Nemački političar: Odustajanje od „Severnog toka 2“ rezultiralo bi nemerljivom štetom

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda „Severni tok 2“
Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“  - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Ukoliko bi Berlin odustao od projekta „Severni tok 2“ ekonomska šteta bila bi ogromna, a šteta po političke odnose među zemljama bila bi nemerljiva, rekao je šef Nemačko-ruskog foruma Matijas Placek.

„Smatram da sankcije nisu ispravan put, jer nisu i neće dovesti do pozitivnog pomaka u odnosima Rusije i Evrope. Naprotiv, poslednjih godina smo videli da su sankcije dovele do pogoršanja situacije – povećala se opasnost vojne eskalacije u Evropi, politički odnosi su uništeni, a ekonomski odnosi su oštećeni s obe strane“, rekao je Plateck.

Zbog toga, kako je istakao, on ne veruje u odustajanje od projekta „Severni tok 2“.

„Ekonomska šteta će biti ogromna, a politička šteta je nemerljiva. Obustavljanje 'Severnog toka 2' samo bi dovelo do nove izolacije Rusije, verovatno, na veoma dug period. Mislim da to ne uopšte može biti u našim interesima“, rekao je Plateck.

Podsetimo, brod „Fortuna“ je 6. februara nastavio  rad na izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ u vodama Danske. 

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala