Berlin Vašingtonu: Nedopustivo je pretiti prijateljima sankcijama

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Nemačke
Ministarstvo inostranih poslova Nemačke - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nas
Berlin za sada dobija od Vašingtona samo „signale“ povodom „Severnog toka 2“, ali ne zna kakva će biti politika SAD po ovom pitanju, izjavio je sekretar Ministartsva inostranih poslova Nemačke Nils Anjen na konferenciji „CERAWeek“.
„Nadam se da nisam previše optimističan, već realan kada kažem da ćemo u novoj Bajdenovoj administraciji moći da nađemo partnera koji će želeti da radi sa nama i još jednom oceni šta se zaista dešava, jer mi ne smatramo da „Severni tok 2“ povećava našu zavisnost“, rekao je diplomata.

On je dodao da su se demokrate i republikanci u SAD ujedinili u opoziciji izgradnji cevovoda. U isto vreme, realizacija projekta je pitanje suvereniteta Nemačke, i „pretnja sankcijama prijateljima je nedopustiva“, primetio je Anjen.

„Nadam se da to shvataju, kao i to da bismo želeli da sednemo za pregovarački sto“, izjavio je nemački diplomata.

On je naglasio da se energetsko tržište Evrope promenilo, da je postalo transparentnije, da su se pojavile nove tehničke mogućnosti i da će sve to pomoći da se reši zabrinutost drugih država. Anjen je podsetio da se Nemačka nalazi u fazi „energetske tranzicije“, odustajući od uglja i atoma u korist obnovljivih izvora energije, i u tom kontekstu joj je gas potreban. Osim toga, gasna infrastruktura je možda, jedina infrastruktura fosilne energetike koja će moći da se koristi u novoj konfiguraciji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala