Upozorenje Amerikancima: Ne tretirajte Kinu kao imaginarnog neprijatelja

© AFP 2023Zastave Kine i SAD
Zastave Kine i SAD  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineski ambasador u SAD pozvao je Vašington da njegovu zemlju ne tretira kao imaginarnog neprijatelja, upozoravajući da bi takav pristup doveo do ozbiljnih strateških grešaka.

Ambasador Cui Tiankai tokom govora na onlajn forumu pozvao je SAD da napuste svoj neprijateljski stav i da ne tretiraju Peking kao neprijatelja bilo koje vrste. 

Kina SAD - Sputnik Srbija
SAD preispituju odluku Trampove administracije da je Kina počinila genocid

„Tretiranje Kine kao strateškog rivala i imaginarnog neprijatelja bilo bi velika strateška greška. Razvoj bilo koje politike na osnovu toga samo bi doveo do ozbiljnih strateških grešaka“, rekao je on.

Ambasador je ponovio dugogodišnji stav Pekinga da traži mirnu koegzistenciju i saradnju sa SAD. Istovremeno, upozorio je da Kina neće popustiti ni pod kakvim pritiskom kada je reč o pitanjima koja se tiču njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

„Kina neće odstupiti. Nadamo se da će Sjedinjene Američkr Države poštovati osnovni interes Kine i da će se uzdržati od prelaska crvene linije“, rekao je Cui.

Nedavna promena američkog rukovodstva podstakla je nade u bolje odnose između dve države, a više kineskih visokih zvaničnika sugerisalo je Vašingtonu da što pre napusti politiku Donalda Trampa. Ranije ove nedelje, Ministarstvo spoljnih poslova Kine pozvalo je američku administraciju Džoa Bajdena da ne ponavlja greške svojih prethodnika, prenosi RT. 

Kina - Sputnik Srbija
Kina najavila vojne vežbe posle ulaska američkih ratnih brodova u Južno kinesko more

„U poslednjih nekoliko godina, Trampova administracija je napravila strateške greške tretirajući Kinu kao konkurenta ili čak pretnju, i shodno tome pokrenula je niz pogrešnih akcija koje se mešaju u unutrašnje stvari Kine i štete kineskim interesima“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Međutim, proteklih nekoliko dana poslati su prilično pomešani signali o budućnosti američko-kineskih odnosa. Na primer, u sredu je administracija Džoa Bajdena odustala od ograničenja iz Trampove ere i ponovo dozvolila veči deo američkih investicija u kompanije u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

U isto vreme, dve zemlje doživljavaju nove tenzije oko Tajvana, koji Peking smatra sastavnim delom Kine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala