Ko je u stvari udario na simbole nezavisne Crne Gore

© AP Photo / Risto BozovicMontenegro erlajns
Montenegro erlajns - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nacionalna avio-kompanija Crne Gore „Montenegro erlajns“ prije par dana prestala je sa radom nakon 26 godina poslovanja i 24 godine letenja. Ipak, iako je kompanija godinama bila u ogromnim poslovnim i finansijskim dubiozama, njeno gašenje bivši režim Mila Đukanovića želi predstaviti kao jedan od udara nove vlasti na simbole nezavisne Crne Gore.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić rekao je da je Vlada učinila sve da na zakonit način reši pitanje „Montenegro erlajnsa“ i da se za radnike kompanije intenzivno traži rešenje.

U međuvremenu, sasvim iznenada nakon objave ministra za kapitalne investicije Mladena Bojanića da su u slučaju „Montenegro erlajnsa“ (MA) Vladi „svezane ruke“, te da nema nikakvih zakonskih mogućnosti da i dalje pomaže nacionalnu avio-kompaniju, crnogorska Vlada dobila je ponudu od kompanije „Savana“ Veselina Mijača o preuzimanju MA za jedan evro, s tim da se otpišu njeni dugovi prema državnom budžetu.

U tom kontekstu naročito je interesantno obrazloženje koje je biznismen Mijač dao medijima zašto je spreman da preuzme crnogorsku nacionalnu avio-kompaniju kojoj bez državnih garancija više niko ne želi da da kredit, i koja je prema zvaničnim podacima samo u proteklih pet godina prijavila minus u poslovanju od 80 miliona evra.

Avion Er Srbije i Kroacija erlajns - Sputnik Srbija
Skresana krila avio-kompanijama u regionu: Iznenadna šansa da uzleti „Er Srbija“

Mijač, naime, navodi da je „vrijeme je da se okupe procrnogorske snage i da obrane nezavisnost Crne Gore“, iako iz ovoga nikome nije jasno po kojoj finansijskoj računici i biznis planu on namjerava da postavi na noge MA.

Takođe veoma su upadljive otrovne strelice koje bivši ministri iz Vlade Duška Markovića odapinju ka novoj crnogorskoj Vladi samo zbog činjenice da će sada „Er Srbija“ ni kriva ni dužna profitirati iz ovakve situacije, pa je srpska kompanija zbog povećane tražnje objavila da je povećala kapacitete putovanja između Srbije i Crne Gore uvođenjem sedam dodatnih letova i promjenom tipa aviona.

„Šta će nam naša kad imamo tuđu kompaniju, njenog konkurenta, koja je tu da priskoči u ‘pomoć’ preuzimajući preko noći najisplativije linije, direktno udarajući u temelje naše ekonomske nezavisnosti?! Bez ekonomske, nema ni političke nezavisnosti. ‘Oslobodilački’, nema šta“, naveo je na tviteru bivši ministar prosvjete u Vladi Duška Markovića, Sead Šehović.

Naravno, ono što se i iz aviona može vidjeti jeste da je bivša vlast — a nova opozicija, namjerila da do kraja, koliko je u njenoj moći, zaigra na kartu razdora i međudruštvenih podjela, potencirajući priču o navodnoj ugroženosti Crne Gore od Srbije.

Bivša vlast dovela „Montenegro erlajns“ u bezizlaznu situaciju

Pri tome se potpuno prenebregava ko je MA doveo u bezizlaznu situaciju, ili pak podrio same temelje ekonomske nezavisnosti Crne Gore napravivši spoljni dug reda veličina četiri milijarde. To je konstatovao i potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović, koji je poručio da „Montenegro erlajns“ nije identitetsko, već ekonomsko pitanje, te da su tu državnu kompaniju sahranile Vlade Mila Đukanovića i Duška Markovića, i bahati menadžment.

Montenegro erlajns - Sputnik Srbija
Pilot „Montenegro erlajnza” skrenuo s puta na letu Podgorica-Beograd, imao je poseban razlog /foto/
Takođe, čini se da se i vrlo tendenciozno prenebregava činjenica da nova Vlada ne gasi „Montenegro erlajns“, već da samo nema nikakvu zakonsku mogućnost da ga i dalje pomaže.

Da posla nisu u potpunosti čista primjetile su i druge avio-kompanije iz Evrope, pa je irski „Rajan Er“ 4. decembra predao pritužbu Evropskoj komisiji (EK) protiv Crne Gore, tvrdeći da je Vlada ove godine davala novac MA i mimo sume od 43 miliona, koliko je avio-prevozniku uplaćeno kroz sporni posebni zakon o MA. Ukratko, dugogodišnja višemilionska pomoć MA opasno je zaprijetila da zaustavi evropske integracije Crne Gore, jer se kontinuiranim pomaganjem nacionalnom avioprevozniku direktno krše EU pravila o konkurenciji.

Zbog svega iz Vlade Crne Gore je u četvrtak objavljeno da zbog evropskih pravila i domaćih zakona o državnoj pomoći više nijedan evro država ne može uplatiti „Montenegro erlajnsu“, a jedan od modela kroz koji će se kompanija gasiti je neminovni stečaj, koji može da zatraži bilo ko od više desetina povjerilaca.

Takođe, vlada premijera Zdravka Krivokapića najavila je osnivanje nove kompanije, koje bi trajalo od šest do devet mjeseci.

Ta kompanija bi mogla biti u potpunosti operativna tek 2022. godine.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala