Pregovori o ukidanju sankcija „Severnom toku 2“ traju, strateški paket za SAD verovatan scenario

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaStroitelьstvo gazoprovoda "Severnый potok-2" v Leningradskoй oblasti
Stroitelьstvo gazoprovoda Severnый potok-2 v Leningradskoй oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Pratite nas
Pregovori o ukidanju sankcija „Severnom toku 2“ vode se na nivou američkog i nemačkog ministarstva, njihov ishod je još uvek teško predvideti, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa tokom pregovora.

Komentarišući predlog koji je u avgustu prošle godine iznelo nemačko Ministarstvo finansija o izdvajanju jedne milijarde evra za izgradnju dva terminala u Nemačkoj za američki tečni gas, izvor je primetio, da je to „vrlo verovatan scenario, pragmatičan i pravilan“.

Istovremeno, partija „Alternativa za Nemačku“ najavljuje da će uskoro u Bundestagu pokrenuti pitanje o podršci projektu „Severni tok 2“.
„Mi, kako je iskustvo pokazalo, ne možemo mnogo da očekujemo od vlade. Ona više ne štiti na odgovarajući način interese Nemačke i Evrope i na tako se efikasno potčinjava kobnoj politici Amerike“, kaže poslanik AfD Štefen Kotre.
Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“  - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Nemački političar: Odustajanje od „Severnog toka 2“ rezultiralo bi nemerljivom štetom

Kotre smatra da je predlog Berlina, o izdvajanju jedne milijarde evra za podršku izvoza tečnog gasa iz SAD-a, „zastrašujuće naivan“ pokušaj podmićivanja Vašingtona, koji „ignoriše pravila slobodne svetske trgovine i međunarodno pravo“.

On smatra da bi vlada trebalo da preduzme efikasana potez, po potrebi čak i da se konfrontira, kako bi okončala američke sankcije. Istovremeno, neprihvatljivo je koristiti novac nemačkih poreskih obveznika za zaustavljanje agresivne ekonomske politike SAD-a, primetio je Kotre.

„Savezna vlada će samo na rečima biti privržena ovom važnom projektu. Umesto toga moramo otvoreno i čvrsto da ga podržimo. Mnogi političari u vladi i van nje zahtevaju takve sankcije. S tim u vezi, potpuno je moguće da će se savezna vlada složiti sa daljim sankcijama protiv sopstvenih interesa“, dodao je on.

Ranije je nemačka ekološka organizacija „Deutsche Umwelthilfe“ objavila tekst pisma ministra finansija Nemačke i vice-kancelara Olafa Šolca američkom kolegi Stivenu Mnučinu od 7. avgusta 2020. godine. U pismu se navodi, da je Nemačka vlada spremna da izdvoji jednu milijardu evra kako bi podržala izvoz tečnog gasa iz SAD-a, kao i izgradnju dva terminala Vilhelmshafen i Brunsbitel. Za uzvrat SAD moraju da se odreknu protivljenja gradnji i radu „Severnog toka 2“.

Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Lenjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Američki ugao: U gasovodu „Severni tok 2“ nikada ništa neće biti osim vazduha

U Bundetsagu navode i da izdvajanje milijardu evra od nemačkih poreskih obveznika nije prethodno odobrena u parlamentu. S tim u vezi, Šolc je 10. februara pozvan na saslušanje u Bundestagu, a nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, koji je prisustvovao saslušanju, nazvao ga je „licemernim spektaklom" opozicije.

Nemački list „Špigl“ je objavio da predstavnici Evropske unije i Nemačke razgovaraju o „Severnom toku 2“ sa američkim vlastima. Prema podacima nemačkog lista u toku su razgovori o „strateškom paketu“ koji bi mogao da zadovolji Sjedinjene Američke Države. Razgovara se i o opciji automatskog prekida isporuke gasa preko „Severnog toka 2“ u slučaju da Rusija krši ljudska ili međunarodna prava.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Polaganje cevi je nastavljeno godinu dana kasnije kada je brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala