Skresana krila avio-kompanijama u regionu: Iznenadna šansa da uzleti „Er Srbija“

© AFP 2023 / / STRAvion Er Srbije i Kroacija erlajns
Avion Er Srbije i Kroacija erlajns - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ni najveće svetske aviokompanije poput nemačke Lufthanse ne mogu da se izbore sa krizom izazvanom pandemijom, bez pomoći države. Udar na aviokompanije u našem regionu je strahovit - Crna Gora gasi aviokompaniju, slovenačka je bankrotirala pre pandemije,  Hrvatska u svoju pumpa pare. Ni Er Srbiji nije vedro nebo, ali je na vidiku i šansa za uzlet. 

Regionalne avio-kompanije po pravilu su manje efikasne nego svetske i otuda teška situacija avio-prevoznika u našem regionu. Kada se neko povuče sa tržišta njegovo mesto zauzme neko efikasniji i verujem da „Er Srbija“, uz ozbiljnu  racionalizaciju, to može da iskoristi i da postane dominantna u regionu, ističe ekonomista Slobodan Aćimović.

Avio-kompanije u problemu – šansa za „Er Srbiju“

Nije sporno da će putnike uvek neko prevoziti i leteće onaj ko je mnogo efikasniji, napominje za Sputnjik ovaj profesor ekonomike saobraćaja na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Jasno je, kaže Aćimović, da su zbog slabije efikasnosti regionalne avio-kompanije prve na udaru, što se sada i pokazalo.
Vlada Crne Gore je najavila da će ugasiti „Montenegro erlajns“, jer je u ovoj situaciji nemoguće naći drugo rešenje, ali je i najavila osnivanje nove nacionalne kompanije, ali sa drugačijom strukturom, ako je moguće do početka sledeće turističke sezone.

© AP Photo / RISTO BOZOVICVlada Crne Gore je odlučila da ugasi Montenegro erlajns pošto u stanju u kakvom je nije bilo moguće naći rešenje za njegovo preživljavanje.
Skresana krila avio-kompanijama u regionu: Iznenadna šansa da uzleti „Er Srbija“  - Sputnik Srbija
Vlada Crne Gore je odlučila da ugasi Montenegro erlajns pošto u stanju u kakvom je nije bilo moguće naći rešenje za njegovo preživljavanje.

Država Hrvatska će sa 46 miliona evra dokapitalizovati Kroacija erlajns kako bi kapital nacionalne kompanije koja je 99 odsto u vlasništvu države, povećala na 82,7 miliona evra. Cilj je vratiti kapital i rezerve kompanije na nivo s kraja 2019. godine, pre pandemije.
Država Srbija, koja ima 51 odsto vlasništva u Er Srbiji, najavila je pomoć nacionalnom avio-prevozniku kome prema analizi Fiskalnog saveta treba 200 miliona evra do kraja 2021. godine i to manje zbog štete koju je nanela pandemije, a više zbog starih strukturnih problema.

Korona ogolela i strukturne slabosti

Sa teškoćama se rve i rumunska avio-kompanija Tarom, a Slovenija je posle više pokušaja spasavanja svoje nacionalne avio-kompanije, proglasila bankrot „Adrija ervejza“ još septembra prošle godine.
Zato Aćimović napominje da krivca ne treba tražiti samo u pandemiji.

„Mislim da ovo nije samo posledica korone. Korona je bila samo inicijalna kapisla da mnoge neracionalnosti kod regionalnih avio-prevoznika ugledaju svetlo dana. To je logična posledica. Nemam nijednu sumnju da će neko leteti, ali nikako ne bih voleo da tržište ’Er Srbije‘ pokrije neka druga kompanija“, kaže naš sagovornik.

On smatra da država treba da pomogne „Er Srbiju“, kao što država Hrvatska i država Nemačka pomažu njihove avio-kompanije, ali da to treba da bude i ozbiljna prilika da se sistematski analiziraju i saseku različiti nepotrebni troškovi i silni izdaci.

© AFP 2023 / DANIEL ROLANDKorona je prizemljila i Lufthansu koja ne može da se vine na staze stare slave jede od najboljih svetskih kompanija bez pomoći nemačke države.
Skresana krila avio-kompanijama u regionu: Iznenadna šansa da uzleti „Er Srbija“  - Sputnik Srbija
Korona je prizemljila i Lufthansu koja ne može da se vine na staze stare slave jede od najboljih svetskih kompanija bez pomoći nemačke države.

Šta bez nacionalnog avioprevoznika

„Državna mađarska avio-kompanija je nestala sa tržišta i potpuno je sav njen prevoz preuzeo ’Vizer‘. Sada mi možemo da analiziramo da li je to bilo neophodno, kako je došlo do toga, ali u svakom slučaju, kad god se neko povuče sa tržišta uvek neko efikasniji dođe da leti na tim linijama“, kaže Aćimović.
Slovenački slučaj je najbolje pokazao šta znači gašenje nacionalne avio-kompanije. Kako avio-stručnjaci napominju, Ljubljana je drastično izgubila povezanost, pošto lou kost avio-kompanije nisu, kao što se očekivalo, preuzele sve linije „Adrija ervejza“.
Sagovornik Sputnjika ne sumnja da će „rupe“ koje nastanu zbog redukovanja nekih linija ili gašenja avio-kompanija u regionu popuniti oni koji su najefikasniji i najbliži, a tu pre svih, misli na „Vizer“ i „Lufthansu“.

Šansa za dominaciju Er Srbije

Ađimović, međutim, ukazuje da treba računati sa regionalnom snagom srpske avio-kompanije.

„’Er Srbija‘ je ubedljivo najveća, tu nema nikakve dileme. Ako neko poslednji treba da dođe na udar to je ’Er Srbija‘, ali ja verujem da se to neće desiti. Verujem da će ’Er Srbija‘ ovo čak iskoristiti kao šansu da bude dominantna na regionalnom tržištu. To bih postavio kao strategiju ’Er Srbije‘ za narednu godinu, ali uz veoma ozbiljne racionalizacije, različitih vrsta troškova“,  napominje profesor Ekonomskog fakulteta.

Koliko god procenio da je imovina „Er Srbije“ manja od njenih ukupnih obaveza i da ekonomski gledano pre ispunjava uslove za otvaranje stečajnog postupka, nego za novu državnu pomoć, ni Fiskalni savet ne savetuje odlazak avio-kompanije u stečaj, već njeno restrukturiranje i promenu modela poslovanja.

© Sputnik / Aleksandar Džorovič / Uđi u bazu fotografijaKineska avikompanija kao strateški partner umesto Etihada, kome takođe ne cvetaju ruže, dala bi nova krila za uzlet Er Srbije.
Skresana krila avio-kompanijama u regionu: Iznenadna šansa da uzleti „Er Srbija“  - Sputnik Srbija
Kineska avikompanija kao strateški partner umesto Etihada, kome takođe ne cvetaju ruže, dala bi nova krila za uzlet Er Srbije.
Kina bi dala krila

Etihad, kome takoće ne cvetaju ruže, a koji je vlasnik 49 odsto „Er Srbije“, zasada ćuti, a Aćimović pak podseća, na nove momente:

„Da pomenemo i veoma ozbiljnu inicijativu koja se javila u poslednjih nekoliko nedelja, a to je da se u okviru ’Er Srbije‘ promeni strateški partner i da ’Etihad‘ izađe, a da uđe određeni kineski partner. To onda potpunio menja sliku kada uđe ozbiljna kineska ’Er Čajna‘, ili neko drugi. To može da predstavlja ozbiljna dodatna krila ’Er Srbiji‘ i ja navijam za tu soluciju“. 

To što iz vlade nisu potvrdili, ali ni demantovali takve najave daje nadu u takav ishod, smatra on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala