Bečki „Standard“ o vezi Štrahea, Arkana i ekstremnih nacionalista u Srbiji

© AP Photo / ATTILA KISBENEDEKVicekancelar Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe
Vicekancelar Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Bivši austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe očigledno je duže vreme bio pod uticajem ekstremnih nacionalista u Srbiji, sa kojim ga povezuje mržnja prema muslimanima, ocenjuje bečki dnevnik „Standard“.

Odnos nekadašnjeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) sa Srbima i Srbijom našao se na meti kritike bečkog dnevnika „Standard“, koji se posebno bavio njegovom izjavom sa, pre dve godine, tajno snimanog materijala na Ibici o Željku Ražnatoviću Arkanu, kojeg je nazvao „kul tipom“.

List konstatuje da se Štrahe očigledno divi „srpskom ratnom zločincu“ Arkanu i da ga sa ekstremistima na Balkanu povezuje mržnja prema muslimanima.

„Standard“ navodi da je kroz knjigu o aferi „Ibica“ poznato šta je Štrahe govorio o Arkanu i da je očigledno duže bio pod uticajem ekstremnih nacionalista u Srbiji.

List podseća da je Štrahe 2013. bio na koncertu Arkanove udovice Svetlane Ražnatović u Beču i da su srpski mediji preneli da je on poznat po „velikom divljenju“ prema Srbima.

Predsednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko smatra da izjave Štrahea idu u prilog srpske vlade, koja pokušava da izmeni istoriju i koja nikada nije odustala od nacionalizma.

Hajnc-Kristijan Štrahe - Sputnik Srbija
Štrahe: Bio sam naivan

„Arkan je bio ratni zločinac“, rekla je ona, kritikujući da ekstremne stavove na Balkanu podržavaju i političari iz EU.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini osudio je izjave Štrahea u vezi sa Arkanom, istakavši da sigurno nije bio svestan posledica takve izjave.

„Treba samo pitati ljude koji su preživeli rat i pogledati relevantne dokaze i dokumentaciju. Oni su kristalno jasni“, dodao je on.

Neimenovani portparol Evropske komisije kazao je da su stavovi EU potpuno jasni i poznati, te da Štrahe očigledno ne zna ko je bio Arkan.

„Standard“ je preneo da je Arkan već 1070-ih i 1980-ih bio tražen u zapadnoj Evropi za krađe i ubistva, da je bio ličnost koja je važila za ekstremno opasnu.

Njemu je, dodaje list, očigledno bilo lepo da druge zlostavlja, ubija i siluje, a njegova porodica je imala kontakt sa Udbom koja mu je uvek pomagala.

Takođe se navodi da je Arkan bio glavni bos mafije i šef navijača Crvene zvezde, koji su poznati po spremnosti na nasilje.

Tokom rata, ukazuje „Standard“, Arkan je sa svojim „tigrovima“ pljačkao na ratištima, proterivao ljude, ubijao i silovao.

Štrahe, dodaje list, ne smatra samo Arkana „kul tipom“, već je negovao kontakt, očigledno na osnovu ideološke blizine, sa ekstremnim nacionalistima na Balkanu, a kao primer je naveden Milorad Dodik koji, prema dnevniku, želi da uništi sopstvenu državu.
Prijateljstvo sa desničarskim ekstremistima na Balkanu prošle godine išlo je tako daleko da je dozvolio da kao austrijski vicekancelar bude instrumentalizovan od strane službe.
„Standard“ s tim u vezi podseća na intervju „Politici“ u kojem je Štrahe rekao da je Kosovo deo Srbije, što je suprotno stavu austrijske vlade, ali odgovara stavu Srba.
List tvrdi da očigledno nije ni bio vođen intervju sa Štraheom, već da je informativna služba Ministarstva spoljnih poslova te reči njemu „stavila u usta“.
Uz originalni intervju „Politike“, u koji je „Standard“ imao uvid, nalazi se konverzacija preko imejla u kojem je stajalo: „Šaljem ti originalni intervju na nemačkom sa Štraheom koji smo dobili od Ministarstva spoljnih poslova.“
„Očigledno je Štraheom, s tim u vezi, za vreme učešća u austrijskoj vladi upravljalo strano Ministarstva spoljnih poslova“, konstatuje „Standard“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala