Mitarljez!

© AFP 2023 / PEDJA MILOSAVLJEVICAleksandar Mitrović
Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Pratite nas
Fudbalska Srbija je čekala i dočekala premijeru Dragana Stojkovića Piksija u ulozi selektora. Položio je ispit legendarni Piksi, ali je meč sa žilavim Ircima (3:2) bio pravi rolerkoster sa hepiendom, a obeležio ga je „Mitarljez“!

Isti onaj Aleksandar Mitrović koji je bio tragičar u penal ruletu protiv Škota u finalu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo, gde nas neće biti, sada se našao u ulozi heroja!

Aleksandar Mitrović slavi postizanje pogotka - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Aleksandar Mitrović za Sputnjik: Bog je imao druge planove, ostaće mi gorčina za ceo život

Sa dva gola u razmaku od šest minuta, trasirao je Srbiji put ka pobedi u prvom kolu kvalifikacija za Mundijal u Kataru, i rasterao strah i zimu na Marakani.

Temperatura na stadionu bila je tek dva stepena iznad nule, a vetar koji je duvao stvarao je utisak da je žestoki minus.

Dok su se ledili prsti na rukama, brojni izveštači na stadionu nisu mogli bez duvanja u šake da „štrikaju“ prstima po tastaturama svojih računara.

Ipak, ni pomenuti faktori nisu uticali da momak koji je u nemilosti u Fulamu, izvede „magiju“ kao svojevremeno Piksi.

Lobovao je golmana protivničke ekipe iskosa s desne strane, sa preko 20 metara, hirurški preciznim udarcem za koji je potreban neverovatan osećaj...

Bio je to samo delić performansa „Mitarljeza“, pošto je nedugo zatim, opet na dodavanje kapitena Dušana Tadića, asistenta kod sva tri gola, glavom između dvojice rivala pogodio mrežu golmana Marka Traversa.

Olakšanje – tada je moglo da se nasluti da će Srbija pod komandom novog selektora upisati prvu „trojku“ na putu ka Kataru!

Ali, daleko od toga da je bilo lako. Naprotiv!

Svima se na stadionu vratio osećaj sa početka meča. Kada su se pojavili sastavi, mnogi su bili šokirani onim što vide, činilo se kao greška, nešto nalik eksperimentu koji je Siniša Mihajlović pokušao da izvede u Zagrebu 2013. godine, u meču u kojem je Srbija stradala bez ispaljenog metka na Maksimiru, izgubivši sa 2:0.

I danas mnogi misle da je Mihajlović i sam sebe prevario...

Na trenutak se pomislilo da se istorija ponavlja – kada vidite na terenu donedavno gotovo izgubljenog Milana Gajića, golobradog Strahinju Pavlovića, debitanta Uroša Račića i ne toliko standardnog Sašu Lukića, a Darka Lazovića, Nemanju Maksimovića i Nemanju Gudelja na klupi, zapitate se šta se ovde dešava?

Mnogi su naseli, a Piksi je uspeo da izazove reakciju i da dobije sve što mu je potrebno za dalji tok kvalifikacija.

Najpre, testirao je nova lica u najslabijoj utakmici u ciklusu od tri uvodna meča kvalifikacija, a najviše može da ga raduje odlična reakcija 19-godišnjeg Pavlovića, člana Monaka na pozajmici u belgijskom Serkl Brižu, koji je odigrao kao da u nogama ima pedesetak mečeva u nacionalnom timu.

© AP Photo / Darko VojinovicStrahinja Pavlović
Mitarljez! - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Strahinja Pavlović

Dalje, Piksi nije otkrio Portugalu, najtežem rivalu u grupi svoje glavne adute, pa nema dileme da će se u subotu na stadionu „Rajko Mitić“ pojaviti drugačiji sastav za duel drugog kola sa favorizovanom ekipom.

Pogodio je novi selektor i sa svim izmenama, šo se posebno odnosi na uvođenje „zarđalog“ Aleksandra Mitrovića, umesto kojeg je prednost dobio još jedan biser Dušan Vlahović, strelac izjednačujućeg, verovatno i presudnog gola za život Srbije u duelu sa Irskom.

Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Mladi Srbin je ispisao istoriju, a za Sputnjik otkriva gde je završila „magična lopta“

Ostrvska reprezentacija nas je šokirala u 18. minutu pošto je povela sa 1:0, a tome se nikome nije nadao s obzirom na to da Irci na prethodnih sedam utakmica nisu postigli gol, a na osam mečeva nisu pobedili. Na sve to, stigli su u Beograd osakaćeni povredama i sa epitetom autsajdera.

Ipak, i takvi su uspeli da zalede sve navijače Srbije i da matiraju Marka Dmitrovića, koji je takođe, pomalo neočekivano dobio prednost u odnosu na najavljivanog Predraga Rajkovića.

Selektor je posle preokreta na konferenciji za medije samouvereno tvrdio da njega nisu uplašili Ostrvljani, a da mu je utisak večeri bio upravo „Mitarljez“.

„Bio sam miran totalno i verovao sam da ćemo uspeti. Pogotovo posle 0:1, rekao sam pomoćnicima da nisam zabrinut i da će doći momenat kada ćemo uspeti da materijalizujemo tehnički kvalitet. Trebalo je izdržati spremnost Iraca. Nisam ni pomišljao da možemo da izgubimo utakmicu. Mitrovićev gol – VAU! To je možda najjači utisak“, poručio je Stojković, mada ga pojedini potezi demantuju da je konstantno bio „hladan ko špricer“.

Energično je u ćošku restriktivnog prostora pratio većinu akcija, kako Srbije, tako i Irske, a posebno je bio upadljiv momenat kada je Piksi uzeo loptu u ruke, gde mu ne leži najbolje – navikla je i ona da mu se nalazi između stopala. 

© Foto : FSS / Marko MetlašDragan Stojković Piksi
Mitarljez! - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Dragan Stojković Piksi

Igrao se 93. minut, sudija je utakmicu produžio četiri minuta, pa je Stojković odlučio da jednu loptu koja se našla pred njim „ukrade“, bar na kratko, i stavi na bezbedno. Držao ju je koji sekund, a onda je morao da je preda Filipu Kostiću da izvede aut, posle kojeg je ubrzo odsviran kraj i Srbija je napravila važan trokorak ka Mundijalu u Kataru.

I, kao što selektor reče – utisak večeri, ono VAU, zaslužio je Aleksandar Mitrović, koji se sa dva gola u rasponu od svega šest minuta, izjednačio sa rekorderom Stjepanom Bobekom na večnoj listi najboljih strelaca nacionalnog tima – 38!

Jasno je da će 26-godišnji Smederevac, možda već protiv Portugala za dva dana, biti sam na vrhu te liste, ali to mu se dogodilo protiv Irske unosi veliku radost, kako njemu, tako i navijačima Srbije.

Srpski tim ponovo ima „Mitarljez“ na terenu, Mitrogolu se munjevito vratilo sve ono što se srušilo u novembru protiv Škota.

„Tri noći nisam oka sklopio. To je bio najteži trenutak u mojoj karijeri... Ostao je gorak ukus u ustima, ali ako je neko morao da promaši i bude tragičar, neka se to dogodilo baš meni. Spremate se da budete junak, da date gol kada je najvažnije, a dogodi se suprotno. Bog nekada ima druge planove za vas, a novi period će me ojačati. Otresao sam prašinu, vreme je da se krene dalje“, poručio je Mitrović u nedavnom opširnom intervjuu za Sputnjik sport, i kao da je najavio „eksploziju“ koja se dogodila protiv Iraca.

I to brže nego što je bilo ko, pa i on sam, očekivao.

Svega 12 minuta provedenih na travi „zaleđene“ Marakane bilo mu je potrebno za dva gola, čime je izrastao u junaka Piksijeve premijere u ulozi selektora Srbije.

E, to mogu da kreiraju samo najveći majstori, s čeličnim nervima i njegovo visočanstvo – fudbal!

© Sputnik / Radoje PantovićSlavlje fudbalera Srbije
Mitarljez! - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Slavlje fudbalera Srbije

► Luda glava je pobedila sve demone – kakva dva gola Aleksandra Mitrovića! /video/

► Piksi otkrio Sputnjiku: Imao sam jedan razgovor sa Mitrovićem

► Vlahović kao u Italiji, Mitrović u stilu feniksa – pobeda Srbije na Piksijevom vatrenom krštenju!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala