Ruski poslanik rekao pod kojim uslovom START 3 ima šanse da „preživi“

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik odbora Državne dume Rusije za međunarodne odnose Leonid Slucki smatra da je za uspešno produženje Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) potrebno da se SAD što pre izjasne, a idealno bi bilo – na dan inauguracije novoizabranog predsednika Džoa Bajdena. Kako kaže, tada postoji šansa da se Sporazum spase.

Slucki je objasnio da iz Bajdenovog tima stižu „očekivani signali“ – Džejk Salivan, kojeg novoizabrani američki predsednik namerava da imenuje za savetnika za bezbednost, saopštio je da namerava da se dogovara o pitanju produženja Sporazuma. Prema rečima ruskog poslanika, Salivan je istovremeno ponovio „mantre“ o potrebi da se „kazne“ odgovorni za mitske sajber-napade koji se i dalje pripisuju Rusiji.

„Teško je ne složiti se s prvim delom njegove tirade. Zaista, START 3 treba produžiti, pre svega, zbog garantovanja poštovanja sistema nuklearnog obuzdavanja. Stav Rusije je poznat. Mi se generalno zalažemo za njegovo produženje i spremni smo da diskutujemo o opcijama za vremenske okvire. Ali praktično nema vremena za to, jer Sporazum može prestati da postoji već za mesec dana – 5. februara. Stoga je za njegovo uspešno produženje potrebno da se američka strana izjasni što pre, a idealno – baš na dan inauguracije Džoa Bajdena 20. januara. Tada ima šanse da se START 3 spase“, rekao je Slucki novinarima.

Džo Bajden - Sputnik Srbija
Bajden spreman da pokaže mišiće Rusiji, ali i da sarađuje sa njom u kontroli naoružanja

Prema njegovim rečima, drugi deo izjave u vezi sa sajber-napadima je „znak nasleđa antiruske politike administracije Donalda Trampa i Baraka Obame“.

„Osim toga, Bajden je već bio jedan od glavnih inicijatora obuzdavanja Rusije. Međutim pokušaji 'kažnjavanja' u stilu novog highly likely (vrlo verovatno) teško da će imati neki rezultat. To je evidentno“, dodao je.

START 3

Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

Sporazum ostaje na snazi do 5. februara 2021. godine, osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Takođe se može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala