„Takav talenat ne raste grani...“ – Zvezda i Simanić nisu uspeli da pronađu zajednički jezik

© Foto : ABA / Cedevita Olimpija / Jurij KodrunSrpski košarkaš Boriša Simanić
Srpski košarkaš Boriša Simanić - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2021
Pratite nas
Boriša Simanić ne tako davno bio je jedan od najtalentovanijih košarkaša Evrope, momak od kog se mnogo očekivalo, ali danas ovaj 23-godišnjak nalazi se na prekretnici i u sezonama ispred pokušaće da vrati karijeru na pravi put.

Zvanično Simanić je i dalje košarkaš Crvene zvezde, ali pitanje je vremena kada će dve strane raskinuti dugogodišnju saradnju.

Trener Mladosti Dragan Jakovljević - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Jakovljević za Sputnjik: ABA bi trebalo da razmisli o „balonu“

Boriša je dete kluba sa Malog Kalemegdana, u prvom timu je od 2015. kada je samo sa 17 godina dobio šansu, međutim, za sve ovo vreme nije uspeo da ispuni potencijal.

O ovoj situaciji pričali smo sa Borišinim nekadašnjim trenerom, čovekom koji je trenutno na čelu stručnog štaba Mladosti iz Zemuna – Draganom Jakovljevićem. Njih dvojica sarađivali su u sezoni 2013/2014 kada je Simanić bio i dalje junior.

„Rekao bih da nisu uspeli ni Zvezda, ni Boriša. Kada ne uspe takav talenat, onda je pitanje za obe strane“, kaže Jakovljević za Sputnjik na početku razgovora.

Jakovljević je podsetio na meč Crvene zvezde i Real Madrida iz 2015. godine kada se Simanić u najboljem svetlu predstavio evropskoj košarci.

„Možda je bilo previše promena trenera u poslednje vreme, ali ono što mi nije jasno je da je on 2015. protiv Reala u Madridu imao 10 poena, četiri skoka i dve blokade, tada je pokazao da sa 17 godina ima sav kapacitet da dobija šansu u dugom roku, jer Zvezda u to vreme ipak nije igrala Fajnal for Evrolige. Rezultat nije bio toliki imperativ da stepen takvog talenta ne dobije šansu. Uostalom, faktički, za sve to vreme nijedan vrhunski, NBA igrač nije došao“.

Od Simanića se očekivalo da u narednom periodu sve više napreduje, da godinama dobija veću minutažu i da već sa 20 bude „paket“ za NBA ligu.

Ipak, situacija se nije odvijala u tom pravcu, Boriša nije igrao onoliko koliko je potrebno mladom igraču, a mnogi, koji su gledali sa strane, zamerali su mu to što je izgledao ravnodušno, kao da mu je svejedno. 

Jakovljević kaže da nije imao takav utisak trenirajući ga kao juniora.

„Kod mene je imao fantastičnu želju, često sam ga terao da čuva spoljne košarkaše. Da radi po celom treneru presing... Svakom košarkašu treba da znate kako da priđete“.

Najveću šansu mladom igraču dao je Milan Tomić koji je i sam u prethodnim intervjuima pričao koliko mu je bilo drago što je Boriša konačno počeo da igra onako kako se od njega očekuje.

„Simanić je kod Tomića ima izuzetnu sezonu, igrao je briljantno, protiv Budućnosti je lupao fantastične rampe. Igrao je i po 30 minuta, pored toga bio je i seniorski reprezentativac...“, kaže Jakovljević i dodaje:

„Ali, očigledno je postojao neki problem. Mi koji smo sa strane to ne možemo da znamo, ali ogromna je šteta jer takvi talenti poput Simanića ne rastu na grani. Veoma su retki“.

Simanić je 1998. godište, ove će napuniti 23 i, i dalje je ima još mnogo prostora za napredak.

„On je sada i dalje mlad, ima priliku da proba u drugim sredinama i demantuje sve. Želim mu sve najbolje i volim ga. Kod mene je bio izuzetno disciplinovan, vredan“.

Jakovljević nam je u razgovoru rekao da posebnu pažnju posvetimo sledećem delu u kom nam govori kako je Boriša trebalo da bude krilo, a ne krilni centar.

„Pitanje je samo ko će mu dati šansu u kontinuitetu. Ono što mi smeta, tu se dosta pogrešilo, je to što je po meni najveću karijeru mogao da napravi kao krilo, da je pozicija tri. Tu je trebalo raditi na navikama, na odbrambene situacije, da pomaže... Nešto kao što je igrao Kukoč“.

„Ima sjajne predispozicije, fenomenalan šuter, skakač sa dugim rukama, dobrim smislom... Tu je trebalo tražiti šansu da eventualno proba i to da igra u karijeri. Tu bi neki naredni klubovi trebalo da probaju, ma da je sada problem... Znate kako se kaže 'gvožđe se kuje dok je vruće', daleko bi bilo lakše da ga mladog probaš u tim situacijama“.

© Foto : ABA / Dragana StjepanovićTrener Mladosti Dragan Jakovljević
„Takav talenat ne raste grani...“ – Zvezda i Simanić nisu uspeli da pronađu zajednički jezik - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2021
Trener Mladosti Dragan Jakovljević

Videćemo još gde će Simanić igrati u nastavku karijere, a, kako je igrač Miška Ražnatovića, nije nemoguće da ostatak takmičarske godine provede u Megi gde bi imao dosta prostora.

„Verujem u njega, treba mu samo dati šansu. Da je malo ranije bilo, Mladost bi ga zvala da nas pojača, kao što je Aranitović došao i igra odlično, na putu je pravog povratka“, zaključio je Jakovljević.

Kod navijača Zvezde, ali i generalno zaljubljenika u košarku ostaje žal što Boriša Simanić u dosadašnjem delu karijere nije ispunio potencijal, dve strane jednostavno nisu kliknule i nadamo se da će u budućnosti biti makar pola od onoga što su mu predviđali kada je imao 17 godina.

Aranitović za Sputnjik: Povrede su me usporile, siguran sam da će se sve vratiti

Jakovljević za Sputnjik: ABA bi trebalo da razmisli o „balonu“

Lazarević za Sputnjik: Hvala najbližima što su sa mnom progutali svaku suzu, bol i nepravdu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala