„Avangard“, „Cirkon“, „Sarmat“ – dokle je Rusija stigla u razvoju najnovijeg naoružanja

© Foto : Dynetics Nacrt hipersoničnog oružja
Nacrt hipersoničnog oružja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prisustvo hipersoničnih raketnih sistema u Rusiji utiče na situaciju u svetu i menja je, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom godišnje konferencije, a takođe je otkrio dokle je Rusija stigla u razvoju najnovijeg naoružanja.

On je podsetio da se u Rusiji razvija najnovije naoružanje, uključujući i hipersonični raketni sistem „Avangard“, čija brzina dostiže više od 20 maha, kao i hipersonična protivbrodska raketa „Cirkon“, velikog dometa i brzine veće od osam maha.

Ruski lider je dodao da je praktično završen rad na hipersoničnoj krstarećoj raketi „Cirkon“, koja se može lansirati sa različitih nosača.

„Pojavljuje se 'Cirkon', veoma važno oružje. Nedavno smo održali još jedno testiranje, veoma važno za nas. U stvari, rad na njemu je praktično završen. Brzina više od osam maha, domet veliki. Može biti raspoređena na nosačima, kako stacioniranim, tako i na brodovima i podmornicama. Gde se nalazi? U neutralnim vodama, izračunajte dometi i brzinu i sve će biti jasno. Da li to nekako utiče na situaciju? Naravno, utiče i menja“, rekao je Putin.

On je dodao da se aktivno radi i na novoj interkontinentalnoj raketi „Sarmat“, i da je proces u završnoj je fazi.

Prema njegovim rečima, što se tiče drugog naoružanja, koje je najavljeno u jednom od njegovih obraćanja – „na svemu se radi“.

„Neki sistemi su već na borbenom dežurstvu. 'Kindžal' je na borbenom dežurstvu. 'Peresvet' je lasersko oružje i već je na borbenom dežurstvu“, rekao je Putin.

Takođe je dodao da dobro napreduje posao i kada je reč o „Posejdonu“.

„Što se tiče rakete sa nuklearnim pogonskim sistemom globalnog dometa, sve se odvija prema planu“, rekao je Putin.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin Zapadu: Zašto mislite da smo budale?

Prema njegovim rečima, „američki partneri su imali teorija munjevitog udara, udara visoko preciznim oružjem, pre svega po kontrolnim centrima“.

Ruski lider je dodao da će Rusija posedovati vojnu tehniku, potrebnu za suprotstavljanje pretnji od američkog hipersoničnog oružja do trenutka kada ono bude napravljeno u SAD.

„Amerikanci imaju visoko precizno oružje, još uvek nemaju hipersonično oružje. Napraviće  ga, naravno, to je očigledno, ali kako sam već govorio, mi ćemo se do tad pripremiti. Pitali ste na čemu radimo – između ostalog i na odbrani od budućeg hipersoničnog oružja drugih vodećih armija u svetu. Uveren sam da ćemo to napraviti, na dobrom smo putu, aktivno radimo“, dodao je ruski lider.

Trka u naoružanju započela je izlaskom SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani, rekao je ruski lider.

Novinari na Putinovoj godišnjoj pres konferenciji - Sputnik Srbija
Putin: U toku je trka u naoružanju /video, foto/
„Trka u naoružanju se već desila, očigledno je. Nakom izlaska SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani sve je i počelo“, rekao je ruski lider, odgovarajući na pitanje novinara šta će biti ukoliko SAD ne pristanu na produženje Sporazuma o ograničavanju nuklearnog strateškog naoružanja i da li će u tom slučaju doći do trke u naoružanju.

On je dodao da Rusija ne namerava da se uključi u novu trku u naoružanju, ali će osiguravati svoju bezbednost.

Prema njegovim rečima, na osnovu talentovanosti inženjera, radnika i naučnika Rusija uspeva da kompenzuje razliku u odbrambenom budžetu Rusije i SAD.

On je dodao da je Rusija spremna da razgovara o Sporazuma o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) sa američkim partnerima.

„Ako se ništa ne dogodi, sporazum će prestati da važi u februaru. Javno sam mnogo puta govorio o tome da smo spremni da nastavimo dijalog, znajući da je novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden – tako je zvučalo, u svakom slučaju, meni se tako učinilo, izrazio spremnost za nastavak dijaloga, za očuvanje tog glavnog dokumenta. Mi smo spremni za to“, rekao je ruski lider.

Putin je dodao da američki sistem protivraketne odbrane ne predstavlja smetnju za novo rusko naoružanje.
Ruski lider je istakao da je kao odgovor na američko razmeštanje globalnog sistema PRO Rusija mogla ili napraviti svoj sistem ili izuzetno naoružanje.

„Ili da sami napravimo taj sistem PRO, ili da pravimo sisteme kojima ta PRO nije smetnja. Mi smo to učinili, to se dogodilo pomoću hipersoničnog naoružanja, uključujući 'Avangard'“, rekao je Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je godišnju konferenciju za štampu na kojoj je odgovorio na više desetina pitanja novinara, vezana za situaciju u zemlji, ali i u svetu. Neke od glavnih tema su bile pandemija, vakcine, američki izbori, stanje u vojsci, gasovod „Severni tok 2“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala