Brazilski mediji: Rusija, Amerika i Kina će uskoro zadiviti svet novim bombarderima

© Foto : Ministry of Defence of the Russian FederationPAK DA - ruski bombarder šeste generacije
PAK DA - ruski bombarder šeste generacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najveće nuklearne sile na svetu, Rusija, Sjedinjene Američke Države i Kina, rade na novoj generaciji strateških bombardera, čime će dodatno zaštititi svoje države u slučaju napada.

Kako navodi brazilsko izdanje „Folha de S. Paulo, avioni će se pojaviti već 2021. godine. U članku se napominje da tri vodeće sile i Indija i dalje čine takozvanu nuklearnu trijadu.

Sve države su u mogućnosti da lansiraju nuklearne bojeve glave sa zemlje, podmornica i aviona. Razlika je što se u Indiji koriste francuski lovci „Miraž 2000“, a u Americi, Rusiji i Kini su lovci sopstvene proizvodnje.
Kineski nevidljivi avion h-20 - Sputnik Srbija
Šta Kinezi kriju ispod platna: Da li će ovako izgledati kineski nevidljivi bombarder /video/

U Americi je to bombarder američke korporacije „Northrop Grumman“ V-21 „Rajder“ koji bi trebalo da zameni legendarni V-2 „Spirit“, napravljen prema šemi „letećeg krila“.

Proizvodnja novog bombardera započeta je pre četiri godine, cena jednog aviona je 600 miliona dolara. SAD se nadaju da će se prvi let V-21 „Rajder“ biti 2022. godine.

Rusija ulaže u PAK DA (Perspektivni avijacioni kompleks dugog dometa), čije bi ispitivanje trebalo da počne ove godine. Za razvoj je zadužen konstruktorski biro „Tupoljev“. Pretpostavlja se da će to biti „leteće krilo“. Avion će postati podzvučni, neupadljiv i sa visokim nivoom autonomije - do 12.000 kilometara.

Kinesko „leteće krilo“ je „Xian“ N-20 koji će biti testiran 2021. godine. Avion će takođe biti podzvučni, moći će da ponese do deset tona tereta, uključujući nuklearne rakete, koje će leteti do 8.500 kilometara.

„Folha de S. Paulo“ piše da, dok ove države rade na novim strateškim bombarderima, one koriste flotu modernizovanih aviona različitih marki i modifikacija.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala