Afera „drma“ Austriju, predsednik na udaru, glavni akter posluje u Srbiji

© AP Photo / Ronald ZakSebastijan Kurc i Hajnc-Kristijan Štrahe
Sebastijan Kurc i Hajnc-Kristijan Štrahe - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Pratite nas
Afera „Ibica“, zbog koje je 2019. pala vlada, opet „drma“ Austriju. Ovaj put, Slobodarska partija Austrije (FPO) optužuje predsednika države Aleksandera van der Belena da je bio uključen u događaje oko objavljivanja video-materijala u vezi sa aferom. Za to vreme, njen glavni akter, bivši vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe, posluje u Srbiji.

Šef frakcije FPO u Istražnoj komisiji povodom afere „Ibica“ Kristijan Hafeneker je na današnjoj konferenciji za štampu, rekao da postoji dokaz da je predsednik države znao za video-materijal i da je taj dokaz jedna beleška u njegovom kalendaru.

Hajnc Štrahe i Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2019
Bosanka srušila austrijsku vladu?

Dan pred objavu materijala, u kalendaru predsednika zabeleženi su „glasine“ i imena Hajnc Kristijana Štrahea i Johana Gudenusa koji su glavni „protagonisti“ afere, prenosi Tanjug.

Inače detektiv Julian H, koji navodno stoji iza objavljivanja video materijala koji je doveo do „pada“ austrijske vlade kancelara Sebastijana Kurca u maju 2019, tvrdio je da je kabinetu predsednika ispričao o akciji.

„Biće s tim u vezi pitanja predsedniku“, najavio je Hafeneker povodom novih saznanja.

FPO želi da pozove predsednika na saslušanje pred Istražni odbor.

Takođe, Hafeneker najavljuje da će podneti prijavu zbog zadržavanja dokaza i lažnih iskaza protiv kancelara Sebastijana Kurca.

Sredinom maja 2019. pala je vlada Narodne partije (OVP) i FPO usled video materijala sa Ibice, snimljenog 2017. godine.

U tom materijalu, koji je dug sedam sati, Štrahe i Gudenus nude navodnoj ruskoj milijarderki državne poslove za finansijsku pomoć FPO, ali uz zaobilaženje revizorskih ustanova.

Dok se ova afera ponovo rasplamsala, nekadašnji austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe, većinski je vlasnik firme „Aurum Tekstil“ u Odžacima u Srbiji, objavio je Tanjug. Radi se o firmi koja proizvodi materijal potreban za izradu zaštitnih maski.

Štrahe, na osnovu podataka iz APR-a, u koje je Tanjug imao uvid, ima 37,5 odsto vlasništva nad firmom.

Njegov dugogodišnji prijatelj, nekadašnji poslanik FPO, čiji je Štrahe bio šef, Harald Fišel drži 27,5 odsto vlasništva. Drugi prijatelj Štrahea, Helmut Kalteneger, prema APR-u, ima 25 odsto udela u firmi, a 10 odsto drži Ana Aračić.

Vicekancelar Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2019
Bečki „Standard“ o vezi Štrahea, Arkana i ekstremnih nacionalista u Srbiji

Osnivački kapital, koji je podeljen na sve vlasnike, iznosio je 1.000 dinara.

Štrahe je, nakon „svrgavanja“ s vlasti zbog video snimaka nastalih 2017. na Ibici, u više navrata boravio u Srbiji, navodi Tanjug.

Firma je, prema APR-u, otvorena 23. juna prošle godine.

Zanimljivo je da se „Aurum Tekstil“ bavi proizvodnjom materijala za zaštitne maske, a da se Štrahe u Austriji, sa ciljem prikupljanja političkih poena, upravo bori protiv epidemioloških mera austrijske vlade.

Štrahe se u više navrata izjasnio protiv obaveze nošenja maski, a i sam izbegava da je nosi.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala