Kako je Zvezda stigla do najubedljivijeg poraza u skorijoj istoriji

© Foto : Foto: KK Crvena zvezdaCrvena zvezda, košarkaši
Crvena zvezda, košarkaši - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crvena zvezda je doživela jedan od najubedljivijih poraza u ABA ligi u skorijoj istoriji, ali mesta za paniku nema.

Zvezda je u nedelju, u 12. kolu ovosezonskog izdanja ABA lige, poražena na gostovanju protiv Igokee rezultatom 85:65.

S obzirom da je u jednom trenutku tokom poslednje deonice bilo +31 za tim iz Laktaša, crveno-beli mogu da budu i donekle zadovoljni porazom od 20 razlike.

Taj poraz je, ipak, najubedljiviji koji je tim sa Malog Kalemegdana doživeo u skorijoj istoriji u ABA ligi, odnosno još od 15. marta 2012. godine.

Tada je Makabi iz Tel Aviva, koji se putem specijalne pozivnice takmičio na Jadranu, savladao crveno-bele rezultatom 101:66 na domaćem parketu.

I, posle tih -35 u Tel Avivu, osam godina kasnije stiglo je -20 u Laktašima.

Debakl protiv Igokee bio je ujedno i jedini poraz od 20 ili više razlike koji je Zvezda doživela u pomenutom periodu, ali je moglo da ih bude i nekoliko više.

U februaru prošle godine crveno-beli su u Baru gubili 24 razlike pred ulazak u poslednju četvrtinu, ali su u njoj „dodali gas“ i sveli zaostatak protiv Mornara na 71:63.

Predsednik KK Crvena zvezda dr Nebojša Čović  - Sputnik Srbija
Čović je još jednom izvukao „keca iz rukava“

Situacija tima novog trenera Dejana Radonjića nije idealna, štaviše, ali mesta panici nema.

Promene trenera usred sezone su uvek nezahvalne i ono što je definitivno potrebno novom strategu je vreme, pogotovo ako se uzme u obzir da je on tip trenera koji voli, odnosno mora da postavi svoj sistem.

Zvezda je, istini za volju, izgledala izuzetno loše u Republici Srpskoj i kada bismo sudili po tom meču, i dalje aktuelnog šampiona ABA lige bismo svrstali u donji deo tabele.

Neorganizovani napadi, nedostatak timske hemije, užasan šut iz igre i kasne reakcije u odbrani. Tako je izgledala Zvezda protiv Igokee, ali i prethodno protiv Zenita u Sankt Peterburgu (98:69).

Radonjić neće imati mnogo prostora da manevriše, pa je za sada povukao samo jedan potez (koji, možda, i nije njegov). Umesto Emanuela Terija došao je Lendri Noko.

Noko je bio prvobitan izbor Saše Obradovića pred početak sezone, ali je ugovor ubrzo raskinut zbog zdravstvenih problema. Ukoliko je sve uredu sa kamerunskim centrom biće gotovo nemoguće da doprinese manje od Amerikanca.

Radonjić mora da reši i pitanje Džonija O'Brajanta, koji za sada nije svoj anti-timski stil igre nije nadomestio individualnim kvalitetom.

Ukoliko je američki krilni centar pod ugovorom do kraja sezone kao problem može da se nametne potencijalni raskid ugovora, a ukoliko do istog ne dođe biće teško, ali ne i nemoguće uklopiti ga u Radonjićev sistem funkcionisanja.

Navijači od novog trenera očekuju i više minuta za Ognjena Dobrića, krilnog košarkaša koji nekako ni kod jednog trenera nije dobio slobodu i minutažu koja mu je predviđana.

Džordan Lojd mora da pokuša da bude što konstantniji, jer ako je nešto trenutno potrebno Zvezdi sada, to je konstantan doprinos.

Što se tiče Korija Voldena, deluje da će biti savršen šraf u igri „nove“ Zvezde.

Što se tiče novog plejmejkera Kina Koloma, definitivno je tip igrača koji crveno-belima više leži nego što je Tejlor Ročesti, ali će na Radonjiću biti da iz njega izvuče maksimum – jer trenutno nije ni blizu istog.

Pitanje koje se postavlja je da li će crnogorski stručnjak uspeti da uradi ono u čemu je bio fenomenalan u prethodnom mandatu na Malom Kalemegdanu, a to je razvijanje i korišćenje centara.

Za to mu je, pak, potreban kvalitetan plejmejker, a veliko je pitanje da li će Kolom i Lengston Hol raditi ono što je Radonjić imao u Stefanu Joviću i Markusu Vilijamsu.

Zvezda jeste izgubila sa 20 razlike, ali je taj poraz kao i svaki, pa će se na kraju voditi samo kao još jedan, ukoliko se ne bude pravio krug sa Igokeom u borbi za plej-of.

Ipak, ukoliko srpski tim bude došao u poziciju da ne bude jasno na prvom ili drugom mestu tabele na kraju regularnog dela sezone, onda će njihovi problemi biti mnogo veći samo od plasmana.

Srpski košarkaški trener Saša Obradović - Sputnik Srbija
Kako je pukla ljubav između Zvezde i Obradovića

Radonjić šansu za prvu pobedu ima u sredu od 19 časova protiv Panatinaikosa na domaćem terenu i na toj utakmici se definitivno očekuje mnogo bolja igra, a, potajno, i pobeda.

Posle tog meča slede još tri domaćinstva – Zadar, Fenerbahče i Cibona – što će novom šefu stručnog štaba olakšati posao kada mu je najpotrebnije.

„Čestitam Igokei na zasluženoj pobedi i sjajnoj igri. Od prvog minuta su igrali čvrsto, dobro trčali i skakali, a naša odbrana nije odgovorila na Igokein kvalitet. U prvom poluvremenu smo primili 50 poena i meč je tada bio rešen“, nije zvučao previše zabrinuto Radonjić posle debija.

Radonjiću je, pre svega, potrebno vreme ukoliko uprava i navijači žele da Zvezda bude bolja nego što je bila.

Ako je cilj rapidni napredak u narednih mesec dana i neuporedivo bolja igra nego kod Obradovića, to je malo verovatno. Jer, ponavljamo, potrebno je vreme.

Najveće brukanje u istoriji NBA lige – 50 razlike na poluvremenu! /video/

Čović: Zvezda uvek najavljuje zemljotres

Nedović: Nikada neću zaboraviti „jedan na jedan“ sa Kobijem

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala