Srpski sport u 2021: UEFA zatvara vrata, Novak u pohodu na „besmrtnost“

© AP Photo / Frank Franklin IINovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pred srpskim sportistima nalazi se veoma uzbudljiva godina u kojoj bi mnogi mogli da naprave korak napred u karijerama.

Nije važno da li se radi o timskom ili individualnom sportu, 2021. trebalo bi da bude puna zanimljivosti ukoliko virus korona to dozvoli.

Prethodne godine mnogo događaja bilo je odloženo, pomereno za narednu i uz dolazak vakcine trebalo bi da se stvari u svetu polako vraćaju u normalu.

Januar je mogao da bude važan mesec za naše sportiste, međutim, rukometaši neće učestvovati na Svetskom prvenstvu, a Australijan open je pomeren za februar.

EHF, krovna rukometna organizacija, pre nekoliko meseci donela je veoma nepopularnu meru zbog koje je Srbija ostala bez prava da izbori plasman na šampionat sveta.

Naši rukometaši trebalo je da igraju protiv Slovenije u baražu, ali je EHF odlučio da do duela ne dođe i da na Svetsko prvenstvo prođe bolje rangirana selekcija.

Svetsko prvenstvo na programu je od 14. do 31. januara.

Tokom januara pratićemo utakmice Crvene zvezde i Partizana u ABA ligi i evropskim takmičenjima, kao i ostalih srpskih klubova u regionalnom košarkaškom takmičenju.

Olimpijski krugovi - Sputnik Srbija
Najveći sportski događaji u 2021. godini

Uzbudljivo će biti i u NBA ligi gde nastupaju srpski košarkaši predvođeni Nikolom Jokićem.

Od februara kreće pravo uzbuđenje – ATP Kup na kom naša reprezentacija brani trofej, potom Australijan open gde Đoković napada devetu titulu, a sredinom kreće i Superliga Srbije.

U slično vreme na programu je i nokaut faza Lige Evrope. Crvenu zvezdu očekuje veliki izazov – Milan.

Prva utakmica igra se 18. februara, revanš je 25. i navijači crveno-belih boja ne mogu da dočekaju duel sa prvoplasiranom ekipom Serije A.

Tokom februara na programu je i Kup Radivoja Koraća, kao i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u košarci. „Orlovima“ je potrebna jedna pobeda i ne sumnjamo da će uspeti u tome.

Mart mesec biće važan za košarkaše Partizana jer će se od januara pa do 10.3. voditi velika borba za ulazak u Top 16 fazu Evrokupa.

Crno-beli nalaze se u grupi sa Trentom, Lokomotivom i Metropolitanom i pokušaće da izbore plasman u plej-of.

U to vreme videćemo kakva će situacija biti u Evroligi jer Zvezda ima minimalne šanse za Top 8.

Takođe, u martu bi Novak Đoković trebalo da prestigne Rodžera Federera po broju nedelja na prvom mestu ATP liste.

Već u aprilu postaje zanimljivo. Završnica Superlige Srbije, ABA lige, NBA, teniski Mastersi...

U to vreme dosta će se odlučivati na klupskom nivou i imaćemo jasniju sliku za sezonu 2021/2022.

Kada smo kod toga, treba reći da Srbija od naredne takmičarske godine neće imati predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Od sezone 21/22 kreće Liga konferencija – takmičenje trećeg ranga evropskog klupskog fudbala.

Prvoplasirana ekipa Superliga biće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a velika razlika je što drugi neće imati šansu da dođe do Lige Evrope, već će se takmičiti sa klubovima iz nižih rangova.

U LE biće samo klubovi iz 15 najbolje plasiranih zemalja na UEFA listi. Srbija nije među njima.

Elem, vratimo se našem putu. U petom mesecu godine Novaka Đokovića očekuje Rolan Garos, a otprilike u isto vreme saznaćemo šampiona ABA lige, Superlige, Evrokupa, Evrolige...

NBA ulazi u plej-of 22. maja i nadamo se da će Srbija imati što više predstavnika u doigravanju najjače košarkaške lige na svetu.

Krajem meseca na programu su i finala Lige šampiona i Lige Evrope. To je ujedno i kraj klupske sezone u većini zemalja.

Već u junu igra se Evropsko prvenstvo u fudbalu i o tome nema šta mnogo da pišemo jer Srbija nije uspela da se plasira. Škotska je posle penala bila bolja i naša selekcija se nije našla među 32 reprezentacije.

Novak Đoković u julu napada Vimbldon, a potom i zlato na Olimpijskim igrama. Ukoliko Novak obori rekord po broju nedelja na ATP listu, plus ako uzme još neki Grend slem, a potom i medalju na OI – postaće „besmrtan“.

Plasman na OI pokušaće da izbore košarkaši koji su domaćini jednog od četiri turnira.

U Beogradu će od 29. juna do 4. jula igrati reprezentacije Novog Zelanda, Dominikanske republike, Senegala, Portorika, Italije i normalno Srbije.

Samo će pobednik obezbediti plasman na najveće sportsko planetarno takmičenje.

Konačno smo došlo do Olimpijskih igara na kojima bi naša država trebalo da ima oko 100 sportista, slično kao 2016. u Brazilu.

Pre četiri i po godine srpski sportisti doneli su osam medalja, od čega dva zlatne, četiri srebrne i dve bronzane.

Posle Igara, na kojima se nadamo dobrom uspehu, na klupskom nivou sledi sve ispočetka – nova sezona, novi rezultati, uspesi, neuspesi...

Đokovića čeka US Open, Mastersi... Godina se završava Svetskim prvenstvom za rukometašice na kojima se nadamo da će igrati i naša reprezentacija.

Sve u svemu, ako Kovid-19 dopusti da se igraju velika takmičenja, očekuje nas veoma uzbudljiva godina – sve što 2020. nije bila.

Najveći sportski događaji u 2021. godini

Đurovski za Sputnjik: Stadion da bude u srcu Srbije, za igrače bez karaktera – nema dresa Srbije

„Izdajica“ jer je igrala za Rusiju – naslednica „ludog Srbina“ ispisala istoriju NBA

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala