Ruska ambasada: Oberlender je zločinac, a Kanada ignoriše ruski zahtev za ekstradiciju

© Foto : Public domainHelmut Oberlender, nacistički zločinac, bivši državljanin Kanade
Helmut Oberlender, nacistički zločinac, bivši državljanin Kanade - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
U Kanadi je otkriven bivši nacista Helmut Oberlender koga je Istražni komitet Rusije optužio za ubistva 27.000 ljudi tokom Drugog svetskog rata u Rostovskoj oblasti. Prema navodima ruske ambasade u Otavi, uprkos činjenicama o krivici nacističkog zločinca, kanadske vlasti odlažu postupak izručenja.
Oberlander je uvršten na listu deset najtraženijih, preživelih nacističkih zločinaca, koju je sačinio nevladin Centar „Simon Vizental". Kanadske vlasti odbile su da komentarišu ruski zahtev za izručenje bivšeg naciste, navode u ruskoj ambasadi.

„Od Rusije nisu tražili nikakva dokumenta. Trenutno ambasada nije upoznata sa bilo kakvim dijalogom sa predstavnicima kanadske vlade o Oberlenderu", saopštila je diplomatska misija.

Ruske diplomate su istakle da se, uprkos neosporivim činjenicama o krivici nacističkog zločinca, postupak oduzimanja državljanstva očigledno odlaže. Oberlenderov advokat veruje da slučaj „još uvek nije gotov" i da postupak deportacije nije u toku.

„Očigledno je da njegovi uticajni branioci računaju na maksimalno odlaganje izvršenja presude Vrhovnog suda Kanade, pokušavajući da mu zadrže dozvolu boravka u Kanadi dok ne umre“, navodi se u saopštenju ambasade.
Borbena dejstva Crvene armije na prilazima Staljingradu  - Sputnik Srbija
Kako su nacisti uz pomoć hemijskog oružja hteli da zauzmu naftna polja na Kavkazu

Ovaj 96-godišnji Nemac, rođen u Ukrajini, nalazi se na listi deset najtraženijih, živih nacističkih zločinaca. On sada pokušava, putem sudova, da ospori deportaciju iz Kanade, ali je proces odložen zbog pandemije.

Oberlendera je osumnjičenog za ubistvo 214 dece tokom akcije nacističkih snaga u Kubanju 1942. godine. Zločin protiv čovečnosti ne zastareva, a istragu sprovodi Istražni komitet Rusije.

Oberlander je služio u SS-10 „a“ komandi pod komandom dr Kurta Kristmana, poznatog po upotrebi kombi vozila sa gasnim komorama, takozvanim „dušegupkama“. Njegove dužnosti uključivale su presretanje i prevođenje sovjetskih radio emisija i tajnih komunikacija, kao i čuvanje skladišta sa oružjem. Prema istoričarima, ta SS jedinica je delovala 1942-1943. godine u Kubanju i odgovorna je za ubistvo više od 20 hiljada ljudi.

Adolf Hitler i Rudolf Hes 1939. godine. - Sputnik Srbija
Dok Rusija brani istorijsku istinu, za Ameriku i Ukrajinu nacisti su borci za slobodu

Oberlender ne poriče da je služio u SS jedinici, ali tvrdi da nije bio umešan u masakre, već da su ga kao 17-godišnjaka primorali da pristupi nemačkim snagama. Tvrdi i da nikada nije delio ideologiju Trećeg rajha, kao i da nije imao status koji bi mu omogućio da izdaje bilo kakva naređenja.

Izbegao je hapšenje posle rata a u Kanadu je emigrirao 1954. godine. Uspeo je da sakrije svoje ratne aktivnosti, što mu je pomoglo da dobije dozvolu boravka i državljanstvo. U julu 2017. Kanada je po četvrti put opozvala državljanstvo Oberlendera. U decembru 2019. godine, Vrhovni sud zemlje je odbacio njegovu žalbu.

U koju će zemlju Oberlender biti deportovan još nije poznato.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala