Neverovatan slučaj u srcu Evropske unije: „Nije dobar znak“ /foto/

© AFP 2023 / HERWIG VERGULT/BELGAPalata pravde u Briselu
Palata pravde u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Briselska Palata pravde najvažnija je zgrada suda u Belgiji, a ujedno i jedna od najimpresivnijih građevina u tom gradu, ali se građani više ni ne sećaju kada su je poslednji put videli bez građevinskih skela na sebi. Obnova traje toliko dugo da sada i same skele moraju najpre da se renoviraju.

Obnova zdanja koje se prostire na 26.000 kvadrata započela je još davne 1984. godine, ali radovi su se odvijali toliko sporo da do 2013. ne samo da zgrada nije bila obnovljena, već se ustanovilo i kako su skele u tolikoj meri zarđale i propale da je potrebno prvo obnoviti skele pre nego što se nastavi sa radovima na Palati pravde.

Glavni grad Belgije i Evropske unije pun je apsurda i kontroverzi, a podela na brojne opštine koje međusobno slabo sarađuju uzrokovala je relativno lošu organizaciju gradskih projekata, prenosi Jutarnji list. 

Čovek obučen kao grobar nosi venac za zastavom Evropske unije u Londonu uoči bregzita. - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Evropska unija kapitulirala pred prvom globalnom krizom i ozbiljnim izazovom

Kako bi rad na obnovi Palate pravde uopšte mogao da bude nastavljen, u pomoć je pritekla belgijska savezna vlada, koja je najavila kako će iz državnog budžeta izdvojiti 1,5 milijuna evra za obnovu skela.

Briselska Administracija za javne građevine, koja je naručilac radova, najavila je kako će adaptacija skela omogućiti da se na ciglama zgrade urade ispitivanja i probne restauracije, s planom da se prvo obnovi fasada na ulazu Palate pravde, a potom fasade na ostalim stranama.

Radovi bi trebalo da budu gotovi, a skele konačno uklonjene do 2030. godine, ali dosadašnji pokušaji ne ulivaju poverenje da će rokovi biti ispoštovani, navodi list.

Belgijski državni sekretar za digitalizaciju, reformu administracije i javne građevine Metju Mišel kritikovao je planove za obnovu skela za obnovu zgrade.

“Nije dobar znak koherentnog i efikasnog javnog upravljanja ostaviti skele da stoje na zgradi 40 godina bez da se posao uopšte odradi. Mi stvarno želimo sistem pravosuđa na kom ne stoji natpis ‘radovi u toku’”, naveo je Mišel.

Palata pravde, završena 1883. godine, prema nekim zapisima je najveća zgrada na svietu izgrađena u 19. veku, a pretrpela je veliku štetu na kraju Drugog svetskog rata kada su je zapalile snage nemačke vojske prilikom povlačenja iz Belgije. Tada je obnova započela 1947. godine, a već godinu dana kasnije bila je u celosti obnovljena, te je izgrađena i nova kupola, 2,5 metra viša od originalne.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala