Skandiraju joj Hrvati, briljira u poslu: Ko je „slatka, mala Marijana“?

© REUTERS / ASANKA BRENDON RATNAYAKEMarijana Veljović, srpski teniski sudija
Marijana Veljović, srpski teniski sudija - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Pratite nas
Marijana Veljović predstavlja Srbiju na svetskoj teniskoj sceni, ali ne kao profesionalna igračica, već kao neko ko vrhunski deli pravdu – i osvaja srca ljubitelja „belog sporta“.

Marijana je rođena 24. januara 1986. godine u Kragujevcu. Kao mala se oprobala u nekoliko sportova, ujedno i u tenisu, koji joj se najviše i svideo.

Prvu školu za sudije završila je 2008. godine u Beogradu, a samo deset godina kasnije ukazana joj je velika čast kada je prvi put sudila finale jednog Grend slem turnira u singlu.

Pre toga delila je pravdu u nekoliko finala grend slemova u dublu i miks-dublu, a bilo je i pregršt polufinala i četvrtfinala u singlu.

„Nikada nisam očekivala da će mi ovo biti posao. Tenis mi je oduvek bio strast i kao maloj, dok sam igrala tenis, san mi je bio da odem na Vimbldon, barem kao gledalac. Sećam se kada sam izabrana za Vimbldon i kada sam prvi put prošla kroz kapiju Vimbldona. Tada sam znala da mi se san ispunio“, rekla je Veljovićeva prilikom intervjua za „ITF“.

Marijani je izbor za takve mečeve predstavljao veliku čast, ali joj je, kako se može zaključiti, u lepšem i upečatljivijem sećanju ostalo finale Dejvis kupa između Hrvatske i Francuske 2018. godine.

Tada je Hrvatska osvojila drugu „salataru“ (trofej pobednika Dejvis kupa) u svojoj istoriji, a svedok iste bila je Veljovićeva, kojoj su posle meča ovacije uputili hrvatski navijači.

„O, Marijana, slatka, mala Marijana, tebe ću čekati ja, dok svane dan...“, orilo se ispred stadiona u Lilu.

„Fenomenalan osećaj. Vrhunac moje dosadašnje karijere i nešto što ću pamtiti čitavog života. Raditi posao koji volite pre svega i biti u mogućnosti da doživite atmosferu od 26.000 ljudi koji su tu da podrže svoje zemlje, biti u centru dešavanja svega toga je nešto što bi moralo da se doživi da bi moglo da se prepriča“, rekla je tada Veljovićeva za „B92“.

Marijana je postala sastavni deo velikih turnira i njihovih završnica, pa je tako došlo i do nekoliko susreta sa najvećim igračima njenog sporta.

Novak Đoković, Australijan open 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
„Đoković je poslao jasnu poruku celom svetu“

A samim tim, kako to obično biva u tenisu, i do nekih sukoba.

Na nedavno završenom Australijan openu Srpkinja je dospela u žižu javnosti zbog manjeg sukoba sa Australijancem Nikom Kirjosom, inače poznatim po svom „dugom jeziku“.

Kirjos nije bio nezadovoljan zbog Marijaninog suđenja ili ponašanja, već zbog toga što aparat koji je procenjivao da li je loptica prilikom servisa zakačila mrežu nije radio kako treba.

„Samo isključite mašinu. Isključite je. Hajde više... Ovo se dogodilo i prilikom njegovog servisa, a ovaj servis je bio ovoliko iznad mreže. Ovo uništava igru. Ti to ne razumeš? Ti to ne razumeš, gledaj u rezultat“, rekao je besni Kirjos.

© AFP 2023 / WILLIAM WESTAustralijski teniser Nik Kirjos i Marijana Veljović, sudija na Australijan openu
Skandiraju joj Hrvati, briljira u poslu: Ko je „slatka, mala Marijana“? - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Australijski teniser Nik Kirjos i Marijana Veljović, sudija na Australijan openu

Veljovićeva nije prihvatila sukob sa teniserom.

„Da, ja znam“, kratko je odgovorila.

Kirjos je i tada imao zamerke na rad Veljovićeve.

„Restartujte mašinu, prijavljuje pogrešno. Pogledaj snimak. Nešto nije u redu“, govorio je Kirjos.

Ipak, stvari nisu bile u rukama Veljovićeve.

„Ja ne mogu ništa da uradim tim povodom“, navela je ona, takođe bez ikakvih reakcija na Kirjosovo divljanje na terenu.

​To nije bio Marijanin prvi okršaj sa nekim velikim imenom, pošto joj se još jedna zanimljiva situacija desila i na Australijan openu 2020. godine.

Tada je glavni akter meča bio Rodžer Federer, koji je posle velike drame savladao Tenisa Sandgrena.

Zbog velikih problema u igri i sa povredom, Švajcarac je bio posebno nervozan i frustracije je rešio da izbaci psovanjem linijskog sudije.

Takvo ponašanje je Rodžeru osiguralo razgovor sa Veljovićevom, koja mu je očitala kratku „bukvicu“ i vidno ga smirila.

Federer je tada dobio pitanje da li je psovao na engleskom.

„Bila je to mešavina jezika. Ona (Marijana Veljović prim. aut.) očigledno priča nekoliko jezika. Nisam to znao. Sledeći put ću da proverim kod linijskih sudija“, našalio se Federer.

​Iako je realno zaključiti da Marijani fizički izgled nikada nije doneo profesionalnu prednost, definitivno joj je pomogao prilikom sticanja popularnosti kod navijača.

Američki mediji su joj jednom prilikom dali nadimak „srpska Dženifer Lopez“, dok je zbog nje u problemu bio i čuveni nemački teniser Boris Beker, koji je prošle godine optužen za seksizam.

Nekadašnji trener Novaka Đokovića je jednom prilikom, dok je vršio ulogu stručnog konsultanta na Eurosportu, imao komentar o Veljovićevoj koji se mnogima nije svideo.

„Moram da kažem da je sudija vrlo lepa. Ona 'jede' svojim očima“, rekao je, između ostalog, Beker tokom US opena.

Veljovićeva se za relativno kratko vreme probila od početnika do jedne od najpoznatijih osoba u svojoj profesiji.

Bilo je neprijatnih scena sa Kirjosom i Federerom, ali je bilo još više ga lepog.

„Da li preporučujem bavljenje ovim poslom? Ako ste ljubitelj tenisa, ako vam ovo deluje zabavno... Meni je bilo baš zabavno da proputujem svet, što mislim da u suprotnom ne bih mogla da uradim, da upoznam igrače, teniske legende. Mislim da bih to, sigurno, svima preporučila“, objasnila je Marijana jednom prilikom.

Armenulić za Sputnjik: Đoković će oboriti rekord ako Nadal ne osvoji Rolan Garos

Troicki za Sputnjik detaljno opisuje muke u Australiji i najavljuje veliku odluku do Vimbldona

Sputnjik sport – Miljanov korner: Šokantno istraživanje o seksualnom zlostavljanju u srpskom sportu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala