Ruski diplomata o „digitalnoj diktaturi“: Američke platforme otvoreno cenzurišu ruski sadržaj

CC0 / Pixabay / Društvene mreže
Društvene mreže - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brisanje ruskog sadržaja sa američkih digitalnih platformi predstavlja otvorenu cenzuru, rekao je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.
„Masovno blokiranje i uklanjanje ruskog sadržaja poslednjih meseci postalo je sistematsko i predstavlja pravu otvorenu cenzuru. Potpuno je očigledan jasan politički podtekst delovanja kompanije grupe 'Big tek', koje je u skladu sa realizacijom spoljnopolitičkih poteza Vašingtona usmerenih na izbacivanje izvora informacija iz globalnog emitovanja koji predstavljaju alternativni pogled i predstavljaju ozbiljnu konkurenciju zapadnom medijskom toku“, rekao je Lukaševič.

On je podsetio da su platforme poput „Fejsbuka“, „Gugla“, „Tvitera“ ograničile pristup sadržaju oko 20 ruskih medija, ne govoreći o privatnim korisnicima, dok su administratori servisa „Jutjub“ poslednjih godina na crni spisak uneli oko 200 kanala na ruskom jeziku.

Lukaševič je pozvao predstavnicu OEBS-a za slobodu medija Terezu Ribejru da „pažljivo prati nezakonite pokušaje da se proizvoljno cenzuriše digitalni informacioni prostor i da pomogne Sjedinjenim Američkim Državama da poboljša poštovanje slobode govora“.

Ruski predstavnik je takođe okarakterisao kao „lov na veštice“ veliko, politički motivisano čišćenje digitalnog prostora koje su izvele najveće američke društvene mreže u SAD, koje su blokirale naloge bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

„Takva drska, korporativna cenzura na tom nivou je isključiva pojava. To je nova i veoma ozbiljna pretnja za slobodu izražavanja i slobodu medija. Nedopustivo je da nekoliko privatnih korporacija, kojima je u stvari bilo dozvoljeno da zloupotrebljavaju svoj gotovo monopolistički položaj u informacionom prostoru, manipuliše činjenicama i vestima po svom nahođenju, i to na globalnom nivou“, precizirao je Lukaševič.

Kako kaže, mnogi eksperti, govoreći o kršenju „digitalnog suvereniteta“ od strane tih privatnih struktura, optužuju ih da teže da uspostave „digitalnu diktaturu“.

Lukaševič je pojasnio da svetska zajednica neće ponizno gledati na pokušaje grubog uspostavljanja globalne cenzure zbog monopolističkog položaja u ključnim segmentima globalne mreže, zbog čega se u drugim zemljama aktivno stvaraju alternative američkim resursima.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala