SAD „upale u zamku“: Bajden na putu da otkrije da je voljeni američki instrument iscrpljen

© REUTERS / ERIN SCOTTBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Ključni pomoćnici američkog predsednika Džoa Bajdena svesni su da su mogućnosti Vašingtona za uvođenje novih jednostranih sankcija Rusiji u značajnoj meri iscrpljene, piše „Njujork tajms“ i dodaje da su SAD „upale u zamku“ verujući da su sankcije lek za sve.

U članku, koji je list objavio u sredu, konstatovano je da je nova američka administracija ranije iznosila kritike u vezi sa događajima u Rusiji i Mjanmaru.

„Bajden je u oba slučaja davao do znanja da će ubrzo uslediti sankcije – voljeni američki instrument uticaja, iako prečesto primenjivan“, ističe američki list.

Osim toga, prema informacijama „Njujork tajmsa“, „ključni Bajdenovi pomoćnici su priznali“ da su Sjedinjene Američke Države „u značajnoj meri potrošile resurs sankcija“ u pogledu Rusije. To je izjavio jedan od pomoćnika predsednika, ali list ne precizira o kome tačno je reč.

Duga iznad Crvenog trga u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2021
Savet federacije: Rusija razvila imunitet na američke sankcije
„U slučajevima sa Mjanmarom i Rusijom koji se znatno razlikuju, Bajden će uskoro saznati da će umor od sankcija taložen godinama i pogoršan pod administracijom 45. predsednika SAD Donalda Trampa, kao i smanjenje američkog uticaja, učiniti ispunjenje obećanja mnogo težim nego u vreme kada je on bio potpredsednik SAD“, navodi se u članku.

List dodaje da su „američke sankcije poslednjih godina bile manje zastrašujuće“. Autori takođe pišu da su Sjedinjene Američke Države više puta uvodile restrikcije protiv Ruske Federacije, Kine, Irana, ali da ipak nisu uspele da dobiju od tih zemalja ono što je želeo Vašington.

Američka zabluda: Sankcije lek za sve

U članku se iznosi mišljenje bivšeg stalnog predstavnika SAD pri NATO-u Iva Daldera koji je na čelu Čikaškog saveta za međunarodne poslove. Prema njegovim rečima, Amerika je „upala u zamku“ verujući da su „sankcije jednostavan odgovor na svaki problem“.

„Sankcije pokazuju da vam nije svejedno i nameću neku cenu, ali to obično nije dovoljno da bi se izmenio pravac delovanja. Treba imati na umu da predsednici često posežu za njima, jer im čini da je cena svega drugog previsoka“, naglasio je on.
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2020
Poslanica Dume: Tema američkih sankcija Rusiji već živi svoj život

„Njujork tajms“ upozorava da, pripremajući potencijalna nova antiruska ograničenja, Bajdenovi pomoćnici nameravaju da „aktivno koordinišu svoje akcije sa saveznicima u smislu vršenja pritiska“.

Ranije je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala je na mogućnost da SAD uvedu sankcije protiv Rusije zbog Alekseja Navaljnog, rekavši da ta zemlja uvek izmišlja razne razloge za uvođenje antiruskih sankcija i da joj za to nisu potrebni konkretni razlozi.

„Nije ih briga za suštinu problema, to je sigurno. Americi ne treba nikakav razlog. Ukoliko on postoji, ona će ga izvući iz najmračnijeg ćoška, a ukoliko ga nema – izmisliti i stvoriti. To je taktika koja je korišćena 2020. godine, 2016. godine, 2011. godine. Ta politika pokušaja obuzdavanja sprovodi se već dugi niz godina. I mi vidimo da Amerikanci koriste najrazličitije razloge. Za to im nije potrebno da znaju stvarno stanje, da se udubljuju u suštinu pitanja i da se razumeju u to“, izjavila je Zaharova u sredu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala