Novi udar cenzure: Fejsbuk uklonio nalog onlajn prodavnice Vikiliksa /foto/

CC0 / Pixabay / Fejsbuk cenzura
Fejsbuk cenzura - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Uklanjanje naloga onlajn prodavnice Vikiliksa na društvenoj mreži Fejsbuk najnoviji je primer onoga što kritičari nazivaju sve češćim manirom društvenih mreža - cenzurom.

Društvene mreže - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2021
Ruski diplomata o „digitalnoj diktaturi“: Američke platforme otvoreno cenzurišu ruski sadržaj
 Stranica onlajn prodavnice Vikiliksa na Fejsbuku ugašena je zbog navodnog kršenja standarda zajednice na društvenim mrežama. Dana 2. februara 2021. godine, Fejsbuk stranica koja pripada prodajnom ogranku mreže za transparentnost vesti nedostupna je, a u obrazloženju se navodi: „Vaša stranica, Vikiliks prodavnica je uklonjena. To je zato što se Vikiliks prodavnica protivi standardima naše zajednice“.

Inače, ta stranica na Fejsbuku postoji od 3. decembra 2011. godine.

Onlajn prodavnica Vikiliksa nudi košulje, dukseve i šolje sa logotipom organizacije, zajedno sa izjavama kao što su „Otkrivanje zločina nije zločin“, „Sloboda za Džilijana Asanža“ i „1984 nije uputstvo za upotrebu“, što se odnosi na delo Džordža Orvela.

© Foto : WikiLeaks ShopZabranjena stranica onlajn prodavnice Vikiliksa na Fejsbuku
Novi udar cenzure: Fejsbuk uklonio nalog onlajn prodavnice Vikiliksa /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Zabranjena stranica onlajn prodavnice Vikiliksa na Fejsbuku

„Razgovarao sam sa osobom (putem Fejsbuk podrške) i rekli su da mi ne mogu pomoći i da je žalbeni postupak jedini način“, objašnjava lice zaduženo za onlajn prodavnicu Vikilinsa.

Dodaje da je postojao žalbeni postupak, ali da je u potpunosti automatizovan. „Žalba putem Fejsbuka ne omogućava ništa, više je bilo -  ako se ne slažete sa ovom odlukom kliknite ovo dugme“.

Žalba je odbijena, bez obrazloženja.

Menadžer onlajn prodavnice Vikiliksa je, međutim, otkrio nešto zanimljivo.

Primetili su da je odluka o ukidanju stranice na Fejsbuku usledila nakon nečega što izgleda kao napad botova (automatizovanih naloga).

„Neko je verovatno uspeo da namesti da izgleda kao da plaćamo botovima da dele objave“, objasnio je izvor.

Sumnja se da je odluka o ukidanju stranice na Fejsbuku usledila nakon nečega što izgleda kao napad botova
Novi udar cenzure: Fejsbuk uklonio nalog onlajn prodavnice Vikiliksa /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Sumnja se da je odluka o ukidanju stranice na Fejsbuku usledila nakon nečega što izgleda kao napad botova
Poslednja objava onlajn prodavnice Vikiliksa pre nego što je stranica uklonjena bila je slika crne majice i sa natpisom „Oslobodite Asanža“.

„Mislim da to nije sadržaj koji bi kršio njihovu politiku“, objasnio je izvor. „Pročitao sam njihove smernice - nismo se upuštali ni u šta protiv njih“, dodao je. 

Kombinacija napravljena 3. jula 2013. prikazuje arhivsku fotografiju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža (levo) od 7. juna 2013. u Londonu i skrinšot bivšeg američkog agenta Državne bezbednosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena napravljen 6. juna 2013. u Hongkongu - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2021
Ko razotkrije mutne radnje Amerike, ovako će završiti: Asanž i Snouden ― isto delo, različite sudbine

Proizvodi su sada na sniženju na sajtu Vikiliksa ako kupci prilikom kupovine koriste kod „Ne cenzuri“.

Iz Fejsbukove službe za odnose sa medijima umesto odgovora zatražili su dodatne informacije o ugašenoj stranici i objasnili da ne mogu da daju komentare dok se detaljno ne pozabave tim pitanjem.

Džulijan Asanž, suosnivač Vikiliksa i dalje je u zatvoru u Belmaršu, a američka vlada se žalila na odluku sudije da se ne ispuni američki zahtev za izručenje. Ako Asanž bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama, preti mu do 175 godina zatvora zbog objavljivanja poverljivih dokumenata koji su, između ostalog, otkrili ratne i druge zločine u Iraku, Avganistanu i Gvantanamu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala