Jakovljević za Sputnjik: ABA bi trebalo da razmisli o „balonu“

© Foto : ABA / Dragana StjepanovićTrener Mladosti Dragan Jakovljević
Trener Mladosti Dragan Jakovljević - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
Dragan Jakovljević, trener Mladosti iz Zemuna, pričao je za Sputnjik o predstojećem „balonu“ u Sarajevu, aktuelnoj sezoni, ambicijama kluba, Košarkaškoj ligi Srbije, ali i opcijama za nastavak takmičarske godine, u pandemijskim okolnostima.

Ekipa iz Zemuna ove sezone igra veoma dobru košarku, prvoplasirana su ekipa KLS-a, a i u drugoj ABA ligi imaju pozitivan skor i nadaju se što boljem rezultatu.

U ponedeljak prvog marta kreće treći „balon“ ABA dva lige, koji će se odigrati u Sarajevu. Prethodno su odigrana dva i očekuju nas još dva – u pomenutom Sarajevu i na kraju na Zlatiboru.

Mladost očekuju mečevi sa Goricom (1.3), Zlatiborom (4.3) i na kraju MZT-om (7.3).

„Gorica je možda i veći konkurent, samo sticajem okolnosti u prvom balonu nisu stigli zbog korone ili nekih propisa, ne sećam se, ali su oni su ekipa koja je u hrvatskom prvenstvu na deobi drugog mesta sa Cibonom“, kaže Jakovljević za Sputnjik i dodaje:

„Posle toga su došli u Banjaluku, izgubili su pola koša od Studentskog centra i pobedili dve utakmice. Dobra su ekipa, neće se predavati i do kraja gledaju šansu da budu što konkurentniji. Ne bih ih nikako otpisao“.

O Zlatiboru i MZT-u takođe ima visoko mišljenje.

„Zlatibor ima dobru, skupu ekipu koja igra veoma dobro. Sva ta ulaganja su se isplatila kroz dobre rezultate. Domaćini su poslednjeg balona, te imaju veliku želju da se nađu na završnom turniru. MZT je pre sezone trebalo da igra ABA 1 jer je Primorska imala probleme, ali slovenačka ekipa je našla način da igra, pa je MZT ostao u ABA 2. Važe za favorita, imaju dobar budžet, trener je mlad i ambiciozan i imaju veliku tradiciju. Ekipa za svaki respekt“, rekao je Jakovljević.

© Foto : ABA / Dragana StjepanovićDragan Jakovljević – trener Mladosti
Jakovljević za Sputnjik: ABA bi trebalo da razmisli o „balonu“ - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Dragan Jakovljević – trener Mladosti

Ekipa Mladosti na početku sezone bila je osakaćena, mnogi košarkaši bili su zaraženi virusom korona i sve to ih je stiglo kasnije u toku takmičarske godine.

„Nas je prilično iscrpela Košarkaška liga Srbije. Nismo još obezbedili ni primarni cilj, a to je da budemo u prva dva, blizu smo toga. Drugi nam je razvoj mladih igrača, a danak nam je što smo u poslednje vreme odigrali mnogo utakmica jer smo na početku imali koronu u ekipi, pa nas je sačekalo“.

Mladost je spremna došla u Sarajevo, a Jakovljević nije hteo da otkriva karte i kaže ko će igrati, a ko ne.

Druga ABA liga preuzela je sistem od NBA koja je prošlog leta u Orlandu organizovala takozovani „balon“ u kom je bilo smešteno 22 ekipe.

Slično je i u ABA 2, liga je podeljena na četiri „balona“, dva su već održana i pred nama je treći u Sarajevu gde će svi timovi odigrati po tri meča.

„Mislim da je fantastičan sistem i da bi prva ABA liga trebalo da razmisli o balonima. Iz prostog razloga što će to mnogo značiti za razvoj domaćih liga i razvoj mladih košarkaša. Mladi igrači u konstalaciji balona imaju priliku da rade. Da nismo imali balone imali bismo još veće probleme, pošto bismo non-stop bili na točkovima. Mislim da je ovo put i za Evroligu, sigurno i ABA, da se u budućnosti transformiše u turnirski da bi se više vremena ostavilo za rad sa mladim košarkašima“, kaže trener Mladosti.

Jakovljević je otkrio da sistem po kom igraju nije jeftin, da bi se ispoštovali svi protokoli potrebno je minimum 1.500 evra, ali i da je bolje platiti i time biti siguran.

„Mi smo na početku, u toku prvog balona imali svi koronu. Ono što je 'dobro' jeste da smo kolektivno proživeli koronu“.

Poznato je da ekipa iz Zemuna ima tehničku saradnju sa Partizanom, nešto poput Crvene zvezde i FMP-a, te je Jakovljević osvrnuo i na tu priču.

„Imamo tehničku saradnju sa Partizanom, sa veoma jasnom upravom, predsednikom Bjelicom, sa ljudima koji su jako vredni i posvećeni. Prvo vodimo računa o sebi, a onda imamo i tehničku saradnju sa Partizanom“, jasan je trener Mladosti.

„Ogroman broj košarkaša je pod ugovorom sa našom ekipom. Ne mora da bude prioritet da igra za Partizan, zašto ne bi igrao za Real Madrid? Imamo želju da idemo na maksimalan nivo, imamo mladog Matiju Belića koji će biti vrhunski evroligaški igrač. Sa 17 godina igra KLS i drugu ABA ligu“, dodaje.

Trenutno u Mladosti igraju dvojica košarkaša Partizana, Tanasković i Barna, za koje Jakovljević kaže da će biti mnogo bolji igrači kada se vrate među crno-bele.

Kratko smo se dotakli i Košarkaške lige Srbije.

© Foto : ABA / Dragana StjepanovićTrener Mladosti Dragan Jakovljević
Jakovljević za Sputnjik: ABA bi trebalo da razmisli o „balonu“ - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Trener Mladosti Dragan Jakovljević

„U periodu korone košarkaši su većinom odlučivali da ostanu u Srbiji i došlo je do toga da se pojačao kvalitet lige. U KLS imate devet klubova koji se bore za opstanak. To su klubovi sa dobrim, iskusnim igračima, taj deo je neverovatno ojačan“, rekao je Jakovljević i dodao:

„Imate jako dobru ekipu Vojvodine, iskusan su tim sa trenerom Nikolićem. Da ne govorim o Zlatiboru, Slobodi, Vršcu, Pazaru... KLS je značajno jači, iako sam bio skeptičan zbog proširenja, na kraju se ispostavilo kao dobro. Sistem u ABA dva je dobar, sve ekipe se bore za plej-of, pohvalio bih i organizaciju“.

Jakovljević je pričao i o ambicijama ekipe, prioritetima....

„Mladost je napravila mladu ekipu, ambicija nam je da razvijamo mlade košarkaše, da budu bolji od prethodne godine i da napravimo preokret, da možemo i tržišno da poslujemo. Moram da kažem da za veliki broj košarkaša imamo ponude, one dolaze iz tri-četiri evropske lige. Naravno da Partizan kao naš partner će biti taj koji će imati određenih interesovanja... Primarni cilj nam je da nam igrači budu bolji nego što su bili prošle godine. Drugi nam je cilj da u svojoj zemlji budemo prvi“, istakao je trener Mladosti.

Kada je reč o ABA ligi dodaje.

„U ABA ligi da budemo realni, to je jaka liga i najvažnije biti zdrav, kvalitetan, a onda probati i u finalnom delu u Top 8. Takve turnirske završnice uglavnom osvajaju ekipe koje dođu najspremnije i uglavnom budu iznenađenja“.

„Hoćemo da stabilizujemo klub, da popravimo uslove za trening, infrastrukturu, da se bavimo mladim kategorijama kojima ove godine nismo posvetili mnogo vremena, ali osnov svakog kluba mora da budu mlade kategorije. To nam je plan“, zaključio je Dragan Jakovljević.

Aranitović za Sputnjik: Povrede su me usporile, siguran sam da će se sve vratiti

Pot za Sputnjik: Probudio nas je šamar od Mege – voleo bih da vidim Partizan u vrhu, ali...

Lazarević za Sputnjik: Hvala najbližima što su sa mnom progutali svaku suzu, bol i nepravdu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala