OMV: „Severni tok 2“ je značajan za Evropu, dijalog sa Amerikom umesto sankcija

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografija Zastava sa logom kompanije "Nord strim 2" koja vodi izgradnju gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
 Zastava sa logom kompanije Nord strim 2 koja vodi izgradnju gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Pratite nas
Austrijska kompanija OMV naglašava ekonomski karakter projekta „Severni tok 2“ i značaj gasovoda za sigurnost snabdevanja i konkurentnost Evrope, dok je nemačka kompanija „Uniper“ uverena da će projekat biti završen, saopšteno je u pres-službama kompanija. Izjave su usledile nakon novog upozorenja Amerike da će kompanijama uvesti sankcije.
„Uvereni smo da će gasovod biti završen i da je 'Severni tok 2' opravdan sa energetske tačke gledišta", saopšteno je u kompaniji „Uniper“. Kompanija je navela da američke sankcije na nju ne utiču kao na finansijskog investitora i da su sve obaveze prema „Severnom toku 2“ već ispunjene.
Direktor OMV-a Rajner Zele - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Držim palčeve: Direktor OMV-a se nada skorom završetku „Severnog toka 2“

„Neprestano posmatramo razvoj političkih događaja oko projekta i u kontaktu smo sa nemačkom vladom po ovom pitanju. Podržavamo pristup usmeren na konstruktivni dijalog između Nemačke, Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država kako bi se sprečilo nametanje jednostranih ekonomskih sankcija“, dodali su u kompaniji „Uniper“.

„OMV je jedan od poverilaca projekta 'Severni tok 2'. Smatramo da je ovaj projekat ekonomski važan kako za energetsku bezbednost, tako i za konkurentnost Evrope“, podvukli su u kompaniji OMV.

Sjedinjene Američke Države su se 18. marta ponovo obratile svim kompanijama, koje učestvuju u izgradnji „Severnog toka 2“. Američki državni sekretar Entoni Blinken je upozorio da kompanije rizikuju da se nađu pod američkim sankcijama i tražio da obustave radove.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala