„Arktički trolist“: Rusija spremila odgovor na jačanje NATO-a na Arktiku

© Sputnik / Ministry of defence of the Russian FederationRuska vojna baza "Arktički trougao" na ostrvu Aleksandrina zemlja arhipelaga Zemlja Franca Jozefa
Ruska vojna baza Arktički trougao na ostrvu Aleksandrina zemlja arhipelaga Zemlja Franca Jozefa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Zemlji Franca Jozefa završena je izgradnja „Arktičkog trolista“, najsevernije vojne baze na svetu. Izgrađene su stotine modernih zgrada i aerodrom, a raspoređen je i garnizon od 300 vojnika. Koliko je sigurna severna granica Rusije, koja se i tokom sovjetske ere smatrala najosetljivijom na raketni napad?

Zemlja Franca Jozefa udaljena je od Murmanska (severozapadna Rusija) oko 1.500 kilometara, a od Severnog pola oko 1.000 kilometara. Na ovom arhipelagu nalazi se najsevernija tačka Rusije i cele Evroazije - rt Fligeli na ostrvu Rudolf. Zbog toga ne čudi zašto je vojska izabrala baš ovo mesto za izgradnju ovog jedinstvenog i najsevernijeg objekta koji može da primi do 150 vojnika.

Izgradnja ruske baze na ostrvu Aleksandrina zemlja započeta je 2007. godine. Ona je dobila ime „Arktički trolist“ po obliku administrativnog i stambenog kompleksa. Glavna specijalnost objekta  je protivvazduhoplovna odbrana. Prva jedinica protivvazduhoplovne odbrane je raspoređena ovde još 2014. godine.

Pripadnici jedinice za specijalne namene Ruske Federacije u oblasti Severnog pola - Sputnik Srbija
Jedinstveni objekat u svetu: Rusija završila izgradnju vojne baze na Arktiku /video/

Na bazi su izgrađena 334 objekta za različite namene, dok je pista na aerodromu Nagurska, koji se nalazi u blizini. Pomenuti aerodrom je još jedan kandidat za knjigu rekorda u kategoriji najsevernije piste u svetu.

„Arktik je za nas posebna regija. Tamo smo pioniri, imamo najdužu granicu arktičkog mora na svetu. Sada na najvišem nivou obnavljamo sovjetsko nasleđe koje smo praktično izgubili devedesetih godina“, rekao je za ruski list „Vzgljad“ bivši komandant Severne flote, admiral Vjačeslav Popov, predsednik komisije Saveta Federacije za nacionalnu pomorsku politiku.

"Glavni zadatak baze Ratne mornarice na Zemlji Franca Jozefa je sprečavanje vazdušnih napada potencijalnog neprijatelja na severnom strateškom pravcu“, objasnio je doktor vojnih nauka kapetan prve klase Konstantin Sivkov.

On smatra da će radari velikog dometa biti, najverovatnije, postavljeni u najsevernijoj vojnoj bazi Rusije.

„Na Aleksandrinoj zemlji će biti raspoređene raketne snage protivvazduhoplovne odbrane (PVO), verovatno će rakete biti velikog dometa. Moguće je da će tamo biti raspoređen deo jedinica protivvazduhoplovne odbrane kako bi sprečile neprijateljski desant u to područje“, pretpostavio je ekspert, izrazivši mišljenje da se na bazi mogu naći i lovci.

Pogranična postaja Nagursko u Arhangelskoj oblasti, na ostrvu Aleksandrina zemlja arhipelaga Zemlja Franje Josifa - Sputnik Srbija
Rusija obnovila projekat testiranja oružja na Arktiku

Sivkov je podsetio da je Norveška oči i uši NATO-a u ovom području. U zajednici eksperata postoji bojazan da bi Oslo mogao da preispita demilitarizovani status svog arhipelaga Špicbergen, koji se nalazi zapadno od Zemlje Franca Jozefa.

„Možda Norvežani očekuju da će se širiti u ruskim teritorijalnim vodama. Pojava ruske baze tamo, koja obezbeđuje upotrebu pomorskih i vazduhoplovnih snaga, naravno, ometaće ovo širenje“, siguran je Sivkov.

Glavni zadatak vojne baze je kontrola vazdušnog prostora ruskog Arktika, slaže se sa Sivkovim Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“. Prema njegovom mišljenju, ako bude bilo potrebno, iz Aleksandrine zemlje, izvodiće se napadi na vazdušne ciljeve iznad Severnog pola. Podsetio je da se poslednjih godina povećala vojna aktivnost SAD-a, Velike Britanije i drugih zemalja NATO-a blizu granica ruskog arktičkog sektora.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Šojgu upozorava: Sve veće američko prisustvo kod ruskih granica

U novembru su se pojavili izveštaji o ispitivanjima lovaca F-22 „Raptor“, pete generacije u američkoj vazduhoplovnoj bazi Elmendorf-Ričardson na Aljasci. Mediji su pisali da su veliki objekti američkog vazduhoplovstva, kompleksi za obuku, satelitske kontrolne stanice, kao i više od 50 radara za rano upozoravanje i protivraketnu odbranu raspoređeni na Aljasci, u arktičkim regionima Kanade i na Grenlandu, koji pripada Danskoj.

„Primetili smo jačanje svih komponenti stranog vojnog prisustva. U ovim uslovima, kako bi se osigurala bezbednost Rusije u regionu, stvara se integrisani sistem za praćenje situacije u vazduhu i na moru“, rekao je Korotčenko.

Vojni stručnjak je dodao da su na Koljskom poluostrvu razmešteni protivvazduhoplovni raketni sistemi kratkog dometa (ZRK) „Tor 2DT“ u arktičkoj verziji.

„Razrađuju se mogućnosti za premeštanje vazduhoplovnih odbrambenih snaga na Novu Zemlju. Tamo je postavljen sistem velikog dometa S-400. Tokom ratnog perioda, raketni sistem PVO „Tor“ može biti raspoređen na Novu Zemlju kao PVO sredstvo velikog dometa“, objasnio je Korotčenko.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Hitno reagovati na raspoređivanje zapadnih raketa blizu granica Rusije

U međuvremenu, Severna flota je proglašena petim vojnim okrugom. Ona sad ima nove funkcije: pored čisto odbrambenih zadataka, dodati su i organizacioni zadaci, na primer, upravljanje aktivnostima vojnih registara u regionima. Pored toga, flota će pomagati civilnim vlastima u stvaranju velikih infrastrukturnih projekata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala