Piksi za Sputnjik: Zvezda je mrtva ako pokaže strah

© AFP 2023 / /OMAR SALEMDragan Stojković
Dragan Stojković - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Pratite nas
Crvena zvezda i Milan odigrali su 1988. godine ne dva, nego tri meča u osmini finala Kupa šampiona. Blistao je tada Dragan Stojković Piksi, koji je s dva gola držao crveno-bele u igri, ali su magla, prekid utakmice, kasnije ponovljen meč i penal lutrija eliminisali srpskog diva.

Sudbina je 33 godine kasnije rešila ponovo da spoji dva bivša prvaka Evrope, a Dragan Stojković Piksi je u intervjuu za Sputnjik evocirao uspomene na antologijske duele, „lomljenje kičme“ legendarnom Franku Bareziju, prokletu beogradsku maglu i nesrećnu eliminaciju.

Naravno, pričao je nekadašnji „majstor u kopačkama“, koji bi naredne sedmice i zvanično trebalo da bude promovisan u novog selektora Srbije, o šansama ove Zvezdine generacije u dvoboju sa Ibrahimovićem i roso-nerima u šesnaestini finala Lige Evrope i mečevima koji su zakazani za 18. i 25. februar.

Kako sa ove vremenske distance pamtite epske duele, i ona čuvena tri meča sa Milanom u kojem tim, čiji ste bili lider, nijednom nije izgubio, ali je na kraju ispao iz nokaut faze Kupa šampiona?

– To su utakmice koje su zaista obeležile istoriju mog bivšeg kluba i one će se uvek pamtiti. Imao sam tu privilegiju da budem vođa tog tima, kapiten. Da dam dva gola, po jedan u Milanu i u Beogradu. Generalno, kada se gleda ta druga utakmica, neverovatno je prosto šta se i kako se dešavalo, s obzirom na to da je ta magla došla gotovo niotkuda. Niko nije očekivao da se to dogodi. Poništena utakmica se događa jednom u 100 godina, a eto nama se dogodilo.

Mislite da nije bilo magle da bi istorija bila drugačije ispisana?

– Apsolutno. Milan je bio prežaljen. Savićević je dao gol, oni su bili dezorjentisani. Dominirali smo, bili na ivici senzacije, dok se kod njih videla nemoć. Magla ih je spasila, bili su na kolenima imali su crveni karton. To su bile legendarne utakmice koje se ne zaboravljaju. Pa i sami Italijani, konkretno Adrijano Galijani, kaže da se veliki Milan rodio u beogradskoj magli.

Ova Zvezda nema svog Piksija. Nema takvog majstora, možda je Katai negde najbliži tom umeću, a i nosi desetku na leđima, kao vi nekada, ali ga neće biti u prvom odmeravanju snaga sasvim sigurno. Koliko to otežava posao?

– Ne treba moj bivši klub to ni da traži. Apsolutno je da nemaju takvog igrača. Ja sam se onda borio za tim, bio lokomotiva, to svi znaju. Bio sam jak individualac koji se bori za tim, ali sam praktično imao utisak da sam igram protiv Barezija, Van Bastena, Ruda Gulita, Maldinija, iako smo svi zajedno izgarali na terenu. Ma, da ne nabrajam kakve su to sve zvezde bile naspram nas. Ta ekipa Milana iz 1988. je najbolja protiv koje sam igrao u karijeri. Ova Dekijeva Zvezda mora da se suprotstavi Milanu timskim duhom. Kao kolektiv mora da udari u njih.

Mnogi su unapred otpisali Zvezdu. Činjenica je da je sedmostruki prvak Evrope izraziti favorit, ali lopta je okrugla, predstoje dva meča od po 90 minuta...

– Mislim da moj bivši klub ima šanse, koliko god nerealno zvučalo i izgledalo. Milan je velika ekipa, koja je prva na tabeli Serije A, i to treba poštovati. Posle dugo godina se vraćaju na neki pravi kolosek. E sad, šanse uvek postoje. Opet se vraćamo na priču s mojom generacijom. Takođe smo imali mininalne šanse, a mi smo triput igrali s njima i nismo izgubili. Znači, šansa uvek postoje.

Kako Zvezda treba da izgleda na terenu? Treba li da napadne Milan ili da bude pametna, strpljiva i da vreba šansu iz kontranapada?

– Taj deo prepuštam Dejanu Stankoviću i njegovom stručnom štabu. Ne sumnjam da će Deki sa svojim saradnicima analizirati Milan na pravi način. Sigurno je da nijedan tim nije nepobediv. Gubio je Milan ove godine, tako da je jasno da ima mane, iako poseduje veliki broj vrhunskih igrača. Bitno je da nema straha, od njega znaju da se odseku noge, a ukoliko se to dogodi, onda si mrtav.

Zlatan Ibrahimović je sa 39 godina lider tog tima. Da li ste iznenađeni magijom koju redovno na terenu izvodi Ibrakadabra?

– On je neka vrsta fenomena u principu. Treba poštovati sve ono što Ibrahimović radi u tim godinama. Defanzivci mog bivšeg kluba će imati jednu vrstu testa, da li mogu da se nose s nekim ko ima skoro 40 godina. Biće to velika motivacija za odbranu. Ponavljam, sve je moguće.

Crvena zvezda - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Zvezda pisala Vučiću: Pomozite nam, hoćemo 15.000 navijača

Za kraj smo ostavili deo koji se tiče navijača. Nekako je najrealnije da zbog pandemije virusa koroma meč na stadionu „Rajko Mitić“ 18. februara protekne bez navijača. Ipak, pominje se i mogućnost od 4.700 gledalaca u vidu vlasnika sezonskih karata, dok je Zvezda pisala molbu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, da dozvoli 15.000 navijača... Koliko bi njihova podrška zapravo značila Zvezdi u dvoboju sa slavnim italijanskim klubom?

– Mislim da je tih 5.000 navijača mali broj. Ono što svi znamo da kada je pun stadion u toj atmosferi može svašta da se desi, ovako je veliki minus. Milanu je svejedno. Samo, neće biti ambijenta i to je tužno zbog fudbala, poručio je legendarni jugoslovenski fudbaler Dragan Stojković Piksi, kojeg fudbalska Srbija čeka da je jako brzo kao novi selektor povede ka Mundijalu u Kataru 2022. godine.

► Zvezda „preživela“ Niš, na redu je evropski gigant /video/

► Kaluđerović za Sputnjik: Život me naterao da se vratim u Rad, kasno je za reprezentaciju

► Zvezda ima čega da se plaši – Ibra i Rebić razbili „srpski“ Krotone /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala