Kako se srpski „zid“ poigrao sa ruskom „lopatom“

© REUTERS / JAIMI JOYNovak Đoković po osvajanju titule na Australijan openu 2021.
Novak Đoković po osvajanju titule na Australijan openu 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Pratite nas
Okršaj Novaka Đokovića i Danila Medvedeva na trenutke je bio izuzetan, a na trenutke suviše jednostran. Zašto je Rus odigrao najgori meč turnira i koliko je za to kriv Srbin?

Đoković je Medvedeva potpuno nadigrao i deklasirao, pa na kraju došao do pobede lakše nego što su to očekivali i njegovi najpristrasniji navijači.

Novak Đoković tokom finala Australijan opena 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Savršenstvo bez mane – Novak osvojio 18. Grend slem titulu!

Do devete titule u Melburnu naš predstavnik je došao za samo sat vremena i 54 minuta, što mu je bio drugi najbrži meč na Australijan openu ove godine.

Kraće se na terenu zadržao samo protiv Žeremija Šardija u prvom kolu (1č35m), dok je protiv Aslana Karaceva u polufinalu igrao minut duže nego u nedelju.

Šta je bio ključ ovako efikasne Novakove pobede? Da li se i dalje mladi i ne preterano iskusni Medvedev uplašio pobede, koja bi mu bila 21. u nizu? Ili je u pitanju bilo nešto drugo?

Kako je to srpski „zid“ – Đoković, koji je vraćao gotovo svaku lopticu preko mreže – pobedio rusku „lopatu“ – Medvedeva, kod kojeg zbog atipičnog stila igre i ravnih udaraca više deluje da lopticu udara lopatom, nego reketom.

„Fizički me nije iznenadio jer je povreda bila manja nego što smo mislili i mi i on. Što se tiče samopouzdanja, nije se dobro osećao posle prva četiri meča, povredio se protiv Frica. Odjednom je u poslednja dva meča bio nepogrešiv. On, jednostavno, nije grešio u polufinalu i finalu“, rekao je analitičar Eurosporta Mats Vilander posle meča.

Statistika kaže da je Rus imao više neiznuđenih grešaka nego vinera (30, 24), što je nesvakidašnji podatak za igrača njegovog tipa.

Primera radi, u polufinalu je, protiv Stefanosa Cicipasa, pogodio čak 46 vinera uz samo 21 neiznuđenu grešku.

U tom meču, koji je dobio sa 3-0 u setovima, Medvedev je ubacivao 68 odsto prvog servisa. Na prvi je dobijao 88 odsto poena, a na drugi 46 odsto.

Protiv Đokovića su ti parametri značajno pali, pa je tako ubacivao 64 odsto prvog servisa i na isti osvajao nedovoljnih 69 odsto poena, dok je na rugi bio izuzetno loš sa 32 procenta.

Đoković je na kraju imao manje vinera od protivnika sa 24, ali i manje grešaka sa 17.

​Što se servisa tiče, u svakom pogledu je bio bolji. Ubacivao je prvi servis u 67 odsto slučajeva, dobio je 73 odsto poena kada bi to uradio, a kada ne bi solidnih 58 odsto.

Ipak, ono što je verovatno odlučilo pobednika ovog duela nije bio servis, već je bio ritern.

Medvedev je protiv Cicipasa odservirao 17 aseva za otprilike isto gemova kao i protiv Novaka, kada je neodbranjivih početnih udaraca bilo svega šest, dok su sa druge strane ispaljena tri.

Đokovićev ritern bio je na nivou iz najboljih dana, te je srpski teniser tim udarcem frustrirao protivnika do nivoa iznemoglosti.

​​Koliko god to čudno zvučalo, frustracija u igri ruskog tenisera bila je ključni faktor ovoliko lake Novakove pobede, a po mnogome je ovaj meč podsetio na duel Đokovića i Nadala na Rolan Garosu prošle godine.

Novak Đoković i Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Medvedev: Ispričaću vam priču o Novaku... /video/

Igra gubitnika ta dva duela bila je slična po tome što ona nije bila toliko loša koliko rezultat to govori (na RG bilo 6:0, 6:2, 7:5 za Španca).

U oba duela igra eventualnih pobednika bila je jednostavno previše dobra tog dana. Odgovori Medvedeva u nedeljnom finalu neretko su bili odlični, ali je Novak osvajao većinu poena koje je Rus trebalo da dobije.

Đoković je time potpuno ušao u glavu Rusa i izbacio ga iz takta, a tu je usledila promena stila igre koja je dodatno „ukopala“ od ponedeljka trećeg tenisera planete.

Ovaj meč podsetio je i na polufinale Sinsinatija iz 2019. godine, kada je Medvedev slavio posle preokreta. Tada je Novak vodio sa 1-0 u setovima i imao sve u svojim rukama, nastavio da igra dobro, ali izgubio.

Razlog je bila upravo ta potpuna promena stila Medvedeva, koji je krenuo da „bombarduje“ i iz drugih servisa i neretko igra na sve ili ništa.

I u Melburnu je od sredine drugog seta to pokušao da uradi, ali su se u odnosu na Sinsinati promenile dve stvari.

Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Đoković najavio pauzu: Postao sam persona non grata – zbog svega je titula još slađa /video/

Prva je bila ta što sada Medvedev nije imao ni izbliza toliko sreće, a druga je bila ta što je Đoković odigrao jedan od najboljih mečeva koje smo videli od njega u skorije vreme.

Gotovo svaki Medvedevov udarac koji je igran iz sve snage mu se vraćao, neretko i pod noge. Pri rezultatu 6:5 za Đokovića u prvom setu Danil je servirao sjajno – i izgubio taj gem.

Ovakav nivo od Đokovića nikada nismo toliko često viđali kao što je bio slučaj u Australiji, a za razliku od nekih prethodnih velikih mečeva u ovom finalu mu je funkcionisalo sve.

​Servis, ritern, drop-šot, forhend, bekhend... pa, čak i smeč.

„Ovo je jasna poruka njima, nama – i celom svetu. Novak ovih dana nema manu. On može da dobija poene iz drop-šota, izlaskom na mrežu... ima mnogo opcija. Medvedev mora da poradi na raznovrsnosti“, izjavio je posle meča pomenuti Vilander.

Danil nije bio na svom nivou, odnosno nivou koji je pokazao u nekim prethodnim mečevima. Statistika dodatno govori o tome da mu nije dan. Ali, istina nije toliko crno-bela.

On nije bio ni izbliza toliko loš koliko možete da vidite na papiru, već je Đoković bio na nivou na kojem mu bukvalno niko ne može ništa.

„Novače, ti si kralj Melburna!“

Serena je ronila suze u Melburnu i podsetila na sramotu iz Njujorka /video/

Troicki za Sputnjik detaljno opisuje muke u Australiji i najavljuje veliku odluku do Vimbldona

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala