„Mama, bila si u pravu“: Amerika se pokajala zbog jednog tinejdžera

© AP Photo / Jeff ChiuLamelo Bol (levo) i Drejmond Grin
Lamelo Bol (levo) i Drejmond Grin - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Pratite nas
Majkl Džordan, čuveni košarkaš a sada vlasnik jedne NBA franšize, na najskorijem draftu odlučio se da izabere Lamela Bola, mladog košarkaša koji je sa sobom nosio puno rizika. Taj izbor ne da se samo ispostavio kao fantastičan, već je i mladog američkog tinejdžera momentalno stavio na putanju uspeha.

Pred draft Bola su mnogi osporavali – što zbog lepršavog, ne previše pouzdanog stila igre, što zbog nemarnih izjava njegovog oca Lavara Bola.

Iako je oduvek bilo jasno da je Lamelo veoma talentovan, stručnjaci ga nisu svrstavali među najviše pikove na NBA draftu 2020. godine.

Džordan, vlasnik Šarlot Hornetsa, je odlučio da posluša instinkt i rizikuje se sa biranjem Lamela sa jako visoke, treće pozicije na draftu.

I oni najverniji Lamelovi navijači su očekivali da će biti potrebno vreme kako bi se mladi bek navikao na uslove NBA lige, ali je devetnaestogodišnjak iz Anehajma momentalno zapušio usta kritičarima i naterao Ameriku da se pokaje zbog svojih komentara.

U dosadašnjem toku sezone Bol beleži 15,8 poena, 6,3 asistencije i šest skokova po meču, a sve to radi uz 45 odsto šuta iz igre.

„Mislim da se Melo privikao na NBA ligu bolje i brže nego što je iko od nas očekivao. On je premašio naša očekivanja“, izjavio je Džordan.

Od Džordanovog dolaska u Hornetse 2010. godine bilo je mnogo „kockanja“ i mnogo promašaja, što se tiče pikova prve runde.

Kemba Voker je izabran devetim pikom 2011. godine i, iako se on ispostavio kao pun pogodak, Šarlot nije ništa uspeo da uradi gradeći ekipu oko omalenog plejmejkera, koji je, na kraju, otišao u Boston Seltikse kao slobodan igrač.

Filip Petrušev - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Srbija dobija novu veliku zvezdu – ima samo 20 godina, a igra „kao mator“ /video/

U međuvremenu, Džordanovi Hornetsi su uglavnom imali promašaje, kao što su Majkl Kid-Gilkrist, Noa Vonle, Kodi Zeler, Frenk Kaminski...

Situacija se značajno promenila 2017. godine, kada je na mesto predsednika košarkaških operacija došao legendarni funkcioner Mič Kupčak, kojeg su otpustili Lejkersi.

Desetostruki NBA šampion (što kao igrač, što kao funkcioner) napravio je neke bitne promene u ekipi Šarlota, a pogotovo je promenio njihovu sreću na draftu – čega je Lamelo najbolji primer.

Ipak, nije u pitanju bila samo sreća, daleko od toga...

​Ono što je definitivno pomoglo Lamelu je to što se nije odlučio da pred odlazak u NBA ode na godinu dana na neki od koledža, već u inostranstvo.

Nakon kratkog boravka u Litvaniji, prošle sezone je godinu proveo igrajući u Australiji, gde je stekao veoma bitno iskustvo u takmičenju protiv odraslih košarkaša, a ne neiskusnih klinaca.

Iako niko od njegovih saigrača i protivnika u Australiji neće biti deo NBA lige, za razliku od košarkaša sa koledža, Lamelo je tamo stekao takmičarsko iskustvo koje ga svake večeri čeka u najboljoj ligi planete.

„Nedavno sam poslao poruku majci i rekao joj: 'Mama, bila si u pravu. Lamelo je problem'. Mnogo mi se sviđa kako igra, mnogo je brz. Nisam imao predstavu koliko je brz i hitar“, naveo je višestruki NBA šampion Drejmond Grin.

Najmlađi od tri brata Bol – od kojih i Lonzo nastupa u NBA predstavljajući Nju Orleans Pelikanse – postao je prvi ruki u poslednjih 60 godina koji je u toj konkurenciji najbolji u poenima, skokovima, asistencijama i ukradenim loptama pred Ol-star pauzu.

Zbog toga je zasluženo prvi u trci za rukija godine, a tokom sezone je i u nekoliko navrata ispisao stranice istorije.

Bivši trener KK Partizan Duško Vujošević - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2021
„On je trebalo da bude projekat Partizana, ali su se pojavili trgovci robljem“

Na utakmici protiv Hjustona je pogodio sedam trojki iz 12 pokušaja, te je postao najmlađi igrač ikada koji je pogodio sedam trojki na jednom meču.

To nije bio prvi rekord koji je oborio, pošto je prethodno postao najmlađi igrač koji je došao do tripl-dabla – u istoriji NBA lige – kada je protiv Atlante zabeležio 22 poena, 12 skokova i 11 asistencija.

„Jedan 19-godišnjak ne bi trebalo da igra ovako. Stvarno je retkost ovo što on radi“, objasnio je tada trener Šarlota Džejms Borego, inače učenik Grega Popoviča.

Jokić ekskluzivno za Sputnjik: Rakić je zver, lako bih se navikao na Dončića

Odbačena Jokićeva zamena piše istoriju i ne planira da stane

Vujošević za Sputnjik: Cena pričanja istine u Srbiji je da posle toga radiš u Rumuniji

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala