Rusija obnovila projekat testiranja oružja na Arktiku

© Sputnik / Vladimir Baranov / Uđi u bazu fotografijaPogranična postaja Nagursko u Arhangelskoj oblasti, na ostrvu Aleksandrina zemlja arhipelaga Zemlja Franje Josifa
Pogranična postaja Nagursko u Arhangelskoj oblasti, na ostrvu Aleksandrina zemlja arhipelaga Zemlja Franje Josifa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Centralni naučno-istraživački institut za precizno inženjerstvo (CNIItočmaš, deo „Rosteha“) obnovio je rad specijalne laboratorije za ispitivanje oružja na Arktiku, pustinjama i drugim ekstremnim uslovima, koja je zatvorena posle raspada SSSR-a.

„Na poligonu CNIItočmaš završena je sertifikacija ispitnih komora laboratorijske zgrade za ispitivanje malokalibarskog oružja, specijalnih bacača granata i malokalibarskih topova (kalibra do 30 milimetara) na ekstremnim temperaturama od minus 60 do plus 60 stepeni Celzijusa i u teškim uslovima“, saopštila je pres služba Instituta za Sputnjik.

Početkom 1990-ih prekinuto je finansiranje održavanja baze za ispitivanje i ona je morala da se zatvori. Zbog toga laboratorija više nije mogla da se upotrebljava, a oprema je zastarela.

Šef naučno-tehničkog centra za ispitivanje i eksperimentalno istraživanje naoružanja, vojne i specijalne tehnike CNIItočmaša Sergej Karasev istakao je da su stručnjaci uspeli da obnove izgubljenu jedinstvenu tehnologiju ispitivanja.

„Sertifikacija je bila završna tehnička faza u restauraciji jedinstvene tehnologije ispitivanja izgubljene nakon raspada SSSR-a, koju je imao samo naš institut“, precizirao je Karasev.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala