Moldavija - 38. zemlja koja je registrovala rusku vakcinu; Belorusija počela proizvodnju

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaAmpule sa vakcinama protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ampule sa vakcinama protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
Pratite nas
Bivši predsednik Moldavije Igor Dodon izjavio je da je Moldavija odobrila primenu ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V). Istovremeno, Belorusija proizvela probnu partiju ruske vakcine navodi ministar zdravlja Belorusije Dmitrij Pinevič.
„Pre nekoliko minuta u Republici Moldaviji je zvanično registrovana ruska vakcina protiv kovida 'Sputnjik Ve' (Sputnik V). Isporuka će biti uskoro! Stanovnici naše zemlje imaće pristup vakcini, koja se koristi u skoro 40 zemalja sveta, uključujući i evropske, a stručnjaci smatraju da je veoma efikasna i sigurna“, napisao je političar na Fejsbuk stranici.

Radostnaя novostь dlя vseh graždan Moldovы! Neskolьko minut nazad v Respublike Moldova bыla oficialьno zaregistrirovana...

Posted by Igor Dodon on Petak, 26. februar 2021.

Dodon, koje se u vreme dok je bio predsednik države obratio Moskvi kako bi obezbedio vakcine, naveo je i da se uspešna registracija vakcine dogodila „uprkos pokušajima administracije predsednika Moldavije da to omete“.

„Izražavam iskrenu zahvalnost ruskim partnerima za otvorenost i spremnost da pomognu Moldaviji i njenim stanovnicima“, podvukao je bivši predsednik.

Belorusija proizvela probnu partiju vakcine „Sputnjik Ve"

„Proizvedena je probna partija ruske vakcine u farmaceutskoj kompaniji „Belmedpreparati“, rekao je ministar zdravlja Belorusije Dmitrij Pinevič.

Kako je naveo, ovaj korak je jedan od najvažniji rezultata strateške saradnje Belorusije i Rusije, a takođe i „dobar početak naučno-medicinske saradnje“.

„Ispunili smo dogovore naših predsednika o zajedničkim naporima u suzbijanju širenja infekcije. Vakcinacija je glavni faktor u borbi protiv epidemije“, izjavio je on.
Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
Rusija i Argentina potpisale memorandum o proizvodnji vakcine „Sputnjik Ve“

Pinevič je naglasio, da saradnja sa ruskim kolegama na polju medicine, za Belorusiju ima strateški karakter.

„Naš cilj je lokalizacija proizvodnje vakcine u beloruskim kompanijama“, dodao je ministar Belorusije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 22. februara, na sastanku sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u Sočiju, izjavio, da je Rusija predala Belorusiji tehnologiju proizvodnje ruske vakcine protiv virusa korona. Ministar zdravlja Belorusije je 24. februara saopštio da je od marta planirana proizvodnja vakcine „Sputnik Ve“ (Sputnik V) u farmaceutskim kompanijama u Belorusiji, obim proizvodnje iznosiće 500.000 doza mesečno.

Vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Ruski fond direktnih investicija je krajem decembra saopštio, da je Belorusija prva posle Rusije počela vakcinaciju stanovništva protiv kovida ruskom vakcinom „Sputnik Ve“ (Sputnik V).

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala