Kina: Amerika kriva što je Rusija izašla iz Sporazuma o otvorenom nebu

CC BY 2.0 / José Luis Celada Euba / Flickr / Ruski izviđački avion Tu-154NM-LK1 tokom leta iznad Španije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu
Ruski izviđački avion Tu-154NM-LK1 tokom leta iznad Španije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Rusije da započne proceduru napuštanja Sporazuma o otvorenom nebu je odgovor na akcije Amerike, koja nije reagovala na napore Moskve da spasi Sporazum, izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.
„Pozivamo američku stranu da uzme u obzir zabrinutost međunarodne zajednice i preduzme ozbiljne mere za održavanje globalne strateške stabilnosti, međunarodni i regionalni mir i bezbednost“, dodala je Čunjing.

Ona je navela da američka strana već dugo „trubi“ o nadmoći Sjedinjenih Američkih Država, pridržavajući se stavova Hladnog rata, da neprekidno napušta sporazume i da je nanela ozbiljnu štetu međunarodnom mehanizmu za kontrolu naoružanja i procesu razoružanja.

„Koliko nam je poznato, razlog što je Rusija pokrenula proceduru napuštanja Sporazuma je jednostrani izlazak SAD-a. Bez obzira na neslaganje međunarodne zajednice, koje je ozbiljno potkopalo vojno poverenje među zemljama. Ruska strana činila je sve napore da spasi ugovor, ali nije dobila pozitivnu reakciju američke strane“, izjavila je Čunjing.

Senator Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Ruski senator objasnio kome je najžalije što je Rusija izašla iz Sporazuma o otvorenom nebu

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 15. januara da je pokrenulo proceduru napuštanja Sporazuma o otvorenom nebu. Posle izlaska SAD-a iz sporazuma „narušen je balans interesa država članica koji je postignut prilikom potpisivanja sporazuma“. Moskovski partneri nisu podržali ruske predloge da se obezbedi održivost Sporazuma u novim uslovima.

S tim u vezi, Ministarstva inostranih poslova Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Norveške saopštile su da žale zbog odluke Rusije.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su 22. novembra 2020. godine zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu.

Sporazum o otvorenom nebu je potpisan 1992. godine i postao je mera za izgradnju poverenja u Evropu posle Hladnog rata. Na snazi je od 2002. godine i omogućava državama članicama da prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. Bilo je 34 država potpisnica sporazuma.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala