Kako će to „Rusija da plati“ Bajdenu

© AP Photo / Andrew HarnikNovoizabrani američki predsednik Džo Bajden
Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Pratite nas
Pretnje američkog predsednika Džoa Bajdena da će naterati „Rusiju da plati“ za svoje postupke, ukazuje na to da Vašington namerava da intenzivira mešanja u unutrašnje stvari suverenih država, uključujući i Rusiju. Moskva neće to dozvoliti, slažu se sagovornici Sputnjika.

Bajdenove pretnje da će se oštro suprotstaviti Moskvi nisu ništa novo, a glavni cilj je obuzdavanje Kine i njene ekspanzije, ističe ruski ekspert Aleksandar Kubiškin.

Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Bajden obećao: Nateraćemo Rusiju da „plati“ za sve

„Trampov glavni zadatak bio je da spreči Rusiju da se približi Kini, jer je Tramp u Kini video glavnog rivala. To čini i Bajden. Bajden je u svom govoru Kinu nazvao glavnim rivalom, a skrenuo bih pažnju - ne neprijatelja, već američkog rivala. Kineska vlada je već poslala nekoliko signala Bajdenu da je spremna da obnovi neke linije komunikacije koje su postojale tokom Trampove administracije i koje je Tramp u velikoj meri deformisao. U tom smislu, iako je Bajden izneo slogan: „Amerika se vraća kao velika sila“, moguća je određena korekcija u odnosima dve zemlje. To je povezano sa činjenicom da će Bajden revidirati osnovne principe spoljne politike, američku trgovinsku politiku u smislu da će se vratiti principima globalizacije, što je Tramp negirao. Globalizacija u ovom slučaju predviđa, barem u nekom obliku saradnju sa određenim centrima moći, među kojima je i Kina, druga ekonomija sveta. Stoga će, prirodno, Bajden ometati sve pokušaje zbližavanja i jačanja saradnje između Rusije i Kine, zabijaće klinove, kako bi proširio svoj prostor za akcije u vezi sa Kinom, kako bi sebi odrešio ruke“, smatra Kubiškin.

Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine, Sergej Lavrov i Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Kina podržava Rusiju u zaštiti državnog suvereniteta

Suštinski, dodaje ekspert, do značajnih promena neće doći, jer Kina vodi nezavisnu politiku i drži se na podjednakoj udaljenosti od SAD i Rusije, uprkos činjenici što je ekonomska saradnja poslednjih godina sa Moskvom povećana i što su politički odnosi dve zemlje postali bliži.

„Ipak, Kina vodi nezavisnu politiku usmerenu na razvoj zemlje, na jačanje spoljno-ekonomskih pozicija. Trgovinski ratovi nisu isključeni, ali sigurno neće doći do globalnog sukoba između SAD i Kine, jer ove dve zemlje su i dalje veoma usko povezane ekonomski, a pod Bajdenovom administracijom učešće SAD u globalnim ekonomskim procesima prilagođavanja nakon pandemije samo će se povećavati. To znači da će se američki spoljnoekonomski programi u odnosu na Kinu takođe promeniti i prilagoditi u nekom smeru“, kaže Kubiškin.

Preteća retorika očekivana

Kubiškin ističe da je Bajdenova preteća retorika upućena Moskvi očekivana i predvidljiva, s obzirom da je sve te teze izneo i tokom predizborne kampanje. On napominje da je novi američki predsednik ponovio sve klišee administracije Baraka Obame i iz perioda kada je nastao antiruski konsenzus u svim strukturama moći.

Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
SAD „upale u zamku“: Bajden na putu da otkrije da je voljeni američki instrument iscrpljen

„U osnovi njegova retorika se svodi na to da Rusiju ne treba samo kazniti, već i naterati da plati za svoje pogrešne postupke u vezi sa principima demokratije, međunarodnog prava i tako dalje. Generalno, takva retorika je karakteristična za Demokratsku stranku. Ipak, Savet federacije Rusije je već izneo ocenu da je Bajden ostavio određen prostor za razgovore, za kontakte i saradnju, a to se nesumnjivo tiče rešavanja niza međunarodnih problema, kao što je Iranski nuklearni sporazum... Što se tiče rusko-američkih odnosa, ovo će nesumnjivo biti povezano sa sankcijama i političkim procesima unutar Rusije, jer ljudska prava su tradicionalna agenda Demokratske stranke, a posebno u svetlu trenutne situacije sa Navaljnimnajavljenim sankcijama zbog tog slučaja. Takođe je zanimljivo naglasiti da se Bajden protivi projektu „Severni tok-2“, ali će zbog svog koncepta obnavljanja odnosa sa evropskom zajednicom i oživljavanja atlantske zajednice, prema ovom problemu biti oprezniji i zapravo će se pomiriti sa činjenicom da će „Severni tok 2“ funkcionisati u ovom obliku“, ocenjuje Kubiškin.

© Sputnik / Mihail Palinčak / Uđi u bazu fotografijaAmerički predsednik već je izrazio podršku Ukrajini: Bajden kao potpredsednik SAD u ukrajinskom parlamentu
Kako će to „Rusija da plati“ Bajdenu - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Američki predsednik već je izrazio podršku Ukrajini: Bajden kao potpredsednik SAD u ukrajinskom parlamentu

Kamen spoticanja između Rusije i SAD ostaje i Ukrajina, napominje ekspert.

„Bajden je izrazio otvorenu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, demokratskim procesima u Ukrajini, a generalno ukrajinsko pitanje ostaje jedna od bolnih tačaka odnosa Rusije i SAD. Ali, Bajden je vrlo profesionalan političar, sa vrlo bogatim iskustvom, uključujući iskustvo komunikacije sa političkom elitom Rusije, stoga su ovde moguća neka odstupanja, ali zasad sve ostaje u tradicionalnoj paradigmi Demokratske stranke, u kojoj će Bajden kao bivši potpredsednik, a sada kao izabrani predsednik SAD pokušati da to sprovede u delo, u ovom ili onom obliku. Generalno, ne očekuje nas ništa dobro, ali neće biti ni gore“, smatra Kubaškin.

START-3 – dobar signal

Uprkos Bajednovim pretnjama da će naterati „Rusiju da plati“ za svoje postupke i najavama da SAD neće popuštati pred, kako je rekao, pred agresivnim akcijama Rusije, kao što su mešanje u američke izbore, sajber napadi i trovanje svojih državljana, ruski zvaničnici ističu da su mogući konstruktivni odnosi između Rusije i SAD po nizu pitanja, pre svega u borbi protiv virusa korona, strateške stabilnosti i bezbednosti, kao i kontrole naoružanja. Podsećajući da je prošle nedelje došlo do razmene nota o produženju START-3, jedinog preostalog aktuelnog sporazuma o ograničavanju nuklearnog naoružanja između Rusije i SAD,  eksperti takođe ističu da su prvi Bajdenovi koraci na tom polju ohrabrujući.

Pogled na Kremlj i Hram Vasilija Blaženog u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Kremlj: Ultimativni ton Bajdena neprihvatljiv

Upravo produženje dogovora START-3 pokazuje da prioritet nove američke administracije neće biti borba protiv Rusije, nego protiv Kine.

Kremlj ističe da je Bajdenov ultimativni ton neprihvatljiv, dok Kubaškin smatra da Moskva neće reagovati na Bajdenove pretnje, makar ne u prvih 100 dana njegove vlasti, u periodu dok svi jedni drugima šalju signale.

„To se zaključuje iz poslednjih izjava ruskog ambasadora u SAD, kao i iz izjava šefa diplomatije Sergeja Lavrova, koji je prošle nedelje nekoliko puta rekao da je Rusija spremna za dijalog, ali na principima uzajamnog poštovanja. Vitalni interesi obe države ostaju, biće novih prilika za komunikaciju, jer Bajden može da priredi i nekoliko neočekivanih iznenađenja“, kaže Kubaškin.

Ekspert ocenjuje i da je „dobar znak“ i to što je bivši američki ambasador u Rusiji Vilijam Džozef Barns predložen za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA), s obzirom da je pragmatičar i vrlo dobro poznaje Rusiju.

„U tom smislu, mislim da će u određenoj meri neutralisati najagresivnije izjave i poruke američke političke elite u vezi sa Rusijom. Videćemo, pošto je još vrlo rano o tome govoriti. Amerika je sada zaokupljena pandemijom i vakcinacijom i to je trenutno Bajdenov prioritet, a sve ostalo će se iskristalisati za dva ili tri meseca“, zaključio je ekspert.


O tome kako će izgledati politika novog američkog predsednika Džoa Bajdena u emisiji Svet sa Sputnjikom govorili su diplomata Zoran Milivojević i politički analitičar iz SAD Obrad Kesić.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala