Zvezda je imala velike ambicije – usledila je surova realnost

© Foto : KK Crvena zvezdaKK Crvena zvezda na meču protiv Baskonije u 26. kolu Evrolige
KK Crvena zvezda na meču protiv Baskonije u 26. kolu Evrolige - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Košarkaši Crvene zvezde porazom od Bajerna iz Minhena izgubili su i matematičke šanse za plasman u plej-of Evrolige, te je crveno-belima ostalo da odigraju još sedam kola u kojima će brusiti formu za završnicu ABA lige.

Mnogo pre duela sa minhenskim klubom bilo je jasno da ovo neće biti sezona u kojoj će klub sa Malog Kalemegdana biti u borbi za osam najboljih, ali sada kada nema ni teoretske šanse vreme je da se podvuče crtica. Ona velika (crta) biće podvučena na kraju sezone. 

Pred početak takmičarske godine vladao je veliki optimizam, kako u klubu, tako i u zvezdaškoj javnosti jer je sklopljen dobar tim sa dobrim stručnim štabom.

Srpski košarkaški trener Bogdan Karaičić - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2021
Bogdan Karaičić za Sputnjik: Saša je pričao sa Nedovićem, dajmo Igoru šansu da pomogne Srbiji

Saša Obradović imao je uspeha u svakoj ekipi u kojoj je radio i nije bilo razloga da tako ne bude u Zvezdi – klubu u kojem je legenda i čiji je najveći navijač.

Predsednik Nebojša Čović najavljivao je napad na visok plasman, odnosno plej-of Evrolige, nešto što prethodnih godina nije bio slučaj, te je od starta postavljena visoka lestvica

Ipak, realnost je bila drugačija. Iz ove perspektive čini se da je najveća greška, ako to može da se nazove greškom jer je tržište ove godine veoma čudno zbog pandemije virusa korona, napravljena letos kada nije doveden startni plejmejker.

Lengston Hol bio je projektovan za drugog pleja, Kori Volden je veoma limitiran u organizaciji i napad crveno-belih „štucao“ je od prvog do poslednjeg meča ere Saše Obradovića.

Uz to crveno-beli imali su problema i pod košem jer ugovor Lendrija Noka nije bio aktiviran zbog problema sa zdravljem, te je Saša Obradović na raspolaganju imao samo Ognjena Kuzmića kao klasičnog visokog igrača.

Neverovatnim partijama Džordana Lojda Zvezda je ostvarila dve velike pobede nad Baskonijom i moskovskim CSKA, ali jasno je bilo da Amerikanac neće moći svaki put da ubaci 30 poena.

Sa Malog Kalemegdana reagovali su na tržištu i tu je, verovatno, napravljena najveća greška. Dovedeni su Tejlor Ročesti i Emanuel Teri koji uopšte nisu unapredili igru.

O tome je za Sputnjik pričao i pomoćni trener u stručnom štabu Saše Obradovića – Bogdan Karaičić.

„Mislim da smo požurili, da se odluke nisu donosile u skladu metodologije kako te odluke treba da se donose za pojedine igrače. Zbrzali smo i požurili, ali nismo bili jedini... Za vreme Sašinog mandata već je bio dogovor da će Emanuel Teri napustiti ekipu. Ne želim da sve tajne otkrivam, ali izbor Terija... Bilo je prinuđeno i u sred sezone nije trebalo da dovodimo igrače kako smo dovodili, ali ne mislim da je to osnova otkaza. Ako se pogrešilo, moglo se ispraviti, kao što se i uradilo dolaskom Lendrija Noka i Kina Koloma“, rekao je Karaičić u januaru za naš portal.

Požurilo se, igra Zvezde nije napredovala, trpeli su se očekivani i neočekivani porazi, i na kraju je usledilo ono čemu se niko nije nadao u julu – Saša Obradović i pomoćnici napustili su klub.

Bio je to decembar, čak 11 poraza u Evroligi za tako kratak period, na to se nadovezao neuspeh protiv Budućnosti u ABA ligi i odlučeno je da je za klub najbolje da dođe do promene u stručnom štabu.

Neke stvari su se promenile na bolje, osvojen je Kup posle dugo godina, kasnije je u klub ušla korona, pa su crveno-beli desetkovani igrali na mnogim mečevima i rezultati u Evroligi nisu bili ništa bolji u odnosu na period kada je u klubu bio Obradović.

Na utakmici protiv Bajerna bio je prisutan isti onaj problem kao i u oktobru ili novembru, a to je organizacija napada i protok lopte. Zvezda je imala svega 11 timskih asistencija i na kraju je u tesnom finišu poražena.

Crveno-beli od početka nemaju klasičnog organizatora, Stefana Jovića, Lorenza Brauna, Markusa Vilijamsa, ili čak Filipa Čovića koji nije igrač evroligaškog nivoa, ali kada je u pitanju protok lopte u napadu nije ništa lošiji od Voldena, štaviše na tom polju je očigledno bolji.

Kada pogledate ekipe iz vrha evropske košarke, u svakoj je makar jedan vrhunski plejmejker, Amerikanci vole da kažu „neko ko je general na terenu“.

Jasno je svima da budžet Zvezde ne može da se meri sa budžetima ekipa iz vrha, ali za napad na plej-of, kao što je najavio predsednik kluba, neophodno je bilo pronaći organizatora igre.

Kino Kolom je popravio igru Zvezde, vidi se iskustvo koje ima, ali i to je daleko od idealnog rešenja jer je španski plejmejker veoma limitiran u odbrani i bliži je penziji nego partijama u Uniksu gde je igrao najbolje.

Dejan Radonjić duži period nema kompletan roster u pogonu, uskoro bi trebalo svi da se vrate i onda ćemo videti da li je ovaj tim kadar da osvoji titulu u ABA ligi.

Utisak je da jeste, ali ekipe poput Budućnosti, Cedevite, Mornara, pa i Igokee imaće šta da kažu i bez sumnje nas očekuje uzbudljiv finiš ABA lige.

Ukoliko se ponovo osvoji titula u regionu zaboraviće se svi porazi, ali poučeni iskustvom sa Malog Kalemegdana moraju što pre da nađu plejmejkera za sezonu 2021/2022.

Onda će napad na plej-of Evrolige biti ambiciozan, ali i realan.

Bogdan Karaičić za Sputnjik: Saša je pričao sa Nedovićem, dajmo Igoru šansu da pomogne Srbiji

Partizanovci produžili Zvezdinu agoniju u Evroligi

Zvezda pretrpela šesti uzastopni poraz – ukupno 19. u Evroligi

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala