Kurti i Osmani neće saradnju sa Srpskom listom

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2021
Pratite nas
Vršilac dužnosti predsednika privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti najavili su da, ako pobede na izborima, a pošto imaju ustavno-pravnu obavezu da manjine uključe u vladu, svakako neće uzimati u obzir Srpsku listu.

Njih dvoje su to rekli u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“, a Osmani je navela da „Srpskom listom upravlja Beograd“, preneo je Tanjug. Kurti je kazao da neće ulaziti u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova (DPK) i svima drugima koji su, kako tvrdi, deo „starog režima“.

Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2021
Može li Kurti da nađe nekog „albanskog Srbina“ po uzoru na Željka Komšića /video/

Osmani je dodala da je saradnja moguća samo sa strankama koje imaju iste ciljeve, a to je da se bore za stabilne institucije i za borbu protiv korupcije.

Upitani ko će zastupati Prištinu u dijalogu sa Beogradom, Kurti je rekao da to za njega nije među glavnim prioritetima, kao što je, kaže, to pokušavao da prikaže doskorašnji izaslanik Donalda Trampa Ričard Grenel.

„Ta tema je tek na petom mestu prioriteta kod građana. Mi ćemo se svi angažovati u dijalogu, ali ako ja budem premijer ja ću zastupati Kosovo“, najavio je on.

Ukazao je da ideja razmene teritorija još nije „mrtva“, da se svakog meseca pominje, i da se mora boriti protiv toga.

„Usaglasićemo se i uključićemo i civilno društvo. U dijalogu imamo jasne principe i crvene linije - a to su obavezna zaštita našeg teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka. Dijalog ne može ići van istorijskih jedinstvenih ustupaka sadržanih u Ahtisarijevom planu“, objasnila je Osmani.

Kurti je dodao da je Priština sklopila više sporazuma sa Beogradom, uz ocenu, da ih je „možda i previše“.

Naveo je i da, pošto većina tih sporazuma nije primenjena, treba da budu analizirani kako bi se brže napredovalo.

„Srbija bi trebalo da se pita šta stvarno želi od nas. A mi bi trebalo da pitamo Srbiju i započnemo iskren, ozbiljan dijalog. Ne radi se o brzom rešenju već o tome da građani od solucije profitiraju“, kaže Kurti.

Upitani o kojoj temi bi trebalo razgovarati, Osmani je kazala da su nestala lica hitna tema.

„Želimo da formiramo dve komisije, zajedno sa EU, kako bi ih pronašli. Radi se o pravu građana. Suze na licu predsednika Aleksandra Vučića nisu suze za Srbe na Kosovu, već za Srbijom kao državom koja je zbog Miloševića izgubila Kosovo. Zašto se Vučić identifikuje Miloševićevim gubitkom? On bi od toga trebalo da se distancira“, poručuje Kurti.

Upitani da li je sporazum sklopljen u Vašingtonu za njih važeći Kurti je objasnio da je potpisivanjem sporazuma kojim se odustaje od pristupanja međunarodnim organizacijama vlada prekršila ustav, što je bila „velika greška“.

Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2021
Kurti i Vjosa Osmani idu zajedno na izbore – šta to znači za Beograd

Najavio je da će Priština razgovarati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, jer je taj deo sporazuma, kaže, protiv svega za šta su se SAD u vezi sa Kosovom zalagale.

„Okolnost da je taj sporazum sklopljen u Beloj kući je nanela štetu i na nadstranačke napore SAD za priznanje Kosova. Takođe i deo oko jezera Gazivode je potpuno nejasan i sporan“, tvrdi Kurti.

Rekao je da je u vezi sa više paragrafa sporazuma morao da zove Vašington da pita šta oni uopšte znače.

„Taj sporazum mi se čini kao bife, jer je u njemu sve i svašta. Ne stavlja se u isti sporazum Hezbolah, dekriminalizacija homoseksualnosti, Gazivode i Izrael“, dodao je on.

Povodom kritike iz EU u vezi sa najavljenim otvaranjem ambasade u Jerusalimu, Kurti je naglasio da je Priština već veoma dugo usaglašavala svoje stavove i da bi odgovorni u Uniji trebalo da, umesto da napadaju, rade na tome da među članicama dogovore jedinstven stav o Kosovu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala