Rusija uvrstila hipersonični raketni sistem „Avangard“ u START-3

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem "Avangard"
Raketni sistem Avangard - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je dobrovoljno proširila delovanje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju na hipersonični raketni sistem „Avangard“, rekao je šef Odeljenja za pitanje neširenja i kontrole naoružanja pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije Vladimir Jermakov.
„To je učinjeno u duhu dobre volje, uprkos brojnim pravnim pitanjima koja su se pojavila, uključujući i nekonstruktivni američki pristup kontroli takvih sistema. Ova pitanja tek treba rešiti. Otvoreni smo za raspravu po ovom pitanju u multilateralnim formatima," izjavio je Jermakov.  

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov najavio je sredinom novembra da je Rusija spremna da uzme u obzir sistem „Avangard“ i „Sarmat“ u okviru START-a 3, ali „Posejdon“, „Burevesnjik“ i niz drugih ne potpadaju pod ovaj dokument.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov: Predlog o produžetku Sporazuma o strateškom naoružanju nije znak slabosti Rusije

Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

Nacrt hipersoničnog oružja - Sputnik Srbija
„Avangard“, „Cirkon“, „Sarmat“ – dokle je Rusija stigla u razvoju najnovijeg naoružanja

Sporazum ostaje na snazi do 5. februara 2021. godine, osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Takođe se može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana.

Ruski predsednik je u martu 2018. godine najavio izgradnju sistema „Avangard“. Prema njegovim rečima, sistem je sposoban za interkontinentalne letove u gustim slojevima atmosfere hipersoničnom brzinom.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala