Poverljivo: Još je u toku specijalna operacija Rusije i Amerike

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaPripadnik Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB)
Pripadnik Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Federalna služba bezbednosti Rusije i Uprava za suzbijanje narkotika američkog Ministarstva pravde izveli su specijalnu međunarodnu operaciju presecanja šverca kokaina iz Južne Amerike u Rusiju i Evropu.

U jeku hladnog rata bila je popularna priča da se zapadni i sovjetski obaveštajci ujedinjuju protiv treće sile — stvarne pretnje svetu. O tome govori jedan od najboljih filmova o Džejmsu Bondu „Iz Rusije s ljubavlju“: kako se super agent 007 , zajedno sa sovjetskom građankom Tatjanom Romanovom, bori protiv međunarodnih terorista-neonacista.

Film je, inače, izašao 1963. godine, samo godinu dana nakon Karipske krize, kada su SAD i SSSR zamalo uništili jedni druge nuklearnim bombama. Nešto slično se dogodilo krajem 2020. godine: FSB Rusije i Uprava za borbu protiv droge američkog Ministarstva pravde izveli su operaciju u više koraka na nekoliko kontinenata kako bi zatvorili kanale snabdevanja kokainom iz Južne Ameriku u Evropu. 

© Fotolia / RioPatuca Images Presečen šverc kokaina iz Južne Amerike u Rusiju i Evropu.
Poverljivo: Još je u toku specijalna operacija Rusije i Amerike - Sputnik Srbija
Presečen šverc kokaina iz Južne Amerike u Rusiju i Evropu.

Operacija je još uvek u toku, a mnogi njeni detalji su poverljivi

Saradnja uprkos antiruskoj retorici

Iako Kongres neprestano usvaja, a američki predsednik redovno potpisuje nove pakete antiruskih sankcija, ako malo bolje pogledate američke medije, glavna pretnja nije Moskva, već Kina. Upravo njena ekonomija i tehnološka snaga, u poređenju sa američkom, predstavljaju egzistencijalnu opasnost za SAD. Ovo mišljenje ne dele samo republikanci, koji bi trebalo da budu patriote, nego i mnoge demokrate, piše list „Komsomolska pravda“. 

Antiruska retorika tako ne sprečava Moskvu i Vašington da vode pregovore o čitavom nizu tema: od povlačenja američkih trupa iz Avganistana i sirijskog Kurdistana do zajedničke borbe protiv globalnog kriminala. Dok su političari peckali jedni druge, specijalne službe su nastavile interakciju putem kanala koji su funkcionisali od kraja Karipske krize. Na primer, 2017. godine informacije koje su pružili Amerikanci pomogle su u sprečavanju niza terorističkih napada u Rusiji

Putevi kokaina

Kakvu ulogu u svetskoj trgovini drogom igra teritorija Rusije? Sasvim skromnu, jer uostalom glavni (i najbogatiji) potrošači droge žive u drugim regionima: SAD-u i Evropi. 

Kesice sa kokainom - Sputnik Srbija
Istražujemo: Kakvu grešku su napravili Crnogorci koji snabdevaju Evropu kokainom „krvavom rutom“

Tu se donedavno morskim putem isporučivao južnoamerički kokain. Na okeanskim brodovima… pod crnogorskom zastavom.

U junu 2019. godine policija u luci Filadelfija je zaplenila najveću pošiljku droge u istoriji SAD-a — čak 20 tona kokaina vrednog milijardu dolara. Droga je transportovana na brodu pod nazivom „Gajan“, gde je ukrcana sa malih brodova negde u okeanu između Paname i Perua. Zajedno sa drogom uhapšeni su i članovi posade broda — nekoliko Crnogoraca. Za prevoz kokaina, narko-bosovi su obećali svakome od njih naknadu od oko 50 hiljada evra. Ali sada nesretne trgovce (i njihove šefove) isleđuju američki istražitelji. 

A od februara 2020. godine za „trgovce smrću“ dolaze crni dani: zbog virusa korona su različite države počele da se ograđuju jedna od druge, mnoge poznate rute su blokirane. Gospodari droge su počeli da traže nove pristupe. Uključujući i one preko Rusije. Svi znaju da postoje rupe na granici između Ruske Federacije i Belorusije (pre početka pandemije potpuno je prelažena bez provere). A odatle se roba može prošvercovati dalje do Litvanije, Poljske — ukratko, do Evrope. 

A kako isporučiti robu u samu Rusiju pre toga? Postoji mnogo opcija. Na primer, kroz jednu od luka pod maskom „ekvadorskih banana“...  

Kako se odvijala operacija? 

Pripadnici FSB - Sputnik Srbija
Rusija i Amerika raskrinkale kriminalnu grupu: Zaplenjeno preko 330 kg kokaina

U maju 2020. godine u Sankt Peterburgu je zadržan dostavljač droge dok je pokušao da proda kilogram kokaina. Hemijski sastav i druge osobine „proizvoda“ omogućavaju da se otprilike utvrdi iz koje zemlje je isporučen i kom kartelu pripada. 

Može se pretpostaviti da su ruski službenici za sprovođenje zakona podelili ove podatke sa svojim američkim kolegama i počeli zajedno da „raspetljavaju taj čvor“. Sve se odvijalo na isti način kao i rekordna serija kokaina, koja je blokirana godinu dana ranije u Filadelfiji. 

Članovi narko bandi u Rusiji povezali su se prilično dobro, koordinirajući se na darknetu (mračnom vebu) i razmenjujući poruke koristeći zaštićene mesindžere sa automatskim uništavanjem poruka. Ipak, specijalne službe imaju određene mogućnosti da prate čak i takve „korisnike“ (te mogućnosti su operativna tajna). 

U junu 2020. godine u Moskvi su zadržani dostavljači sa još većom pošiljkom od 34 kilograma. Od prethodnog izvora… 

Krug međunarodne narko-bande se sužavao uz drugarsku pomoć američkih specijalnih službi. U novembru, u blizini Moskve, FSB je otkrio tajno mesto za čuvanje skoro 300 kilograma južnoameričkog kokaina. Usledila su nova hapšenja članova bande. Istraga je još uvek u toku, ali verovatno ćemo vrlo brzo saznati nove detalje. 

Južna Amerika i Rusija su samo dve tačke duž ilegalne saobraćajne rute za prevoz droge. U procesu učestvuju stotine ljudi — od peruanskih seljaka do balkanskih mornara koji prevoze beli teret preko Atlantika. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala