Američki eksperti: Izlazak Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu – poslednji signal Bajdenu

© Sputnik / Grigorij Sisoev / Uđi u bazu fotografijaRuski avion Tu-214
Ruski avion Tu-214 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki eksperti reagovali su na vest da se Rusija povlači iz Sporazuma o otvorenom nebu, rekavši da bez Rusije sporazum gubi smisao i da je odluka Moskve signal administraciji novoizabranog američkog predsednika Džoa Bajdena da je neophodno započeti pregovore o kontroli naoružanja.
„Smatram da je odluka Rusije da pokrene proces izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu način da 'usredsredi umove' dolazeće administracije Džoa Bajdena na potrebu da započne da razgovara sa Kremljem o nizu pitanja, koja su povezana sa kontrolom naoružanja“, smatra direktorka programa za Evropu, Rusiju i Evroaziju Centra za strateška i međunarodna istraživanja u Vašingtonu Heder Konli.

Prema njenim rečima, taj sporazum ne samo da je značajan kao i Sporazum o smanjenju i ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja, nego je i podsetnik da celokupna međunarodna arhitektura kontrole naoružanja počinje da se raspada.

Senator Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Ruski senator objasnio kome je najžalije što je Rusija izašla iz Sporazuma o otvorenom nebu

Slično mišljenje je izneo i profesor istorije međunarodnih odnosa SAD Univerziteta u Sirakuzi Osama Halija.

„Nisam iznenađen. To u stvari može doprineti pokušajima da se produži Sporazum o smanjenju i ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja, nadam se. Sve što može doprineti tome da se Moskva i Vašington vrate nekoj normalnoj situaciji sada će biti od koristi“, rekao je profesor, istakavši da je izlazak Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu ipak loša vest.

Bez Rusije sporazum gubi smisao

Bez Rusije i sam sporazum gubi smisao, smatra profesor za međunarodne odnose Univerziteta „Džon Hopkins“ Stiven Devid.

„Sporazum koji pruža transparentnost i sigurnost je nešto što je u interesu svih. Ako Amerika i Rusija budu izva njega, onda od sporazuma nema nikakve realne koristi“, rekao je Devid, istakavši da povlačenje iz sličnih sporazuma SAD i Rusije nije u interesu globalne bezbednosti.

Takođe je podsetio da, kada se Amerika povlačila iz sporazuma, imali su određene zabrinutosti vezano sa to kako Rusija realizuje sporazum.

„Ja smatram da bi bilo moguće rešiti ta pitanja“, ocenio je Devid.

Predsednik Odbora za spoljnu politiku Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Kosačov: Amerika i NATO odgovorni za raskid Sporazuma o otvorenom nebu – i tačka

Govoreći o ranijim izjavama iz Moskve da je jedan od razloga povlačenja Rusije iz sporazuma nemogućnost da se posmatra teritorija lidera NATO-a – Amerike, dok bi druge zemlje imale podatke o letovima iznad ruskih teritorija, stručnjak je rekao da sada to isto može reći i Vašington.

„Razumem tu situaciju, ali žalim zbog toga, posebno što Rusija izlazi iz sporazuma sada, uoči dolaska Bajdenove administracije, Da je Rusija ostala u sporazumu, nema razloga da Bajdenova administracija ne bi ponovo postala deo njega i ispravila ono što je učinio Tramp. Ali bez Rusije i Amerika može reći isto što i Rusija: Zašto da SAD budu u sporazumu bez Rusije?“, rekao je stručnjak, istakavši da je to pogrešan put.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova juče je saopštilo da Rusija pokreće proceduru istupanja iz Sporazuma o otvorenom nebu zbog nedostatka bilo kakvog progresa po pitanju uklanjanja prepreka koje su se stvorile do sada i koje ometaju njegovu funkcionalnost.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala