Kosačov: Amerika i NATO odgovorni za raskid Sporazuma o otvorenom nebu – i tačka

© Sputnik / Aleksandar MilačićPredsednik Odbora za spoljnu politiku Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov
Predsednik Odbora za spoljnu politiku Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Krivica za raskid Sporazuma o otvorenom nebu u potpunosti leži na Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim NATO saveznicima, rekao je šef međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.
„Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je potvrdilo da naša zemlja pokreće procedure za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu. Jedna iz kategorije sasvim predvidljivih vesti. Podsećam, SAD su se prve povukle iz Sporazuma. Ali on se još mogao spasiti da su za to imali volje i drugi učesnici sporazuma, pre svega iz NATO, a ne samo Rusija (a mi smo je jasno iskazali)“, napisao je Kosačov na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, američki saveznici su morali da preuzmu na sebe sveobuhvatne obaveze da neće predavati Vašingtonu nikakve informacije koje dobijaju tokom realizacije sporazuma, a takva obaveza koja se tiče trećih zemalja direktno proizilazi iz sporazuma.

Senator je takođe podsetio da je sporazumom zabranjeno da NATO zemlje predaju informacije Sjedinjenim Američkim Državama i da ih na to obavezuje Vašingtonski sporazum.

„Zemlje NATO bi mogle da pronađu izlaz iz te pravne kolizije da žele da spasu od Amerikanaca Sporazum o otvorenom nebu. Međutim, oni su odlučili da spasavaju evroatlantsko partnerstvo. Krivica za ovo što se dešava, a radi se o veoma žalosnom scenariju, u potpunosti leži na SAD i njihovim NATO saveznicima. I tačka“, poručio je Kosačov.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da Rusija pokreće proceduru istupanja iz Sporazuma o otvorenom nebu zbog nedostatka bilo kakvog progresa po pitanju uklanjanja prepreka koje su se stvorile do sada i koje ometaju njegovu funkcionalnost.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala