SAD preispituju odluku Trampove administracije da je Kina počinila genocid

© AP Photo / Andy WongKina SAD
Kina SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Stejt department preispituje odluku Trampove administracije prema kojoj je Kina počinila genocid i zločine protiv čovečnosti represijom nad muslimanima Ujgurima koji žive u regionu Sinđijang, izjavila je kandidat američkog predsednika Džoa Bajdena za ambasadorku pri Ujedinjenim nacijama.

„Stejt department to sada preispituje jer nisu bile ispoštovane sve procedure“, rekla je Linda Tomas-Grinfild pred Komitetom Senata za spoljne poslove.

Ona je dodala da Stejt department radi na tome da procedure budu ispoštovane da bi se obezbedilo da takva odluka može biti održiva, preneo je Rojters.

Podsetimo, bivši američki državni sekretar Majk Pompeo je prošle nedelje, dan uoči inauguracije Bajdena, saopštio da je „nakon pažljivog proučavanja dostupnih činjenica došao do zaključka da je, u najmanjoj meri od marta 2017. godine Kina izvršila zločin protiv čovečnosti u Sinđijangu“.

„Osim toga, došao sam do zaključka da je Kina tamo izvršila genocid“, naveo je Pompeo.

Kineske vlasti su više puta negirale tvrdnje Vašingtona da se u Ujgurskoj autonomnoj oblasti krše prava i slobode lokalnog stanovništva.

Odlažu se restrikcije na investicije u kineske vojne firme

Sjedinjene Države su odlučile da do maja odlože primenu restrikcija na investicije u određene kineske vojne kompanije, sa nazivima sličnim onima koje se nalaze na crnoj listi, navodi Rojters.

Kina i Amerika - Sputnik Srbija
Kina osudila Ameriku zbog crne liste: Nasilništvo i dvostruki standardi

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija, Bajdenova administracija je navela da će većina investicija u kompanije, čiji je naziv sličan nazivu kineske komunističke vojne kompanije biti, dozvoljena do 27. maja, čime je produžen rok prvobitno određen za 28. januar.

Dodaje se da odredba ne dozvoljava transakcije hartijama od vrednosti među podružnicama zabranjenih kineskih vojnih kompanija.

Administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa je u novembru uvela zabranu na investicije iz SAD u kineske kompanije za koje Vašington tvrdi da se nalaze u vlasništvu kineske vojske ili da su pod njenom kontrolom, u cilju vršenja pritiska na Peking.

Kina je saopštila da SAD nemaju dokaze za ove tvrdnje, a zabranu je opisala kao bezobzirno ugnjetavanje njenih kompanija, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala