Stankovićev ispit karijere – nekoliko dilema, ali i jasan cilj

© AP Photo / MARKO DJURICATrener Crvene zvezde Dejan Stanković na meču protiv Hofenhajma
Trener Crvene zvezde Dejan Stanković na meču protiv Hofenhajma - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2021
Pratite nas
Fudbaleri Crvene zvezde igraju protiv Milana u 18.55 u nokaut fazi Lige Evrope, a šef stručnog štaba srpskog šampiona Dejan Stanković nalazi se pred ispitom karijere.

Za mnoge fudbalere biće ovo sjajna prilika da se oprobaju protiv prvoplasirane ekipe italijanskog šampionata, dok će za trenera Dejana Stankovića ovo biti pravi ispit.

Iako je u trenerskim vodama nešto više od godinu dana, pred Stankovićem je najveća utakmica njegove mlade karijere i videćemo sa kojom ocenom će proći.

Svima je jasno da je Zvezda autsajder protiv bilo kog tima Milana, ali Specija je za vikend pokazala da može da se igra sa „rosonerima“ pobedivši ih 2:0.

Nenad Milijaš, Nikola Žigić i Milan Purović - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2021
Urnebesno prisećanje Zvezdinog Crnogorca: Pirlo onako nikakav, ali kad „zalomi“... /video/

Stanković je na konferenciji za medije rekao da je njegova ekipa drugačija od Specije i da ne može da je kopira, ali da je taj duel u Seriji A pokazao koje su vrline i mane ekipe sa San Sira.

Deki je neko ko poznaje italijanski fudbal, gotovo celu profesionalnu karijeru proveo je igrajući na Apeninskom poluostrvu, pa i sa te strane ovaj meč ima posebnu draž.

Trener Crvene zvezde dugo je nosio dresove Lacija i Intera, te će i na ličnom nivou imati motiv više da se pokaže, ne samo ovdašnjoj fudbalskoj sceni, već i italijanskoj.

Dosta se spekuliše o potencijalnoj postave Zvezde i vrlo verovatno da ćemo videti formaciju koju koriste mnogi italijanski klubovi (3-4-3-1).

Borjan će biti na golu, a ispred njega trebalo bi da igraju Degenek, Milunović i Pankov, dok će Rodić na levom boku i Gajić na desnom imati ulogu krilnog beka, odnosno igrača koji je ofanzivniji od klasičnog beka, ali ima i defanzivne zadatke.

Dijego Falčineli, italijanski fudbaler, u dresu Crvene zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Đorić za Sputnjik: Zvezda bi i sa drugim timom bila šampion, Dejo neće doći na Milan

Ipak postoji velika šansa da desnu aut liniju preuzme i Marko Gobeljić koji bi fizičkom snagom mogao da parira ofanzivcima Milana. 

U veznom redu takođe postoji jedna nepoznanica. Seku Sanogo gotovo sigurno bi trebalo da bude u startnih 11, a videćemo ko će biti uz njega – da li Njegoš Petrović ili Gelor Kanga?

Veće šanse se daju Petroviću jer je disciplinovaniji igrač i može bolje da odgovori nekim zadacima, Kanga posuduje nepredvidivost i lucidnost koja može utakmicu da reši, voli veliku scenu, ali je umeo da zakaže na takvim zadacima.

U napadu nema sumnje, najistureniji biće Dijego Falćineli, dok će iza njega igrati Mirko Ivanić i El Fardu Ben.

„Ovo je velika utakmica za nas, klub, sve. Dugo smo je čekali, detaljno smo se spremili i jedva čekamo da izađemo na teren, pokažemo šta umemo i da nismo slučajno u šesnaestini finala Lige Evropa“, rekao je Ivanić novinarima u Beogradu.

Kada je reč o timu Milana, poznato je da će trener Stefano Pioli izvesti kombinovani sastav jer ih za vikend čeka duel sa Interom u Seriji A.

„Spremni smo na bilo koju formaciju. Spremni smo da ih dočekamo kako god da budu igrali. Analizirali smo ih, znamo ko gde može da igra, tako da velikih iznenađenja ne može da bude, osim ko će da igra, a ko ne“, rekao je Stanković pre meča.

Dragan Stojković - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Piksi za Sputnjik: Zvezda je mrtva ako pokaže strah

Mario Mandžukić trebalo bi da dobije prvi start otkako je došao u Milan, a Diogo Dalo i Pjer Kalulu trebalo bi da pokriju desno i levu aut liniju.

Šansu bi mogao da dobije Meite, kao i Rafael Leao i Sami Kastiljeho, dok će standardno tu biti Kesi i Čalhanoglu. Među jedaneastoricom bi mogao da se nađe i Hrvat Ante Rebić, kao i bivši igrač Donnjeg Srema i Borca iz Čačka Rade Krunić.

„Svi znamo ko je Milan i kakva je to ekipa. Stvarno su fantastičan tim. Jedva čekamo utakmicu. Želimo da se nadigravamo sa takvim timovima. Čast nam je što smo u takvoj grupi. Oni jesu favoriti. Ne bore se slučajno za titulu u Seriji A posle toliko godina, a svi znamo koliko je teška liga. To nam je možda dodatni motiv da se pokažemo“, rekao je Ivanić.

O duelu Zvezde i Milana za Sputnjik je pričao i Milovan Đorić, bivši fudbaler i trener Crvene zvezde.

„Očigledno da je Zvezda sve podredila utakmici sa Milanom. E sad, ta pojačanja ne znam koliko su zapravo pojačanja kada je u pitanju sedmostruki prvak Evrope. Ne verujem da su oni Milanu mnogo interesantni i važni, s obzirom na to da niko od novajlija nije imao neku važnu ulogu u svojim timovima. Sigurno da su oni velika prednost za Superligu, ali za utakmice sa Milanom ne predstavljaju nikakvo pojačanje. Mada, Zvezda bi i sa drugim timom bila najjača u Superligi i osvojila bi titulu“, istakao je Đorić za Sputnjik.

Kada smo kod pojačanja, videćemo koliko će minuta dobiti Filipo Falko – bivši fudbaler Lećea. Falko je neko ko bi trebalo da pravi razliku na terenu, ali sve će zavisiti od fizičke spreme.

„Falko se podigao što se tiče fizičke spreme. Naravno da računam na njega, ali videćemo da li će biti 90, 60 ili 45 minuta. Nije trenirao sa grupom dobrih 20 dana, plus završetak transfera...“, rekao je Stanković.

Pred duel sa Milanom pričao je i sam Falko.

„Biće to prelepo veče koje vidim kao kulminaciju jednog putovanja. Iz malog sela u Pulji do terena Lige Evrope. Taj put me ispunjava ponosom. Takođe biće to dobra osvega. Zašto osveta? Zato što Serija A nije verovanala u mene“, rekao je Falko za italijanski Minuti de Rekupero.

Utakmica između Crvene zvezde i Milana se u četvrtak u 18.55, revanš je na programu nedelju dana kasnije, ali je jasno da Stanković ima cilj da u Beogradu ostvari povoljan rezultat, pošto će u uzvratnom meču italijanski tim imati ulogu apsolutnog favorita. 

Spektakularni snimci Delija: Trenutak kada je planula Marakana /video/

Đorić za Sputnjik: Zvezda bi i sa drugim timom bila šampion, Dejo neće doći na Milan

Urnebesno prisećanje Zvezdinog Crnogorca: Pirlo onako nikakav, ali kad „zalomi“... /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala