„On je trebalo da bude projekat Partizana, ali su se pojavili trgovci robljem“

© Sputnik / Maša RadovićBivši trener KK Partizan Duško Vujošević
Bivši trener KK Partizan Duško Vujošević - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2021
Pratite nas
Duško Vujošević, trofejni košarkaški stručnjak, u Sputnjikovoj emisiji „Miljanov korner“ govorio je o brojnim problemima srpske i evropske košarke.

Vujošević nekoliko godina radi u rumunskom Klužu u koji je, uz izlete u Limožu, CSKA i reprezentaciji BiH, došao posle mnogo godina uspeha u Partizanu.

Sa crno-belima je osvojio veliki broj titula, bio polufinalista Evrolige, ali i stvorio mnogo igrača koji su posle rada sa njim napravili bogate i unosne karijere.

Jedna od tema razgovora sa Vujoševićem bio je slučaj Filipa Petruševa, trenutno igrača Mege i ubedljivo najboljeg pojedinca cele ABA lige.

Dvadesetogodišnji Petrušev je ponikao nastupajući u crno-belom dresu, ali u prvom timu tog kluba nikada nije zaigrao.

„Filip Petrušev je drugar mog sina, znao sam da je u Partizanu, govorio sam ljudima koji vode mlađe kategorije da obrate pažnju, da razgovaraju sa roditeljima, familijom. Trebalo je da bude projekat Partizana“, kaže Vujošević i podvlači:

„U početku je to sve bilo kako treba. Međutim, pojavili su se 'trgovci robljem'. Ima dosta ljudi u Srbiji koji žive preprodajući naše talentovane igrače, oni su lokatori za strane klubove. Tako da je on otišao u Valensiju, bez obzira na pokušaje da se to zaustavi“.

Problem o kojem se sve češće priča u srpskoj košarci je odlazak mladih košarkaša u druge evropske zemlje kako bi tamo nastavili svoji rast i razvoj.

O tome je nedavno za Sputnjik sport govorio i čuveni srpski košarkaš Dejan Tomašević.

Dejan Tomašević, bivši srpski košarkaš i generalni sekretar KSS - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Tomašević za Sputnjik: Veliko prisustvo stranaca je pogubno za srpsku košarku

„Naša socijalna priča je takva da su se promenili i roditelji, iz socijalne priče, ratova i čuda. Ranije je bio problem i sa najtalentovanijim igračima koji, ako dobiju jedinici u školi ne budu pušteni da treniraju. Danas se ispisuju iz škole, gledaju da se reše svoji socijalni problemi, ne razmišljajući o tome šta znači za jednu mladu osobu da ode od kuće tako rano, još nezrela“, priča Vujošević i dodaje:

„Neće niko nekom malom divljaku sa Balkana da otvori prostor ni u Španiji, niti bilo gde. Incidenti su ako se to desi. Prodavanje polufabrikata je katastrofa“.

Šesdesetdvogodišnji stručnjak objašnjava da je problem napravila FIBA sa svojim registracionim pravilnikom koji je donela 2000. godine.

„Tada sam bio selektor i bio sam jako protiv toga. Igrač koji ima 18 godina ne mora više da ostane u klubu u kom je napunio 18 godina, nego može da potpiše za neki drugi klub. Do 16. godine igrač, ako mu familija zbog posla promeni sredinu, može da promeni klub. Mislim da je to moralo da se izbegne“.

Predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2021
„Partizan je igrao Fajnal-for sa ekipom koja je za godinu dana primila četiri plate“ /video/

Partizan od odlaska Vujoševića više nije tim koji u tolikoj meri računa na mlade igrače.

„Partizan je prinuđen na to, jer ne može novcem da parira, dok je tu ova vlast. Nije sve u budžetu. Božo Koprivica kaže – nisu Nemci imali manji budžet od Partizana na Sutjesci, pa su izgubili", rekao je Vujošević našem Miljanu Milićeviću.

Crnogorski stručnjak ističe da crno-beli „ne mogu da se finansijski takmiče sa Crvenom zvezdom", pa zbog toga moraju da se okrenu strategiji razvijanja mladih igrača.

Ceo razgovor našeg Miljana Milićevića sa Duškom Vujoševićem možete da pogledate na našem Jutjub kanalu.

(Ne)moguća misija Partizana

Odbačena Jokićeva zamena piše istoriju i ne planira da stane

Partizan se oprostio od „Svetog Save“ /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala