Glavna stvar zbog koje je Đoković dominirao protiv Medvedeva

© REUTERS / ASANKA BRENDON RATNAYAKEDanil Medvedev (levo) i Novak Đoković pred početak finala Australijan opena 2021.
Danil Medvedev (levo) i Novak Đoković pred početak finala Australijan opena 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Pratite nas
Novak Đoković je u finalu Australijan opena protiv Danila Medvedeva jedan segment u svojoj igri promenio u odnosu na prethodne mečeve – i zbog toga potpuno dominirao.

Đoković godinama važi za najboljeg riternera svih vremena, a to je pokazao i početkom ove godine, najviše u finalu prvog Grend slema sezone.

Novak je u borbi za trofej izuzetno lako, mnogo lakše od očekivanog, savladao Medvedeva sa 7:5, 6:2, 6:2.

Ono što je i bez uvida u statistiku moglo odmah da se primeti je bilo sa kakvom lakoćom je srpski teniser neutralisao prve i druge servise Rusa, inače njegova velika oružja.

Medvedev je osvojio samo 32 odsto poena na drugi servis – i to iako je on snažnije riternirao od svog protivnika, objavila je kompanija „Infosis“.

Ono što je napravilo razliku bila je Novakova blizina osnovnoj liniji prilikom riterna, pošto je on servise vraćao iz pozicije koja je mnogo bliža mreži, nego što je to bio slučaj kod Medvedeva.

Srpski teniser je stajao 0,6 metara agresivnije nego što je to činio u prethodnih šest mečeva do finala.

Njegov ritern na drugi servis protivnika je, takođe, bio brži za šest kilometara na čas nego u prethodnim duelima, te je tokom finala iznosio 112,9 km/č.

Marijana Veljović, srpski teniski sudija - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Skandiraju joj Hrvati, briljira u poslu: Ko je „slatka, mala Marijana“?

To je značilo da je Novak protivnika u finalu ograničavao na mnogo manje vremena za reakciju nakon drugog servisa, odnosno da je Rus morao da igra prve udarce posle početnog samo 430 milisekundi nakon riterna.

Prosečno vreme koje su serveri davali protivnicima nakon riterna na drugi servis tokom Australijan opena iznosilo je 500 milisekundi, a Medvedevovo vreme bilo je još gore od toga sa 533 milisekunde, tvrdi „Infosis“.

Novak je od prvog do poslednjeg poena imao jasan cilj prilikom brzine i načina riterniranja, ali je svoju agresivu preneo i na forhend.

Uspevao je da sebi namesti lopticu na forhend posle servisa u čak 63,6 odsto slučajeva, a isto je Rusu pošlo za rukom tek u 46 odsto slučajeva.

Novak je više od 20 odsto forhenda igrao unutar terena, dok je Medvedev to uspevao da uradi samo u pet odsto slučajeva.

Pred finalni meč gost našeg Miljana Milićevića bio je proslavljeni srpski teniser Viktor Troicki. Ako ste slučajno propustili ovu epizodu „Miljanovog kornera“, imate naše tople preporuke da je pogledate.

Đoković se odlučio za ovakav pristup zbog toga što je želeo da protivnika izbaci iz zone komfora, s obzirom da je mladi Rus poznat po tome da uživa u dugim razmenama sa osnovne linije.

Toko prošlog susreta u Australiji, na ATP kupu 2020. godine, Đoković je uspeo da pobedi Medvedeva u meču na tri seta posle skoro tri sata borbe, dok je finale ovogodišnjeg Ozi opena trajalo svega sat i 53 minuta.

Novak Đoković po osvajanju titule na Australijan openu 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Kako se srpski „zid“ poigrao sa ruskom „lopatom“

Ovo nije prvi put da se Novak i Danil nadmudruju, pošto je Rus iznenadio i protivnika i sve gledaoce tokom meča u Sinsinatiju 2019. godine, kada je svoje druge servise pretvorio u prve i neodbranjivimbombama“ izbacio Đokovića iz takta, pa došao i do pobede, posle preokreta.

Istu taktiku je pokušao da primeni i u jednom trenutku aktuelnog susreta, ali je Đoković bio na nivou na kojem mu, kao bezbroj puta u karijeri, nijedan protivnik nije ravan.

Srbin je povećao prednost nad Rusom u međusobnim susretima na 5-3, ali je sigurno da će Medvedev biti spreman za naredni duel, kada god se on desio.

Uživanje uz Đokovićevih veličanstvenih 18 /video/

„Neko odozgo vidi nepravdu koju čine prema Novaku“

Direktor razotkrio nečasne radnje sprovedene protiv Đokovića

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala