Vratio se penal protiv Švajcarske... Bravo, Srbijo, hvala sudijo!

© REUTERS / MARKO DJURICAAleksandar Mitrović
Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Pratite nas
Srbija i Portugalija odigrali su utakmicu za pamćenje, i prava je šteta što na Marakani zbog haosa sa virusom korona nije bilo navijača da uživaju u spektakularnoj predstavi. Četiri gola, jedan „fantomski“, crveni karton i veliki „kambek“ Piksijevih ratnika, koji su nagrađeni u 93. minutu kada sudija nije priznao očigledan gol Kristijanu Ronaldu.

Pravda! Kosmička pravda je zadovoljena! Setimo se samo kako nas je Feliks Brih oštetio na Mundijalu u Rusiji 2018. godine, kada su Švajcarci Lihštajner i Šer grčko-rimskim stilom vukli i oborili Aleksandra Mitrovića u njihovom šesnaestercu. Čitav svet video je penal, samo je Nemac bio slep i nije se oglasio.

​E, pa vratilo se za taj penal protiv Švajcarske... Bravo Srbijo, hvala sudijo!

Kažu da sreću treba zaslužiti, a svako ko je gledao kako su se odvijale stvari na terenu u subotu uveče na stadionu „Rajko Mitić“, složiće se da su je „orlovi“ i te kako zaslužili.

Igrali su savremen fudbal kakav zahteva 21. vek, borili se, „ginuli“ za svaku loptu, nadoknadili dva gola zaostatka protiv jedne od najmoćnijih reprezentacija u Evropi i svetu, i zaslužili su da ih pogleda „onaj odozgo“.

Ponovo je počelo loše po Piksijeve „orlove“, s obzirom na to da je svega 178 centimetara visoki Diogo Žota glavom pogodio mrežu Marka Dmitrovića i uneo nemir u redove Srbije.

​Sve to je izuzetno energično ispratio Dragan Stojković Piksi, koji je ovoga puta, za razliku od meča sa Ircima, od prvog minuta stajao u samom ćošku restriktivnog prostora i aplazom bodrio svoje momke.  

A muk u dobrano ispunjenoj novinarskoj loži Marakane prekinulo je urlanje portugalskog radio novinara – goooooooool!!!!!

© Sputnik / Foto: Petar MilovanovićPortugalski novinar
Vratio se penal protiv Švajcarske... Bravo, Srbijo, hvala sudijo! - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Portugalski novinar

Pun minut je vremešni kolega iz najjužnije evropske zemlje pustio glas, i ostavio nas sve u šoku.

Tako to oni rade, čovek je emotivno doživeo i proslavio vodeći gol njegove Portugalije, zbog koje je prevalio put od 2.531 kilometar vazdušnim putem, kako bi radio svoj posao.

Niko mu reč nije rekao, a odgovor je stigao u vidu: „Ajmo, Srbijo“ uz gromki aplauz „orlovima“ koji su u tom trenutku bili u nokdaunu.

I sve vreme je gospodin šezdesetih godina energično prenosio šta se dešava na terenu, a novu erupciju oduševljenja je doživeo u 36. minutu kada je ponovo Žota, i to ponovo glavom, matirao Dmitrovića.

​A mi u loži bili osuđeni ponovo na ono jednominutno „gooooooool“ portugalskog kolege, koji je tad već počeo da nam ide na živce, ali to nismo hteli da mu kažemo i pokažemo...

Nadali smo se, verovali da može da se dogodi čudo, kao što je to bilo protiv Iraca...

Znali smo da će Dragan Stojković ponovo održati motivacioni govor u svlačionici Tadiću, Mitroviću i ostalima, kako bi se vratili iz rezultatskog ambisa u koji su ih gurnuli Portugalci.

I nismo pogrešili! Samo minut igre u nastavku bio je potreban Srbiji da se „vrati u život“.

Piksi je ponovo „ubo“ s izmenama i sa rokadama na terenu. Rezervista Nemanja Radonjić, koji je zamenio Dušana Vlahovića, asistirao je Aleksandru Mitroviću, a ovaj je ispisao istoriju srpskog reprezentativnog fudbala.

Čak 39. pogodak Mitrogola u najdražem za prvo mesto na večnoj listi najboljih strelaca, čime je legendarni Stjepan Bobek posle 65 godina pao na drugo mesto.

​E, sada je situacija bila potpuno drugačija! Ne samo na terenu, nego i u novinarskoj loži. Zanemeo je portugalski radio izveštač. Jedva je prozborio u onaj mikrofon „Servia gol“, dok su ostali bili u transu, a aplauz je parao nebo iznad Marakane.

Kad već nema navijača zbog pandemije, bio je to jedini „vetar u leđa“ koji su u tom trenutku mogli da dobiju Piksi i njegovi ratnici.

Fernando Santoš se buni kod sudije Danija Makelija - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Bura se ne stišava – Portugalci se žalili UEFA!

A zaslužili su ga! Bez obzira na neke evidentne greške u poslednjoj liniji i dva gola od napadača visokog svega 178 centimetara, borbenost je bila na najvišem mogućem nivou. Videlo se to u svakoj predaji lopte, svakom trku, duelu...

Ludačku energiju i probojnost po desnom krilu doneo je Nemanja Radonjić, odigravši verovatno i najbolji meč za nacionalni tim.

Upravo je momak iz Niša na privremenom radu u Berlinu, gde nosi dres Herte tokom pozajmice iz Marselja, bio asistent i kod drugog kola koji je delo Filipa Kostića.

​Kakva strašna akcija Srbije. Sve je išlo ko podmazano, gotovo svaki pas iz prve, s neverovatno brzim kretanjem i rutinskom Kostićevom realizacijom, i to slabijom desnom nogom.

Neki će reći da Kostiću, koji ima strahovitu levu nogu, desna služi samo da „uđe u kola“, ali je ovoga puta pokazao da može i slabijom nogom da pronađe put do mreže.

I ponovo svi na Marakani u delirijumu, i ponovo portugalski kolega još tiše izgovara u onaj mikrofon „Servia gol“.

Stvari su došle na svoje mesto! „Niš ekspres“ je vozio u punoj brzini, a Srbija je „pokazala zube“ aktuelnom prvaku Evrope.

Superstar Kristijano Ronaldo bio je „nevidljiv, pošto ga je (pre)često osporavani Stefan Mitrović „spakovao u džep“, a Strahinja Pavlović još jednom pokazao da je zalog za budućnost, jer je imao najteži zadatak da čuda čarobnjaka Bernarda Silvu, od kojeg počinje i završava se svaka akcija Portugalaca.

Bilo je tu malo „plivanja“ i „zalamanja“ na startu, ali kako je vreme odmicalo tako je Pavlović dobijao na samopouzdanju i shvatio je da nema razloga za strah, da može da izađe na kraj sa skupo plaćenim asom Mančester sitija.

Posebno je bilo simpatično kada je Pavlović napucao Bernarda u leđa, a ovaj se „ispravio“ ko u vojsci na postrojavanju, i narednih minut češao leđa. Tada je Strahinja oterao strah koji mu je na početku uterao Bernardo.

Više poigravanja s loptom i bez lopte nije bilo, morao je da traži druga rešenja, baš kao i Portugal koji nije imao rešenje za neuhvatljivog Radonjića, koji je posramio njihovog najboljeg beka Žoaa Kansela, te ga je Fernando Santoš izveo u 72. minutu i ubacio Mendeša.

Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalera Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Piksi otkrio za Sputnjik ko menja Milenkovića, i kako se stiže do Katara

Radonjić je udarao „štikle“, prodavao „tunele“, a Portuglci su sve to samo nemo posmatrali. 

Ipak, moglo je to sve sve da padne u vodu u 93. minutu kada je, do tog trenutka „nevidljivi“ Ronaldo blesnuo i pokazao zbog čega je uz Lea Mesija već dugo najbolji fudbaler današnjice.

Jednu tešku dugu loptu, s desne strane uspeo je da provuče pored Dmitrovića i da je pošalje u gol, ali je tamo stigao da ukliza čovek koji je skinuo albanski dron u Humskoj - Stefan Mitrović.

Uspeo je da se pridigne i da umesto Dmitrovića odbrani i udarac Bernarda Silve! Kapa, dole majstore!

​Iz lože se nije moglo videti da li je prilikom Kristijanovog pokušaja lopta prešla gol-liniju ili nije, tek smo naknadnim pregledom na internetu i TV snimku, mogli da utvrdimo šta se zapravo dogodilo i da je Ronaldo s pravom bio besan na sudije!

Ali, to nikako ne opravdava nedopustivo ponašanje lidera prvaka Evrope da skida i baca kapitensku traku dok meč još traje, i da demonstrativno napušta teren.

​Za to je nagrađen zvižducima svih na stadionu i ponekom psovkom, a glavni sudija Holanđanin Makeli je ubrzo odsvirao kraj.

Usledili su žestoki protesti Portugalaca i osmesi na licu srpskih fudbalera, koji se okreću novom ispitu na putu ka Kataru i dvoboju s Azerbejdžanom u Bakuu 30. marta.

Neka je i njih jednom sreća pogledala! Vratilo se za penal protiv Švajcarske... Bravo Srbijo, hvala sudijo!

Prava je šteta što srpski tim u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, nažalost, neće imati podršku Nemanje Matića, fudbalera Mančester junajteda koji je jesenas odlučio da stavi tačku na reprezentativnu karijeru.

O tome, a i drugim gorućim temama u srpskom fudbalu, Matić je nedavno govorio za Sputnjik sport u emisiji „Miljanov korner“.

► Piksijevi ratnici se vratili „iz mrtvih“ i remizirali sa šampionom Evrope!

► Spektakl Orlova i Portugalije u Beogradu!

► Portugalski mediji grme: Opljačkani smo, skandal u Beogradu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala