Lavrov: Predlog o produžetku Sporazuma o strateškom naoružanju nije znak slabosti Rusije

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predlog Rusije za produženje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama nije znak slabosti Moskve, kako to američka strana pokušava da predstavi, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Svako može da dobije u ovoj situaciji, ako govorimo o sporazumu o strateškom naoružanju, samo ako se ovaj ugovor produži bez preduslova“, istakao je Lavrov.

„To smo predložili pre više od godinu dana, a oko toga su Amerikanci, iz nekog razloga, odjednom počeli da traže znake naše slabosti i zainteresovanost da sporazum mora biti produžen po svaku cenu. Počeli su da iznose neprihvatljive zahteve“, rekao je Lavrov na onlajn konferenciji za štampu.

Ruski ministar dodao je da su poslednje izjave odlazeće američke administracije po pitanju mogućeg produženja ovog sporazuma „užurbane“.

„Navodno, Rusija nema mnogo vremena da odluči s kim želi da potpiše (sporazum): sa Trampom, ili želi da sve ovo pokloni Bajdenu, ili ipak želi da udovolji Trampu, kako bi on ukrao Bajdenu spoljnopolitički trijumf“, rekao je Lavrov i dodao da su to razgovori koji se vode sa stanovišta mentaliteta „ko će pobediti, ko će izgubiti“.

Ministar je ponovio da je Rusija u ovoj situaciji zainteresovana da sve strane pobede.

Takođe je naveo i da Moskva ne očekuje jasne predloge Sjedinjenih Američkim Država o Sporazumu o smanjenju ofanzivnog naoružanja dok se ne sumiraju konačni rezultati izbora.

„Mislim da sada, u uslovima uzrujanosti koja se razvila u Sjedinjenim Američkim Državama u okviru tekućeg prebrojavanja glasova, tužbi i drugih perturbacija, od Amerikanaca – ni od Trampovih ljudi, ni od budućeg Bajdenovog tima – verovatno ne treba očekivati nikakve razumljive predloge koji bi bili realni i koji ne bi bili prožeti trenutnom situacijom“, objasnio je Lavrov.

Neprihvatljivi američki uslovi

Šef ruske diplomatije istakao je da su SAD nedavno postavile mnoge dodatne uslove za produženje ovog sporazuma, koji su za Rusiju neprihvatljivi.

„Već smo bili u takvoj situaciji kada su američki inspektori sedeli na kontrolnim punktovima našeg vojno-industrijskog kompleksa. Bilo je to devedesetih godina i, shvatate, više nikada neće biti povratka na ovaj sistem“, naglasio je ministar.

„Ne znam čega ovde ima – interesovanja za pravi dijalog o strateškoj stabilnosti kako bi se osigurala bezbednost i svoje zemlje, i svojih saveznika, i čovečanstva u celini, ili ipak, kako mi se čini, ima više nekog piara, pokušaja da se sebi podigne cena“, zaključio je Lavrov.

Lavrov je podsetio da Rusiji nije potrebno produženje Sporazuma o strateškom naoružanju ništa više od Sjedinjenih Američkih Država.

„Veoma bismo želeli da ga produžimo i stavili smo na sto sve što se može učiniti za to. Odgovor treba da daju Amerikanci. Ako je odgovor negativan, pa, živećemo bez ovog sporazuma. Imamo sve kako bismo osigurali našu bezbednost“, precizirao je ministar.

Lavrov je dodao da je Moskva spremna da u dijalogu o Sporazumu razgovara o novim vrstama naoružanja, ali sistemi „Posejdon“ i „Burevesnik“ ne potpadaju pod taj dokument.

„Spremni smo da započnemo razgovor o svim novim vrstama naoružanja, uključujući i ona koja je predsednik Putin najavio pre dve godine i koja se sada aktivno razvijaju i stupaju u službu. Sistemi ‘Sarmat’ i ‘Avangard’, otvoreno smo izjavili, potpadaju pod Sporazum o strateškom i ofanzivnom naoružanju. Spremni smo da ovo oružje uvrstimo u sporazum. Ostalo – „Posejdon“, „Burevesnik“ i brojni drugi ne potpadaju pod ovaj sporazum“, precizirao je Lavrov.

Sporazum o strateškom naoružanju

Predsednik Rusije Vladiimir Putin predložio je u oktobru da se Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) produži na godinu dana bez ikakvih preduslova i poručio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da formuliše taj stav Rusije i predoči ga Americi.

Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su ovaj sporazum 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

Sporazum ostaje na snazi deset godina (do 5. februara 2021. godine), osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Takođe se može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala