Moskva: Pojačana aktivnost NATO u Ukrajini i na Crnom moru kraj ruskih granica

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Pratite nas
Rusija je registrovala pojačanu aktivnost oružanih snaga NATO u Ukrajini i na Crnom moru u neposrednoj blizini ruskih granica, navela je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Kako je dodala, Kijev nastavlja da prebacuje nove snage i naoružanje ka liniji razdvajanja u Donbasu.
„Istovremeno, odvija se pojačana aktivnost oružanih snaga zemalja-članica NATO na teritoriji Ukrajine i na Crnom moru u neposrednoj blizini ruskih granica. Tokom 2021. godine planirano je održavanje sedam zajedničkih vojnih vežbi na ukrajinskoj teritoriji uz učešće različitih država-članica Alijanse“, navela je Zaharova.

Takođe, dodala je ona, došlo je do kvalitativnog povećanja obaveštajnih aktivnosti stranih država u Ukrajini duž granice sa Rusijom i duž linije razdvajanja u Donbasu uz upotrebu dronova i radara.

„NATO je nastavio i sa finansijskom i materijalno-logističkom podrškom ukrajinskim Oružanim snagama, uključujući isporuke ubojitog naoružanja, obuku ukrajinskih vojnika“, istakla je Zaharova.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Ranije danas, lider samoproglašene DNR Denis Pušilin je izjavio da, ukoliko Kijev krene u ofanzivu, DNR se neće zaustaviti na postojećim granicama republike.

S druge strane, vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak ranije je izneo tvrdnju da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava vojnu bezbednost Ukrajine. 

S tim u vezi, portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su SAD upoznate sa tvrdnjama predstavnika ukrajinske vojske i da razgovaraju o tome sa NATO saveznicima. Kako je rekao, Vašinton je kontaktirao Rusiju zbog optužbi Kijeva.

Iz Kremlja su danas s tim u vezi poručili da se Oružane snage Rusije nalaze u područjima, gde postoji potreba za tim i ostaće tamo, dok rukovodstvo ne odluči drugačije.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je naglasio da „Rusija nikome nije pretila, niti preti, niti predstavlja pretnju“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala