Putin: Hitno reagovati na raspoređivanje zapadnih raketa blizu granica Rusije

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija neće razmeštati rakete srednjeg i kratkog dometa u svom evropskom delu, ali će biti spremna da reaguje na razmeštanje takvog oružja zapadnih zemalja u blizini ruskih granica u nakraćem roku, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Jednako je važno jačati potencijal nenuklearnih snaga obuzdavanja, pre svega visoko preciznog oružja. Ne nameravamo da proizvodimo i razmeštamo rakete srednjeg i kratkog dometa u evropskom delu Rusije, kao ni u drugim regionima zemlje “, rekao je Putin govoreći na proširenom zasedanju kolegijuma Ministarstva odbrane.

Predsednik je naglasio da „moramo biti spremni da odmah odgovorimo na razmeštanje sličnog oružja zapadnih zemalja u blizini naših granica, u slučaju prisilne potrebe da se izvrše sve kontra-mere i to u najkraćem mogućem roku“.

„Ne sumnjam da ćemo to uraditi, kako u pogledu baza odgovarajućih sistema koji nam prete, tako i u pogledu njihovih komandnih centara“, rekao je Putin.

Američke rakete Viking, Jupiter C, Vangard, Minutmen - Sputnik Srbija
Rusija: Američko nuklearno oružje u Evropi ozbiljan problem – treba ga se rešiti

Nuklearna trijada

Nuklearna trijada Rusije dostigla je nivo garantovane bezbednosti zemlje, rekao je predsednik Rusije.

„Do sredine decembra 2020. godine udeo savremenog naoružanja i tehnike u ruskim trupama već je veći od 70 odsto. To je u okviru snaga za opšte namene. A u nuklearnim snagama – 86 odsto. Na taj način je naša vojska i, što je najvažnije, nuklearna trijada dostigla nivo koji omogućava garantovanje bezbednosti Rusije“, istakao je Putin govoreći na proširenom zasedanju kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije.

Šef države je naložio Ministarstvu odbrane da obezbedi visoku borbenu gotovost svih komponenata ruske nuklearne trijade.

„2020. godine završeno je planiranje odbrane države za narednih pet godina. Tokom ovog rada uzete su u obzir sve postojeće i projektovane pretnje po bezbednost Rusije, kao i rastuće borbene sposobnosti naše vojske i mornarice. Glavni zaključak je očigledan – nastavićemo da aktivno i kvalitativno razvijamo oružane snage, povećavamo njihovu borbenu gotovost i efikasnost. S tim u vezi, nalažem da se usredsredimo na rešavanje sledećih zadataka“, rekao je predsednik.

„Prvi je održavanje visoke borbene gotovosti nuklearnih snaga, svih komponenata nuklearne trijade. Ovo je od suštinske važnosti kako bi se garantovala bezbednost naše zemlje i održao strateški paritet u svetu“, istakao je Putin.

Zadaci za sledeću godinu

Predsednik je dodao da bi udeo novog oružja u nuklearnim snagama sledeće godine trebalo da bude 88,3 odsto.

Autonomni lansirni uređaji raketnog kompleksa „Jars“ na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom - Sputnik Srbija
„Jars“, „Avangard“ i „Sarmat“ – garancija bezbednosti Ruske Federacije

„Već 2021. godine u snagama za nuklearno obuzdavanje moramo dostići nivo modernizovanja od 88,3 odsto. Znamo šta konkretno i na kojim pozicijama treba uraditi“, naglasio je Putin.

On je dodao da  2024. godine u snagama za opštu namenu treba dostići nivo od 75,9 odsto.

Kako je naveo, kada je razvoj oružja u pitanju, ne sme se stajati u mestu.

„Brzina promena u svim ključnim oblastima za oružane snage je neobično visoka. To čak nije ni Formula 1. Brzine promene su kosmičke. Ako se zaustavimo bar na jednu sekundu odmah ćemo početi da zaostajemo“, rezimirao je Putin.

Odbrana efikasno izvršila ovogodišnje zadatke

Putin je pohvalio profesionalnost i efikasnost ruskog Ministarstva odbrane 2020. godine u vreme teške globalne situacije.

„Odlazeća godina bila je teška za sve, svet se suočio sa epidemijom virusa korona, čini se da samo vreme od lidera država i celokupne svetske zajednice zahteva posebnu odgovornost i udruživanje napora, ali, na žalost, to nije uvek bio slučaj. Videli smo kako su izbijali novi i zaoštravali stari regionalni sukobi, preduzimane mere za podrivanje globalne stabilnosti“, konstatovao je ruski lider.

Prema njegovim rečima, „u ovoj teškoj, u velikoj meri neviđenoj situaciji, Ministarstvo odbrane, jedinice i odredi vojske i mornarice izvršavali su postavljene zadatke profesionalno i efikasno“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala