Ruski senator objasnio kome je najžalije što je Rusija izašla iz Sporazuma o otvorenom nebu

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaSenator Aleksej Puškov
Senator Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski senator Aleksej Puškov izjavio je da, iako je Nemačka prva zemlja koja je izrazila žaljenje povodom vesti da je Rusija odlučila da istupi iz Sporazuma o otvorenom nebu, Amerika je ta kojoj će biti najžalije što se to dogodilo.
„Najžalije je Amerikancima jer su se oni najverovatnije nadali da će Rusija ostati unutar Sporazuma, a da će oni moći da dobijaju svu neophodnu informaciju od svojih saveznica. E pa neće moći“, napisao je Puškov na Tviteru.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo da je sa žaljenjem primilo k znanju informaciju da se Rusija priprema da istupi iz Sporazuma o otvorenom nebu.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su prva država koja je to odlučila da učini, a 22. novembra i zvanično izašla iz Sporazuma o otvorenom nebu.

S tim u vezi, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će Moskva tražiti čvrste garancije od država preostalih u Sporazumu o otvorenom nebu da će ispunjavati svoje obaveze, međutim, do toga nije došlo.

Inače, Vašington je kao razlog za povlačenje iz Sporazuma naveo „višestruka kršenja od strane Rusije“.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava državama-članicama da otvoreno prikupljaju informacije o vojnim snagama i aktivnostima. Potpisnice sporazuma su 34 države.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala