Američki ugao: U gasovodu „Severni tok 2“ nikada ništa neće biti osim vazduha

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Lenjingradskoj oblasti
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Lenjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Pratite nas
Nemačku kancelarku Angeli Merkel i američkog predsednika Džoa Bajdena nakon određenog vremena očekuje „neprijatan razgovor“ o Rusiji i „Severnom toku 2“. Međutim, dolaskom nove vlade, Nemačka će odustati od izgradnje gasovoda, smatra novinar agencije „Blumberg“.

On podseća da Amerika i Nemačka imaju nesuglasice oko skoro završenog gasovoda – Berlin smatra da je reč o komercijalnom projektu koji će obezbediti jeftin ruski gas kako bi Nemačka prešla sa uglja i nuklearne energije na obnovljive izvore energije, dok Vašington smatra da je projekat geopolitički.

„Zbog toga napetost između Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke, koja je formalno najbliži saveznik Amerike, nastavlja da raste“, piše u tekstu.

Prema mišljenju novinara, Merkelova se drži projekta gasovoda samo da bi očuvala krhki mir u svojoj koaliciji sa socijaldemokratama, a „Severni tok 2“ joj takođe omogućava da na umu ima adut tokom razgovora sa Bajdenom.

Međutim, nemačka kancelarka je svesna toga da će u septembru u Nemačkoj biti održani savezni izbori – ona će otići, a na vlast će doći nova vlada, ističe autor članka.

Kako kaže, očekuje se da će Hrišćansko-demokratska unija Nemačke ostati na vlasti, ali ovog puta u partnerstvu sa „zelenima“ koji se oštro protive „Severnom toku 2“.

„Ona zna da će doći trenutak kada će nova vlada konzervativaca i zelenih objaviti očigledno – gasovod uopšte nije trebalo graditi i u njemu nikada ništa neće biti osim vazduha“, ubeđen je novinar agencije „Blumberg“.

Prethodno je Merkelova izjavila da razmimoilaženja po pitanju gasovoda „Severni tok 2“ među zemljama Zapada, uključujući i SAD, nisu tolika koliko se čini na prvi pogled.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala