Đoković: Imao sam rizičnu izjavu, ali je to moj stav

© AP Photo / Hamish BlairNovak Đoković
Novak Đoković  - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Pratite nas
Novak Đoković je u dominantnom stilu osvojio deveti Australijan open i potvrdio da će sledeća generacija tenisera morati da sačeka na svojih „pet minuta“, iako je istakao da je takva izjava bila „rizična“, ali da predstavlja njegov stav.

Njemu je rival u finalu bio Danil Medvedev, ruski teniser koji je istakao kandidaturu za budućeg najboljeg na svetu.

Ipak, Novak je pred finale istakao da će mlađe od sebe naterati da se „razbiju od posla“ ne bi li uspeli da stignu do trona, o čemu je govorio i posle finala, pošto ga je na prethodnu izjavu podsetio analitičar Eurosporta Mats Vilander.

„Bila je to veoma rizična izjava, ali sam posle svih ovih godina zaslužio da imam poziciju da mogu da kažem tako nešto, da budem tako samouveren. To nije nepoštovanje prema Danilu Medvedevu ili bilo kome, jednostavno je to moj stav“, naveo je Đoković.

Kako je istakao, sledeća generacija će morati da sačeka na velike trofeje.

„Pričalo se da Medvedev preuzima muški tenis, ali se to još ne dešava. Ljudi pričaju da se to desilo, ali naš sport i dalje držimo Rafael Nadal i ja. Medvedev svakako jeste ispred svoje generacije, tu su još Aleksander Zverev, Stefanos Cicipas, Dominik Tim je već Grend slem šampion, svi oni konkurišu na Grend slem turnirima, ali ćemo Rafa, Rodžer Federer i ja probati da im učinimo stvari težim“.

Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Đoković deklasirao Medvedeva i osvojio deveti trofej u Australiji!

Đoković je naveo da mu je iskustvo pomoglo da bolje startuje u finalu.

„Težak je bio prvi set, ali sam našao pravi potez u pravom trenutku i osetio sam veliko olakšanje. Na početku drugog i trećeg seta je Danil mogao da se odlepi, znao sam koliko je sposoban da to uradi, imao je seriju od 20 pobeda, a ja sam hteo da budem blizu i da mu ne dam prostor da se razigra. Mislim da sam odigrao najbolji meč na turniru“, istakao je Đoković.

Vilander je pohvalio Novakov osećaj za taktiku tokom finala.

„Moraš da se adaptiraš na protivnika, imao sam sreću da imam različite opcije, stilove igre i to je došlo do izražaja. Znao sam šta treba da radim, razgovarao sam sa svojim timom posle polufinala, gledao sam mečeve, analizirao, pripremao se...“

Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
„Novače, ti si kralj Melburna!“

Đoković je naveo i da je imao osećaj potpune kontrole u finalu.

„Nisam hteo Medvedevu da dozvolim da pronađe drugačiji pogled na igru, on voli ritam, ima sjajan servis, ali sam mnogo servisa vratio, imao je samo pet, šest asova. Čitao sam dobro servis, bio sam na pravom mestu, bilo je i dugih poena, znao sam da imam igru, da mogu da izdržim razmenu, najviše bekhend dijagonalama. Nisam želeo da forsiram ništa, ali sam menjao igru, servis-volej nije moja prirodna igra, ali sam koristio i to kada je trebalo“, zaključio je Đoković.

O novoj generaciji, Medvedevu, ali i Đokoviću za Sputnjik sport je u emisiji Miljanov korner govorio je Viktor Troicki

► Đoković ne dâ tron: Nateraću ih da se razbiju od posla

► Đoković se emotivnom porukom oprostio od Panonskog mornara

► Zapadnjaci bi voleli da je robot, ali on je emotivac iz Srbije

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala