Na ivici državnog udara: Drska akcija bivše vlasti u Podgorici pred glasanje o spornom zakonu

© Flickr / MarijananaZastava Crne Gore - ilustracija
Zastava Crne Gore - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odbijanje Državne izborne komisije Crne Gore da verifikuje mandat poslanici vlasti uoči izglasavanja izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti je nešto nezabilježeno u istoriji crnogorskog višestranačja i evropskog parlamentarizma. Nesumnjivo se radilo o svojevrsnom pokušaju državnog udara.
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Krivokapić: Izmene zakona su pobeda naroda

Ovako analitičar Boško Vukićević za Sputnjik komentariše sinoćnji pokušaj Državne izborne komisije (DIK) Crne Gore da spriječi ili u najmanju ruku prolongira glasanje Skupštine Crne Gore kojim se onemogućava otimačina imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Državna izborna komisija Crne Gore je, naime, odbila da verifikuje mandat poslanici koalicije „Crno na bijelo“ Suadi Zoronjić, i tako parlamentarnu većinu onemogući da donosi odluke.

To je od strane mnogih protumačeno kao pokušaj prekrajanja izborne volje građana.

Poziv na nepoštovanje zakona

Vukićević smatra da sve upućuje da se radilo o smišljenoj akciji bivšeg režima, a koji je, kako kaže, preko većine članova koje još uvijek kontroliše u DIK-u, pokušao da obesmisli demokratska pravila i vrijednosti i naruga se slobodno izraženoj volji crnogorskih građana na izborima od 30. avgusta.

Izostanak formalnog verifikovanje mandata poslaniku je nešto što se dešava u parlamentarnom životu. Međutim, sada je to trebalo da se iskoristi za zaustavljanje demokratskih procesa i vještačko izazivanje nestabilnosti u društvu. Nema dileme da je defakto u pitanju pokušaj državnog udara“, decidan je Vukićević.

Naš sagovornik ukazuje da ovaj „nečuveni potez DIK-a poprima još dramatičniji prizvuk“, ako takođe imamo u vidu i jučerašnji skup "komita" ispred Skupštine Crne Gore, a koji je, kako kaže, najvjerovatnije bio u organizaciji DPS-a sa ciljem sprečavanja usvajanja pomenutih izmjena zakona.

 „Poraženi režim je javnim nepoštovanjem demokratskih standarda u Skupštini na izvjestan način podstakao okupljeni narod na nepoštovanje zakona. Takvim nerazumnim djelovanjem, u očiglednom nedostatku ideja za zaustavljanje urušavanja DPS-a, bivši režim je preko korumpiranih institucija koje još uvijek kontroliše nahuškao svoje pristalice na izazivanje nereda“ .

Članovi DIK-a počinili krivično djelo

Vladika budimljansko - nikšićki Joanikije - Sputnik Srbija
Vladika Joanikije za Sputnjik: Crna Gora otvara novu i čistu stranicu svoje istorije /video/

„Na svu sreću, parlamentarna većina je promišljenim djelovanjem pronašla način za ispunjavanje volje građana u Skupštini, verifikovanje mandata poslanici i izglasavanje zakona. Time je, makar za sada, zaustavljen opasni plan bivšeg režima. Svakako, članovi DIK-a koji su jučerašnjim potezom počinili krivično djelo morali bi, što je moguće prije, odgovarati pred pravosudnim organima", dodaje Vukićević.

Podsjetimo, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je nakon jučerašnjih nemilih događaja jasno saopštio da „ne može ni DIK, pa čak ni Skupština da mijenja izbornu volju građana“.

"Niko ne može suspendovati Ustav, zakon i izbornu volju građana. Da je to moguće, u demokratiji i aktuelnom izbornom sistemu sve bi bilo obesmišljeno. U ponedeljak smo pokazali da to nećemo dozvoliti i savjetujem im da više ne pokušavaju", poručio je Bečić DPS-u.

Predsjednik kluba Demokratskog fronta u Skupštini Slaven Radunović kazao je da je predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović isuviše iskusan pravnik da ne zna da stvar koju je uradio ne bi uradio da nije, kao je kazao, „ucijenjen nečim strašnim“.

„Ja nisam siguran da njemu možda nije prijećeno otmicom nekog člana porodice ili nekim drugim zlom, jer ovo normalan čovjek, pravnik, da uradi sebi ne može“, kazao je Radunović.

On je Ivanoviću poručio da mu se nudi zaštita ukoliko je bio pod pritiskom, kako je kazao - „kriminalnih grupa bliskih DPS-u“. „Ovo je dokaz sa kakvom smo diktaturom mi imali posla“, zaključio je Radunović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala