Bajden spreman da pokaže mišiće Rusiji, ali i da sarađuje sa njom u kontroli naoružanja

© AP Photo / Maya AlleruzzoDžo Bajden
Džo Bajden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Džo Bajden, koji je, prema preliminarnim podacima, pobedio na predsedničkim izborima u SAD, oslanja se na snagu protiv Rusije, ali je spreman da uključi Moskvu u saradnju u kontroli naoružanja, što je danas podjednako važno kao u periodu Hladnog rata, izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas, govoreći na Mirovnom forumu u Parizu.
„Bezbednost zahteva snagu i obuzdavanje, ali i dijalog i kompromis. Džo Bajden, novi američki predsednik, posvećen multilateralnoj diplomatiji, uskoro će preći u Belu kuću. On se oslanja na snagu protiv Rusije. Ali, takođe je pokazao spremnost da uključi Moskvu, na primer, u oblast kontrole naoružanja, što je danas u istoj meri važno kao tokom Hladnog rata“, rekao je Mas, dodajući da Evropa i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) moraju da se pripreme za takav razvoj događaja.

Istovremeno, nemački ministar inostranih poslova naglasio je da je bezbednost u Evropi nemoguća bez Rusije ili uprkos njoj, te da bi EU i OEBS trebalo da budu otvoreni za dijalog sa Moskvom, naročito u oblasti kontrole naoružanja.

Prema njegovim rečima, „ovo je naša šansa za promociju ideje o zajedničkoj evropskoj bezbednosti - bezbednosti koja se ne može postići bez Rusije ili čak uprkos njoj“.

„Strukturirani dijalog koji smo pokrenuli 2016. godine mogao bi da bude dopuna američko-ruskim pregovorima o nuklearnom razoružanju i da otvori nove izglede za evropski dijalog o miru i bezbednosti. Da bi se u takvom dijalogu čuo evropski glas, EU mora da se dogovori o zajedničkom stavu u pogledu Rusije“, dodao je Mas.

Ranije je Bajden govorio da namerava da produži rusko-američki Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) ukoliko pobedi na predsedničkim izborima u SAD. Prošle subote je proglasio svoju pobedu na izborima, a pre toga su o njegovoj pobedi pisali američki mediji. Istovremeno, aktuelni američki predsednik Donald Trampa smatra da izbori još uvek nisu završeni i da namerava da brani svoju pobedi na sudu.

Zamenik američkog državnog sekretara Stiven Bigan izjavio je u utorak da je administracija predsednika SAD Donalda Trampa spremna da produži Sporazum na objavljenim uslovima.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je 16. oktobra produženje Sporazuma za najmanje godinu dana bez dodatnih uslova. Prema njegovom mišljenju, ovo vreme omogućava vođenje značajnih pregovora. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je spremnost Rusije da, ukoliko se START produži za godinu dana, zajedno sa američkom stranom, zamrzne nuklearne arsenale za ovaj period u odsustvu dodatnih američkih zahteva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala